Hamilton wint GP Amerika, Verstappen vierde na penalty

P-20171022-01793_hires_jpeg_24bit_rgb

Een mooiere eerste startrij kon de fan zich niet wensen: Hamilton en Vettel stonden zij aan zij aan de start van de Grand Prix van Amerika. Na het doven van de lichten stoven beide titelkandidaten op de eerste bocht af. Vettel kwam een fractie beter weg en wist de leidende positie te veroveren. Max Verstappen startte door de gridpenalty vanaf een zestiende plek, maar wist zich al snel omhoog te werken. In ronde drie lag hij al op de tiende plek.

Magnussen liet zich weer eens niet van zijn beste kant zien door Wehrlein uit de race te tikken. De jonge Duitser gaf hem zelfs nog ruimte voor de inhaalactie, maar Magnussen had kennelijk nóg meer ruimte nodig. Wie ook zijn Waterloo vond was Nico Hülkenberg. Een probleem met de oliedruk deed hem stranden in de pitbox.

Ook aan de kop van het veld viel er genoeg actie te beleven. In de zesde ronde sloeg Hamilton toe en nam de leidende positie van Vettel over. Niet ver daarachter ontspon zich een mooi gevecht om de derde plek tussen Ricciardo en Bottas. Er was zelfs een aantal maal even wielcontact, maar de heren hielden het gevecht ‘fair and square’. De wedstrijdleiding gaf aan zich even te beraden om dit gevecht maar deelde geen straffen uit.

Max Verstappen bleef vrolijk doorgaan met zijn opmars. In de elfde ronde haalde hij Ocon in en belandde hiermee op P6. Zijn gridpenalty had hij hiermee dus al ingelost. Ricciardo was inmiddels in gevecht gewikkeld met Raikkonen om de vierde plek. De Australiër dook vervolgens als eerste uit de kop van het veld naar binnen voor een pitstop. Helaas voor hem viel hij niet veel later uit. “Engine is gone” was hetgeen hij meldde over de boordradio.

Pitstop

Ook de rest uit de kop van het veld besloot een pitstop te maken. Eerst Vettel, toen Bottas en vervolgens Hamilton wisselden naar de softband. Laatstgenoemde kwam pal voor de deur van Vettel naar buiten. Even leek het erop dat Vettel een aanval kon wagen, maar de Brit wist vrij snel weer een veilige voorsprong op te bouwen.

Doordat Raikkonen ook voor nieuw schoeisel koos, kwam Verstappen daardoor aan de leiding te rijden. Hamilton wist met zijn nieuwe banden het gat naar de Nederlander vrij snel dicht te rijden en heroverde na een aanval op Max de eerste positie. Verstappen besloot nu ook zijn eerste pitstop te maken. Op dat moment begon de Honda-motor van Alonso de geest te geven en hij werd achterwaarts de pitbox ingeduwd.

De heren van de roze brigade van Force India raakten weer in elkaar verstrengeld, maar dit keer lieten de coureurs elkaar in leven. En terwijl alle coureurs leken te kiezen voor een éénstopper, dook Verstappen in ronde 38 naar binnen voor een tweede stop. Met een setje supersofts deed hij weer mee en een ronde later deed Sebastian Vettel precies hetzelfde.

Raikkonen

Raikkonen had inmiddels zicht gekregen op de versnellingsbak van Bottas. Na een aantal ronden wist de voormalig wereldkampioen de teamgenoot van Hamilton te verschalken en kon zijn weg in tweede positie vervolgen. Ook de andere Ferrari kwam in de loop van een aantal ronden zienderogen dichterbij Bottas. Op slinkse wijze wist Vettel met zijn nieuwere banden de Fin in te halen in bocht 1. Verstappen was de volgende die de druk op de ketel wist op te voeren bij Bottas en met nog vier ronden te gaan, nam hij zijn plek af. Raikkonen had ondertussen via de boordradio te horen gekregen dat hij teamgenoot Vettel moest laten passeren voor P2.

Verstappen zat in de laatste ronden Raikkonen nog op de hielen om de derde positie. Hij voerde de druk meer en meer op en wist op het allerlaatst nog toe te slaan en ging geniaal naar de derde plek. Lewis Hamilton wist even daarvoor voor de vijfde maal de Grand Prix van Amerika op zijn naam te schrijven, maar is omdat Vettel als tweede over de streep kwam nog geen wereldkampioen.

Update: Nog voor de podiumceremonie kreeg Max Verstappen een penalty opgelegd van vijf seconden vanwege zijn inhaalactie op Raikkonen. De Nederlander kwam met zijn inhaalactie met vier wielen buiten de baan. Hierdoor verloor de Nederlander zijn felbevochten podiumplek aan de Fin.

https://twitter.com/F1/status/922203027301388288

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen