M162283

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. De Brit reed bijna de gehele race aan de leiding en geen enkel moment kwam zijn overwinning in gevaar. Achter de Mercedes-coureur pakte Max Verstappen een mooie tweede plaats. Kimi Raikkonen werd in de aantrekkelijke wedstrijd derde.

De race op het circuit van Paul Ricard ging chaotisch van start. Hamilton ging als beste weg en achter de Brit tikte Sebastian Vettel bij de eerste bocht het achterwiel van Valtteri Bottas aan, waardoor beide coureurs spinden. Verstappen kon alles ontwijken en pakte achter Hamilton de tweede plaats. Vettel en Bottas konden met schade hun weg vervolgen en moesten na hun pitstop achteraan het veld aansluiten. De Ferrari-coureur kreeg voor de aanrijding met Bottas een penalty van vijf seconden.

Achter in veld waren twee Franse coureurs die het met elkaar aan de stok kregen. Pierre Gasly spinde en nam landgenoot Esteban Ocon mee. Voor beiden betekende het einde wedstrijd. Door alle troep op de baan besloot de wedstrijdleiding de safetycar naar buiten te sturen. In ronde zes werd het veld weer losgelaten.

Als de safetycar de pitstraat induikt is de stand Hamilton, Verstappen, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen, Charles Leclerc en Kimi Raikkonen. Ricciardo wist daarna vrij snel Sainz in te halen en Raikkonen klom redelijk eenvoudig naar de vierde plaats achter de Australiër. In de achterhoede reden Vettel en Bottas eenvoudig naar de top tien. In ronde 21 reed de Duitser al weer op de vijfde plaats. De Fin had meer moeite met het inhalen en moest nog even genoegen nemen met de tiende plaats.

Pitstops

Verstappen ging in ronde 26 vanaf de tweede plaats als eerst van de toppers naar binnen en wisselde naar softs. De Red Bull-coureur kwam terug net voor Vettel op de vierde plaats. Enkele rondes later dook ook Ricciardo naar binnen. De Australiër viel terug naar de vijfde plaats achter Vettel.

Hamilton gaf in ronde 33 voor even de leiding aan Raikkonen, die nog steeds onderweg was op ultrasofts. De Brit ging namelijk de pits in voor een nieuw setje softs. Een ronde later moest de Fin ook naar binnen voor nieuw rubber. De Fin viel door de stop terug tot achter zijn teamgenoot Vettel op P5. Ondertussen had Ricciardo namelijk Vettel ingehaald voor de derde positie.

Raikkonen wisselde naar supersofts en had niet heel veel rondes nodig om Vettel te passeren voor de vierde plaats. De Duitser reed op dat moment al 39 rondes op een setje softs. Niet veel later besloot de Ferrari-coureur naar binnen te gaan voor verse ultrasofts. De pitstop kostte hem geen plaatsen en hij kwam terug op P5.

Podium

In de slotfase werd het nog spannend voor de derde plaats. Raikkonen was namelijk sneller dan Ricciardo en hij hengelde de Australiër langzaam binnen. Met nog zes rondes zat de Ferrari-coureur onder de achtervleugel van de Red Bull en pakte na een mooi gevecht de derde plaats af van Ricciardo.

Voor Raikkonen reden Hamilton en Verstappen onbedreigd naar de eerste en tweede plaats. De Nederlander kon een goed tempo rijden en gaf niet heel veel toe op de rondetijden van Hamilton.

Leclerc beloonde zijn goede optreden van zaterdag tijdens de kwalificatie met een punt. Vanaf de achtste plaats wist de Sauber-coureur de race als tiende te finishen.

Uitslag Grand Prix van Frankrijk:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden