190011_rus

Charles Leclerc vertrekt voor de vierde keer op rij een Grand Prix Formule 1 vanaf pole position. De Ferrari-coureur klokte op het Sochi Autodrom de snelste tijd: 1:31.628. Lewis Hamilton vertrekt morgen vanaf P2, terwijl Sebastian Vettel op de derde plaats staat. Max Verstappen kwam niet verder dan de vier de plaats, maar vertrekt morgen wegens een gridstraf verder naar achteren.

Q1

Het Williams-duo George Russell en Robert Kubica gaat als eerste naar buiten en ook de beide Ferrari's vatten de koe al vroeg bij de horens. Daniil Kvyat komt niet in actie: de Rus had motorproblemen in de eerste en derde vrije training. Omdat hij toch al achteraan begint vanwege een motorwissel, heeft het weinig zin om aan de kwalificatie deel te nemen. Het geeft zijn team de kans om aan zijn auto te blijven sleutelen.

De eerste tijd komt op naam van Russell, een bescheiden 1:36.201. De eerste serieuze tijd is voor Leclerc: 1:33.613, nog ver verwijderd van de snelste kwalificatietijd vorig jaar, 1:31.387 (Bottas). Met nog tien minuten te gaan is er een kortstondige gele vlag: Kubica schiet van de baan en zijn FW42 staat even stil op een gevaarlijke plaats. Wanneer de vlaggen weer zijn opgeborgen, is daar opeens Hamilton. De Engelsman klokt 1:33.230, terwijl Verstappen met 1:33.368 niet veraf is.

Zes minuten voor het einde van de sessie schiet Alex Albon van de baan. De coureur van Red Bull verliest zijn RB15 op de kerbs en schiet achterwaarts in de muur. Albon is oké, maar de sessie wordt stilgelegd.

Na het opruimen van Albon's auto is Vettel als eerste naar buiten: de Duitser heeft nog geen tijd staan, maar maakt dat direct goed met een 1:33.032. Uiteindelijk zijn de eerste uitvallers Kvyat, Kubica, Russell, Albon en Kimi Raikkonen.

Q2

In het tweede deel van de kwalificatie zijn het Bottas en Hamilton die namens Mercedes het bal openen. Zij rijden op de gele medium band. Ook Verstappen is direct de baan op, maar opteert net als de Ferrari's voor de rode softs. Het zijn dan ook die laatste drie die na tien minuten bovenaan de tijdenlijst staan met Leclerc als snelste: 1:32.434, gevolgd door Vettel en Verstappen. Hamilton en Bottas staan vierde en vijfde, maar hebben dus op geel gereden en hopen dat hun tijden voldoende zijn om Q3 te halen en dus morgen te kunnen starten op de medium band.

Met nog twee minuten te gaan, is iedereen de baan op. Uiteindelijk vallen Pierre Gasly, Sergio Perez, Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen en Lance Stroll af.

Q3

De tien overgebleven coureurs gaan direct naar buiten om optimaal gebruik te kunnen maken van de twaalf minuten die voor Q3 staat. De eerste tijd komt op naam van Lando Norris: 1:34.108, maar al snel duiken beide Ferrari's, de Mercedessen en ook Verstappen onder die tijd. Na de eerste stint is het Lecler die de ranglijst aanvoert met 1:31.801. Verstappen is voorlopig vijfde op negen tienden.

Met nog een tweetal minuten te gaan is het tijd voor de allesbeslissende ronde. Alle coureurs wagen zich opnieuw de baan op. Wanneer de rookwolken zijn opgetrokken blijkt Leclerc de snelste voor Hamilton en Vettel. Verstappen blijft steken op P4.

De Grand Prix van Rusland morgen begint om 13:10 uur Nederlandse tijd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden