1920x1080-FIA-Formule-1-Vlaggen

De organisatoren van de Formule 1 en de FIA hebben gisteren in Londen hun visie voor de toekomst van de Formule 1 voorgelegd aan de Strategy Group (waarin de tien renstallen zijn vertegenwoordigd) en de F1 Commissie. Dat gremium bestaat naast vertegenwoordigers van de teams uit race promotors, sponsoren en andere zakelijke partners.

De nieuwe regels zijn noodzakelijke omdat in 2021 zowel het huidige technische reglement als het Concorde Agreement afloopt. Doel van de nieuwe maatregelen is te zorgen voor meer competitie op de baan en meer financiële gelijkwaardigheid onder de teams.

Carey optimistisch

Chase Carey was vooraf tegen Sky Sports optimistisch gestemd: "We zijn opgewonden en denken dat we de sport veel interessanter kunnen maken voor de fans en iedereen die er bij betrokken is," aldus de Liberty Media-chef die er aan toevoegde veel steun te verwachten van de teams: "Uiteraard, als je naar de details kijkt dan zijn er tien teams die tien verschillende meningen over die details hebben. Maar ik denk dat er veel steun is voor de visie die we hebben voor de sport."

Technisch reglement

De betrokken partijen kregen dinsdag inhoudelijk meer te horen over de nieuwe technische regels zoals goedkopere en eenvoudigere motoren (door bijvoorbeeld het afschaffen van de MGU-H), nieuwe halo’s, grotere wielen (18 ipv 13 inch), een standaard versnellingsbak, restricties voor brandstofgebruik en olieverbranding en aerodynamische aanpassingen die het inhalen moeten verbeteren.

Financiële afspraken

Daarnaast is er gesproken over een nieuw Concorde Agreement, de verdeling van de inkomsten en prijzengelden. Die verdeling is nu nog een schimmig geheel. Liberty Media wil toe naar een model waarbij de inkomsten en prijzengelden eerlijker worden verdeeld, zonder daarbij de toegevoegde waarde van historische teams als Ferrari en McLaren uit het oog te verliezen.

Budgetplafond

Onderdeel van een nieuwe financiële en commerciële overeenkomst zou ook een budgetplafond moeten zijn. Door een maximum te stellen aan het budget van de teams, zou de sport gelijkwaardiger moeten worden en toegankelijker voor nieuwkomers. In dat maximaal te besteden bedrag per jaar zijn overigens niet de salarissen van coureurs, top-ingenieurs en de kosten voor marketing opgenomen.

Tot slot zou er ook gesproken zijn over een andere opzet van het raceweekend en verdere uitbreiding van de Formule 1-kalender.

Het gisteren besproken pakket aan maatregelen komt voort uit de eerste presentatie van Liberty Media die vorig jaar tijdens de Grand Prix van Bahrein werd gehouden. De Formule 1-organisatie en de FIA hebben hebben het afgelopen jaar uitgebreid de tijd genomen om met alle betrokken partijen te praten en die bevindingen zijn dus gisteren in Londen gepresenteerd.

Er is nog niet over de nieuwe reglementen gestemd. Wel staan er vervolgbijeenkomsten gepland: een definitief pakket aan maatregelen moet voor 30 juni aanstaande worden goedgekeurd om vanaf 2021 in werking te kunnen treden.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden