Max Verstappen wint spectaculaire Grand Prix van Amerika

door Olav Veenhof
max verstappen canada

Max Verstappen wint de Grand Prix van Amerika. De 25-jarige coureur kreeg het vandaag niet cadeau, maar de Nederlander wint zijn dertiende race van het seizoen. De tweevoudig wereldkampioen komt daarmee op gelijke hoogte met Michael Schumacher en Sebastian Vettel qua overwinningen in één seizoen. Lewis Hamilton wordt tweede en evenaart zijn beste prestatie van het seizoen. Charles Leclerc wordt derde en maakt het podium compleet.

--LIVEBLOG GESLOTEN--

Update 22:52

De volledige uitslag van de race ziet er als volgt uit:

Update 22:45

Max Verstappen wint op magistrale wijze de Grand Prix van Amerika. De Red Bull-coureur wint zijn dertiende race van het seizoen. Hamilton wordt tweede gevolgd door Charles Leclerc. Ook heeft Red Bull Racing het constructeurskampioenschap binnen!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

Update 22:41

Met nog drie rondes te gaan zit Lewis Hamilton nog steeds binnen een seconde van Verstappen. Beide coureurs hebben ook hun derde waarschuwing gekregen voor het overschrijden van het aantal baanlimieten.

Update 22:36

De eerste en beste kans grijpt Verstappen, als een waar kampioen gaat Verstappen aan de binnenkant voorbij aan Hamilton. De inhaalactie komt van ver, maar Verstappen pakt de leiding.

Update 22:34

In ronde 49 van de 56 komt Verstappen binnen DRS-afstand van Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen zal moeten vechten als een leeuw wil hij zijn honderdvierde race van het seizoen pakken.

Update 22:29

Nog tien rondes te gaan, het gevecht om de leiding wordt spannender en spannender. Gaat Lewis Hamilton zijn eerste overwinnng van dit seizoen pakken, of gaat Verstappen zijn dertiende overwinning van het seizoen pakken?

Update 22:26

Nicholas Latifi duwt niet voor het eerst dit seizoen Mick Schumacher van de baan. De Williams-coureur probeert de Duitser in te halen, maar de Canadees remt te laat en krijgt een tijdstraf van vijf seconden.

Update 22:20

Lewis Hamilton pakt de leiding, de Brit haalt Sebastian Vettel aan de binnenkant van bocht 1 in. Een ronde later gaat Vettel naar binnen, maar een mislukte pitstop zorgt ervoor dat de viervoudig wereldkampioen zijn kans op een goede finish als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.

Update 22:15

Enkele rondes later zet de Nederlander de snelste ronde van de race neer. De eerste poging van Verstappen mislukt, maar twee rondes later heeft Verstappen zijn concurrent al te pakken.

Update 22:09

Een dramatische pitstop voor Max Verstappen! Hij verliest meer dan tien seconden en hij valt terug tot de zesde plek vlak achter Charles Leclerc. Sebastian Vettel leidt nu de wedstrijd.

Update 22:05

Pierre Gasly krijgt een tijdstraf van vijf seconde. De Fransman reed te snel onder de safetycar. Hij gaat ook gelijk naar binnen voor en pitstop.

Update 22:00

In ronde 30 probeert Charles Leclerc zijn concurrent in het kampioenschap in te halen. Sergio Pérez laat zijn auto naar buiten lopen, maar een aantal bochten later weet Leclerc toch aan de binnenkant er voorbij te gaan. Wat een actie van Leclerc!

Update 21:54

De tweede herstart van de race verloopt opnieuw makkelijk voor Verstappen. Verder komt iedereen schadevrij door bocht 1 heen.

Update 21:52

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! 

Update 21:43

Een grote crash! De herstart van de race lijkt vrij rustig te verlopen, totdat Alonso en Stroll elkaar tegenkomen. Beide coureurs zijn oké, maar Lance Stroll kan zijn race niet vervolgen en is de derde uitvaller van de dag. Fernando Alonso kan zijn race wel vervolgen. De safetycar komt opnieuw op de baan.

Update 21:37

Na twinting rondes heeft iedereen een pitstop gemaakt. De top vijf ziet er op dit moment als volgt uit. Verstappen gevolgd door Hamilton en Pérez. De grote spekkoper van de safety car is Charles Leclerc. De Monegask die vanaf de twaalfde plek was gestart, rijdt nu op de vierde plek. George Russell rijdt na zijn ingeloste tijdstraf op de vijfde plek.

Update 21:34

De Alfa Romeo van Valtteri Bottas staat in de grindbak. De Fin verliest de controle over zijn auto in bocht negentien. De safetycar is op de baan gekomen en een aantal coureurs maken een pitstop.

Update 21:26

In ronde veertien gaan ook Verstappen en Russell naar binnen! De bandenslijtage is erg hoog op COTA. Een ronde later gaat ook Pérez naar binnen.

Update 21:22

De eerste pitstops van de race zijn van Tsunoda en Ricciardo in ronde elf. De Australiër gaat naar de mediums, terwijl de Japanner naar de hardste compound gaat.

Update 21:14

Nicholas Laitfi spint! De Williams-coureur verliest de controle over zijn auto in de S-sectie.

Update 21:13

Daar is de inhaalactie van Russell op Stroll. Op het rechte stuk gaat de Mercedes-coureur voorbij aan de Canadees. Echter heeft de Brit een tijdstraf van vijf seconden gekregen na het incident met Carlos Sainz.

Update 21:08

De gehele top-10 rijdt op de mediums. Het is de tweevoudig wereldkampioen die gelijk een gat van twee seconden te pakken heeft. Ook Vettel kende een wereldstart. De Duitser pakt vijf posities in de openingsronde.

Update 21:03

De lampen zijn uit! Verstappen is beter weg dan Sainz en pakt de leiding! De Spanjaard wordt in de rondte getikt. Verstappen leidt gevolgd door Hamilton en Lance Stroll.

Update 20:58

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! 

Update 20:55

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Dietrich Mateschitz, de grote man achter de Oosterrijkse energiedrankjes-fabrikant is overleden. Max Verstappen leek na de kwalificatie duidelijk aangeslagen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

Update 20:53

Het team van Red Bull racing zal gebrand zijn om een overwinning te behalen, Max Verstappen kan namelijk zijn dertiende overwinning van het seizoen binnenhalen.  Ook het team van Ferrari zal hoge ogen willen gooien in Amerika. Het Italiaanse team wacht al zeven races op een overwinning, maar met Carlos Sainz op pole lijkt de renstal goede kansen te hebben. Kortom, heel veel spektakel op COTA.

Update 20:50

Goedenavond Nederland! Om 21:00 uur Nederlandse tijd is de formation lap. Grand Prix Radio houdt je hier op de hoogte van alle actie in Texas. 

door Olav Veenhof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden