Lewis Hamilton wint Grand Prix van Bahrein, Verstappen vierde

LewisHamilton-2

De 999ste Grand Prix in de Formule 1 is gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit profiteerde van motorproblemen bij Ferrari waardoor polesitter Charles Leclerc zijn leidende positie moest opgeven in de slotfase van de race.

Leclerc kwa

m aanvankelijk niet goed weg vanaf de eerste startplek en leverde direct twee plaatsen in bij zijn teammaat Sebastian Vettel en Mercedes-coureur Valtteri Bottas. Max Verstappen startte vanaf de vijfde positie en wist zijn plek moeiteloos te behouden. In ronde vier leken de Nederlander en Carlos Sainz elkaar te raken, waardoor laatstgenoemde naar de staart van het veld zakte, maar de wedstrijdleiding besloot na kort beraad geen straffen uit de delen voor dit incident.

Leclerc wist de tweede plek overtuigend terug te veroveren en dichtte daarna in vijf ronden het gat naar Vettel. In de zesde ronde haalde de polesitter op indrukwekkende wijze zijn teammaat buitenom in. De daaropvolgende ronden reed hij zelfs weg bij de Duitser.

Bij de eerste serie pitstops verloor Vettel zijn plek aan Hamilton, die eerder was gestopt. De Duitser vervolgde zijn weg op de gele mediumband en de Brit wederom op softs. Vettel liep dan ook langzaam weer naar de staart van de Mercedes-coureur wiens banden wat sneller degradeerden dan verwacht en haalde hem in de 23ste ronde in op het rechte stuk.

In de 33ste ronde maakte Verstappen zijn tweede en laatste pitstop die niet helemaal vlekkeloos verliep. Hij kwam er verder niet door in de problemen in een verder weinig problematische race. Ook Leclerc maakte zijn tweede pitstop en behield de eerste plek.

Moeizame race Vettel, drama Leclerc

Minder fortuinlijk verging het Vettel. Hij werd op spectaculaire wijze ingehaald door Hamilton en spinde vervolgens. Onderweg naar de pits voor een nieuwe set nieuwe banden brak zijn voorvleugel spontaan onder de Ferrari vandaan. Hij zag daarmee een vrijwel zekere tweede plek in rook opgaan en zakte door de noodzakelijke pitstop naar de achtste plek terug. Verstappen klom door de pech van Vettel naar de vierde plek. Op de rode softs kon Vettel vervolgens plaatsen gaan goedmaken.

Er leek geen wolkje aan de lucht voor Leclerc totdat motorische problemen een einde maakten aan zijn dominante optreden in Bahrein. Hamilton kon de Fransman met nog tien ronden te gaan rap naderen en haalde hem op het rechte stuk in. Ook Bottas kon van de problemen van Leclerc profiteren en werd tweede achter Hamilton.

In de slotfase vielen de beide Renaults nog stil in nagenoeg dezelfde bocht. Het resulteerde in een safetycar die tot het vallen van de vlag zou duren waardoor Leclerc zijn derde plek wist te behouden ten opzichte van Verstappen. De Fransman kreeg ook een extra punt voor de snelste raceronde, een pleister op de wond omdat er in Bahrein veel meer had ingezeten voor Ferrari.

190330_ARG_MG_4909-1-e1553980883886
Bo Bendsneyder. ©NTS RW Racing GP

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden