Max Verstappen wint GP van België na twee rondes racen

SI202108290452_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België gewonnen, nadat de race maar twee rondes duurde. De race werd lang uitgesteld door het slechte weer en toen de coureurs de baan op kwamen, was dat meer een formaliteit. Doordat er zo weinig rondes zijn gereden, werden er halve punten uitgedeeld voor het kampioenschap. Het hoogtepunt was de podiumplek voor George Russell, die zijn eerste podiumplaats pakte door zijn goede kwalificatie.

-liveblog afgesloten-

Update: podiumceremonie

Na een hele gekke dag staan de mannen op het podium en klinkt het Wilhelmus. Volgende week staat de Grand Prix van Nederland op de planning, met mooier weer als we de weersvoorspelling moeten geloven. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor de updates van de coureurs en graag tot volgende week!

De top tien:

Update: 18:47

Er is gewoon een podiumceremonie met Verstappen, Russell en Hamilton. Verstappen loopt vijf punten in op Hamilton en het gat is nu nog maar drie punten in het kampioenschap.

Update: 18:44

De race gaat niet meer door! De Grand Prix van België is officieel afgelopen en we gaan George Russell zien op het podium! Deze race is historisch, want het is de kortste race ooit in de geschiedenis van de Formule 1.

Update: 18:35

De dag kan niet meer gekker, want de man met de snelste raceronde is Nikita Mazepin! Hij krijgt er geen punt voor, maar hij heeft hem toch mooi op zijn naam.

Update: 18:26

Rode vlag! De twee rondjes zitten erop en wedstrijdleider Michael Masi vindt de situatie niet veilig genoeg. De tijd loopt gewoon door, maar er is in ieder geval een classificatie.

Update: 18:23

De twee rondjes zitten erop, dus er worden sowieso halve punten verdeeld! Wel rijdt het veld nog steeds achter de safety car.

Update: 18:17

De klok loopt! De race gaat een uur duren.

Update: 18:15

Naast Räikkönen en Pérez moet ook Stroll in de pits starten. Tijdens de break is namelijk zijn achtervleugel vervangen.

Update: 18:12

De coureurs komen zo achter de safety car naar buiten. Als ze twee rondes hebben afgelegd, is dat officieel genoeg voor halve punten en een classificatie.

Update: 18:07

Mooi nieuws en dit keer niet sarcastisch. We gaan racen!! Om 18:17 begint dan toch echt de race van waarschijnlijk een uur. Er wordt dan wel voor halve punten geracet. Het is voor de coureurs wel verplicht om de wets te gebruiken.

Update: 18:00

Benieuwd naar de weerupdate? Hier komt het......:

"De volgende weerupdate is om 18:05."

Update: 17:55

De weerupdate bevat groot nieuws, namelijk: "De volgende weerupdate is om 18:00."

Update: 17:50

Je moet toch wat.....

Update: 17:45

Michael Masi weet ook niet wat hij moet, want de weerupdate van 17:45 luidt: de volgende weerupdate is om 17:55.

Update: 17:43

Er rijden nu schoonmaak auto's op de baan om het iets droger te krijgen. De wedstrijdleiding hoopt dat er zo toch nog geracet kan worden.

Update: 17:36

Mooie samenvatting van de dag tot nu toe:

Update: 17:30

Net is bekend gemaakt dat we een update over het weer krijgen om 17.45. Nog een kwartier wachten dus.

Update: 17:20

Het team van Mercedes vraagt aan de wedstrijdleiding of ze even een pauze kunnen nemen. De wedstrijdleiding antwoordt dat ze dat zeker kunnen doen en dat ze weer vanaf 17.30 scherp moeten zijn. Misschien dan meer nieuws.

Update: 17:12

Belangrijk nieuws vanuit Spa. De wedstrijdleiding heeft de tijd stil gezet op 17.00. Dat betekent dat de eindtijd niet meer 18.00 is en dat er nog een uur te racen is. Het lijkt er dus op dat de wedstrijdleiding wil dat er nog geracet gaat worden.

Update: 17:05

De medical car is weer op de baan. Krijgen we dan toch nog een race te zien?

Update: 17:01

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 17:00

De oplossing lijkt te worden dat het veld twee rondes achter de safety car gaat rijden, zodat er halve punten worden uitgedeeld en er een classificatie is. Hoe laat en hoe het precies in zijn werking gaat is nog onduidelijk.

Update: 16:45

De auto van Pérez is klaar, maar verder is er helemaal niks te melden.

Update: 16:22

Als er nog wordt geracet, mag Sergio Pérez toch starten! Hij moet dan wel vanuit de pitstraat de race aanvangen.

Update: 16:18

Even een reglementenupdate. Als er nog wordt geracet, wordt het een race op tijd. Er is namelijk een regel dat de race moet worden afgerond binnen drie uur na de originele starttijd. Dat is in dit geval 18.00. Als er nog wordt geracet, zijn er nog meerdere scenario's mogelijk als het gaat om punten voor het WK. Als er meer dan 75% van de raceafstand wordt verreden, wordt het volledig aantal punten uitgedeeld. Als er tussen twee rondes en 75% van de race wordt verreden, krijgen de coureurs halve punten. Bij minder dan twee rondes worden er geen punten uitgedeeld.

Update: 16:10

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 16:05

De medical car rijdt op de baan om de situatie te beoordelen en de baan iets droger te rijden. Verder is er helemaal geen nieuws.

Update: 15:45

Red Bull-teammanager Jonathan Wheatley heeft aan de wedstrijdleiding gevraagd of Pérez alsnog mag starten. Red Bull ziet geen reden waarom hij niet zou mogen starten, "want", zegt Wheatley, "er is nog geen ronde verreden." Pérez zou dan, als hij überhaupt al van start mag gaan, vanuit de pitstraat moeten starten.

Update: 15:40

Er is nog geen nieuws over de start van de race. De coureurs wachten net zoals wij op nieuws.

Update: 15:32

De startprocedure wordt afgebroken! Het is volgens de wedstrijdleiding te gevaarlijk om te rijden. Het wachten gaat dus nog wel even duren. "Het valt wel mee hoe slecht de situatie is", zegt Verstappen nog. De Nederlander lijkt de enige die zin heeft om te gaan racen. Het helpt wel mee dat Verstappen niemand voor zich heeft, waardoor hij als enige geen last heeft van de spray. De andere coureurs zijn allemaal blij met deze beslissing.

Update: 15:30

De meningen van de coureurs zijn verdeeld over de situatie van de baan. Verstappen roept dat het prima is om te gaan racen, terwijl Giovinazzi zegt dat het onmogelijk is om te regenen.

Update: 15:27

"Het is behoorlijk slecht. Ik kan de auto voor mij niet zien op dit moment", laat Lando Norris weten aan zijn engineer. De safety car blijft dus nog wel even op de baan.

Update: 15:25

De formatieronde is eindelijk begonnen! Wel rijden de coureurs nog achter de safety car, dus er worden waarschijnlijk meerdere geneutraliseerde rondes gereden.

Update: 15:15

De wedstrijdleiding heeft de starttijd weer verschoven. Als alles volgens plan verloopt starten we nu om 15.25. De wedstrijdleiding vindt de situatie nog niet veilig genoeg om de race aan te vangen en als je kijkt naar deze beelden is dat ook wel te begrijpen.

Update: 15:08

Hopelijk is drie maal scheepsrecht, want de race is weer verschoven. Nu naar 15.20. Eén ding is zeker: het wordt een lange middag.

Update: 15:05

De race wordt nog eens vijf minuten uitgesteld. De FIA heeft nu de formation lap om 15.15 gepland.

Update: 15:00

De race start later door de harde regen! Iedereen gaat daarom ook starten op de wets. De race begint nu om 15.10.

Update: 14.58

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update: 14.55

De startopstelling met alle wijzigingen:

 1. Verstappen
 2. Russell
 3. Hamilton
 4. Ricciardo
 5. Vettel
 6. Gasly
 7. Leeg (door crash Pérez)
 8. Ocon
 9. Leclerc
 10. Latifi
 11. Sainz
 12. Alonso
 13. Bottas (vijf plaatsen gridstraf)
 14. Giovinazzi
 15. Norris (vijf plaatsen gridstraf)
 16. Tsunoda
 17. Schumacher
 18. Mazepin
 19. Stroll (vijf plaatsen gridstraf)
 20. Räikkönen (pitlane)

Update: 14.53

Voor de Grand Prix van België werd Nathalie Maillet herdacht. De voormalig directeur van Spa werd eerder deze maand vermoord door haar partner.

Update: 14.40

Sergio Pérez gaat de Grand Prix van België niet starten! De Mexicaan crashte onderweg naar de grid en kon de auto niet meer uit de muur krijgen. Red Bull meldde even later bij de FIA dat er teveel schade is aan de ophanging om van start te kunnen. Max Verstappen moet het dus weer zonder rugdekking doen.

Update: 14.40

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van België. In deze liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen op het circuit van Spa-Francorchamps.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden