Laurent Mekies over Tsunoda: "Hij heeft dit jaar een gigantische stap gezet"

door Nick Steenhuis
Yuki Tsunoda circuit Japan 2024

Yuki Tsunoda kent een sterk 2024 tot zover. De Japanner wist al veertien punten bij elkaar te rijden tijdens de eerste zes Grand Prix-weekenden van het seizoen. Laurent Mekies, die sinds dit jaar de teambaas is van Visa Cash App Racing Bulls (VCARB), is onder de indruk van de 24-jarige coureur en stelt dat Tsunoda het afgelopen jaar 'een enorme stap voorwaarts' heeft gezet.

Tsunoda scoorde afgelopen weekend tijdens het Grand Prix-weekend in Miami zeven punten voor VCARB. De Japanner eindigde na een penalty voor Lewis Hamilton als zevende tijdens de sprintrace en kwam als zevende over de streep tijdens de Grand Prix op zondag. Hiermee verstevigde hij de zesde positie van VCARB in het constructeursklassement, zeker nadat teamgenoot Daniel Ricciardo ook nog eens een vierde plaats scoorde tijdens de sprintrace op zaterdag.

Terwijl Ricciardo dit jaar moeite had om op snelheid te komen in de VCARB01, nam Tsunoda het stokje over als hoofdcoureur van het team tijdens de eerste vijf races van het seizoen, waarbij hij zes punten in Australië en een zwaarbevochten punt op eigen bodem in Japan pakte. De 24-jarige coureur staat daarom nu op de tiende plek in het rijderskampioenschap met veertien punten. 

Mekies: "Yuki heeft een enorme stap gezet"

RB-teambaas Laurent Mekies is onder de indruk van zijn coureur, en stelt dat de Japanner erg gegroeid is ten opzichte van een jaar geleden. "Yuki heeft dit jaar een gigantische stap gezet", vertelt de Franse teambaas tegenover Motorsport.com. "Eerlijk gezegd heeft hij een stap gemaakt tussen jaar één en twee, en jaar twee en drie. Ik denk dat de stap die hij nu tussen jaar drie en vier heeft gezet enorm is."

Tsunoda heeft sinds zijn debuut in de Formule 1 laten zien snel over één ronde te zijn, maar een gebrek aan consistentie leek het grote probleem te zijn van de 24-jarige Japanner. Volgens Mekies heeft zijn coureur zich op dit vlak flink verbeterd. "Nu zie je een rijder die niet alleen pure snelheid heeft, wat we altijd al wisten. Ook daar is hij beter in geworden. Maar nu kan hij ook vanaf de eerste vrije training tot de race een weekend afleggen zonder fouten. Dat was het geval in Australië, dat was het geval in Japan. En in Miami was hij daar eerlijk gezegd niet ver van verwijderd. Hij heeft een enorme stap voorwaarts gezet en ik denk dat er hij nog meer in petto heeft", aldus de Fransman.

RB China 2024

Foto: Red Bull Content Pool

Rustiger over de boardradio

Tsunoda staat erom bekend behoorlijk vurig te zijn over de boardradio, waarbij de Japanner geen blad voor de mond neemt. Maar ook op dat vlak is de RB-coureur verbeterd volgens zijn teambaas, doordat hij zijn emoties beter onder controle kan houden. 

"Hij gaat steeds beter om met de dieptepunten", verklaart Mekies, die de uitvalbeurt van Tsunoda in China als voorbeeld hiervan noemt. "China was een goed voorbeeld daarvan. Hij benaderde het op een rationele manier en we analyseerden het samen met hem. Daarna ging hij in Miami rustig van start. Dus ja, het is een grote stap voorwaarts. Dat heeft ook een enorme rol gespeeld in ons huidige succes en we denken dat er nog meer gaat komen. Je hoort het ook op de radio. Hij gaat steeds beter, zowel binnen als buiten de auto", aldus de Franse teambaas.

 

Lees ook: Sauber F1: "Wisselen van race-engineer Bottas heeft niks te maken met komst Hülkenberg"

Lees ook: Lando Norris: “Volgend jaar strijden we om kampioenschap”

Lees ook: James Vowles: “We wachten met rijderskeuze”

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden