Verstappen wint GP van Amerika na spannend gevecht

door Coen Versteeg
20-friday-austin

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Amerika gewonnen na een bloedstollend gevecht met Lewis Hamilton. Na een agressieve strategie kwam het aan op de laatste paar rondes, maar de Nederlander wist Hamilton achter zich te houden. Door de overwinning heeft hij nu een voorsprong van 12 punten in het WK op Lewis Hamilton.

Het verslag van de Grand Prix van Amerika verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio!

-liveblog gesloten-

Update podiumceremonie

De coureurs staan op het podium met voor het eerst dit seizoen de fans die welkom zijn op het circuit. Voor de achtste keer dit seizoen klinkt het Wilhelmus voor Max Verstappen, die zijn trofee krijgt van NBA-legende Shaquille O'Neal. Over twee weken is de volgende race. Dan op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor de updates van de coureurs en graag tot de volgende grand prix!

De volledige uitslag:

Update finish

Max Verstappen wint de Grand Prix van Amerika! Verstappen komt uiteindelijk met een voorsprong van 1.3 seconden over de streep voor Lewis Hamilton. Sergio Pérez completeert het podium met ruim 42 seconden achterstand op de kop. Door de snelste raceronde van Hamilton loopt Verstappen zes punten uit met deze overwinning. Hij leidt daardoor het kampioenschap met twaalf punten.

Update ronde 56/56

Verstappen houdt Hamilton buiten de DRS op het rechte stuk. Het kan toch niet meer fout gaan nu?

Update ronde 56/56

Max wordt wat opgehouden door Mick Schumacher en heeft daardoor Hamilton in de DRS-zone. In de laatste ronde krijgt Hamilton één kans om Verstappen in te halen.

Update ronde 55/56

Nog twee rondjes en Hamilton komt weer dichterbij! Het gat is 1.1 seconde, waardoor Hamilton nog geen DRS heeft. Houdt hij het vol?

Update ronde 53/56

Räikkönen heeft veel overstuur en spint de grindbak in. Gelukkig kan hij door, maar door de spin valt hij uit de punten.

Update ronde 52/56

Afgelopen ronde wint Verstappen zelfs twee tienden op Lewis Hamilton, waardoor het gat nu 1.7 seconden is. Met nog vijf rondjes te gaan wordt het nog even billen knijpen.

Update ronde 51/56

"De achtervleugel is gebroken", roept Alonso op de boordradio. Alpine ziet geen andere optie dan Alonso binnen halen en hem uit te laten vallen.

Update ronde 50/56

Afgelopen ronde wint Hamilton maar 0.179 seconden. Het is vreselijk spannend aan de kop van de wedstrijd. Op een gevechtje tussen Vettel en Giovinazzi na is het rustig op de baan. De gaten zijn groot en iedereen lijkt, zonder gekkigheden, op deze positie te eindigen.

Update ronde 49/56

Het gat wordt kleiner tussen Verstappen en Hamilton, maar Verstappen rijdt afgelopen ronde zijn persoonlijk snelste tijd. Het gat is nu 2.2 seconden met nog acht rondjes te gaan.

Update ronde 47/56

De laatste tien ronden zijn ingegaan. Het gat tussen Verstappen en Hamilton is drie seconden en Hamilton pakt elke ronde ongeveer een halve seconde op Verstappen. Kan Verstappen toch nog de leiding vasthouden?

Update ronde 43/56

Kleine touché tussen Sainz en Ricciardo. Ricciardo rijdt een iets wijdere lijn om te verdedigen op Sainz, waardoor ze elkaar raken. Het gevecht gaat om de vijfde plek.

Update ronde 42/56

Ocon is de tweede uitvaller van de dag. Zijn team meldt dat hij naar binnen moet komen en dat het einde race is. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk.

Update ronde 42/56

Snelste raceronde voor Lewis Hamilton! Hij is flink aan het stampen en zit nu nog maar op 6 seconden van Verstappen. Met nog vijftien rondes te gaan, gaat het nog heel spannend worden!

Update ronde 40/56

Hamilton en Verstappen hebben beiden last van verkeer. Zo verloor Hamilton zes tienden in de eerste sector, maar Verstappen weer zeven tienden in de derde sector. De achterblijvers gaan dus een grote rol spelen in de uitslag van de race.

Update ronde 37/56

Hamilton is binnen voor zijn tweede stop. Hij gaat naar een nieuw setje hards en komt terug op P2 achter Verstappen. Hamilton moet in de laatste achttien rondes nu 8.7 seconden dichtrijden om de overwinning te pakken.

Update ronde 36/56

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 35/56

Bottas is ook binnen geweest voor zijn tweede pitstop. Hij is teruggevallen op P7 achter Carlos Sainz.

Update ronde 33/56

Leclerc is naar binnen en gaat naar een nieuwe set hards. Hij valt terug op P4 achter Sergio Pérez.

Ondertussen rijdt Pérez de snelste rondetijd. Hij is een seconde sneller dan de rest van het veld afgelopen ronde.

Update ronde 31/56

Pérez is binnen! Hij gaat ook naar de harde band en valt terug op P4.

Ook Ricciardo is binnen als reactie op de stop van Sainz. Omdat de stop van Sainz niet goed was, komt Ricciardo voor Sainz weer de baan op als zesde.

Update ronde 30/56

Verstappen is weer binnen! Hij gaat opnieuw naar een nieuwe set van de harde band en lijkt hierop de race uit te rijden. Verstappen valt terug op P3 en komt vlak achter Pérez de baan op. Op het rechte stuk tussen bocht 11 en 12 haalt Verstappen zijn teamgenoot alweer in, waardoor hij weer op P2 ligt.

Update ronde 28/56

Virtual Safety Car! Een marshall kwam even op de baan om een stukje bodywork weg te halen. Na een paar seconden is de VSC alweer weg en kan het veld weer vol gas racen.

Update ronde 26/56

Nu moet Giovinazzi Alonso weer voorbij laten, omdat hij Alonso buiten de baan duwde. Ze vermaken de fans in ieder geval wel.

Update ronde 25/56

Alonso moet Giovinazzi nu wel voorlaten, omdat hij buiten de baan voorbij ging aan Giovinazzi. Hij laat hem netjes voorbij, maar een ronde later gaat Alonso het gevecht aan met Giovinazzi. Na veel duwen en trekken weet Giovinazzi Alonso toch nog achter zich te houden.

Update ronde 24/56

Het gat wordt kleiner tussen Verstappen en Hamilton, omdat de Brit aan het stampen is. Hij rijdt afgelopen ronde paars in sector één en wint over de hele ronde ruim zes tienden. Het gat tussen beiden is nu nog maar 4.7 seconden.

Update ronde 21/56

Alonso haalt nu zelf Giovinazzi in buiten de baan. Zelf ziet hij dat niet en is hij blij met de inhaalactie. Hij rijdt nu weer achter Räikkönen op P11.

Update ronde 19/56

Bottas schuift een beetje op. Hij rijdt nu op P8, nadat hij Stroll en Tsunoda heeft ingehaald. De volgende stop wordt wat lastiger voor Bottas, want dat is Lando Norris.

Update ronde 17/56

Räikkönen haalt Alonso in voor P13. Alonso klaagt dat hij hem buiten de baan inhaalt, maar de wedstrijdleiding vindt dat er niks aan de hand is.

Update ronde 17/56

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 16/56

Ook Bottas is binnen. Hij gaat naar de harde band en valt terug op P11. Voorlopig lukt het hem nog niet om zich naar voren te vechten.

Update ronde 15/56

Pierre Gasly is de eerste uitvaller van de dag! Hij zegt tegen zijn team dat hij problemen heeft met de ophanging. Er is geen neutralisatie nodig, omdat Gasly zijn auto nog naar de pits weet te brengen.

Update ronde 14/56

Hamilton is naar binnen en gaat naar de harde band. De undercut van Verstappen heeft gewerkt, want Hamilton komt op ruim zes seconden achter Verstappen weer de baan op.

Update ronde 12/56

Verstappen zet de snelste raceronde neer en rijdt nu al op P2, omdat Leclerc en Pérez naar binnen zijn gegaan. Pérez is opnieuw naar de mediums gegaan, wat betekent dat hij voor een tweestopper moet gaan. Charles Leclerc is van de mediums naar de harde band gegaan.

Update ronde 11/56

Verstappen haalt gelijk Daniel Ricciardo in op het rechte stuk en rijdt daardoor al op P4. Volgens de berekeningen zou hij op dit moment voor Hamilton komen, als de Brit een pitstop maakt.

Update ronde 10/56

Max Verstappen is binnen! Hij probeert een undercut op Hamilton en valt door zijn pitstop terug op P5.

Update ronde 9/56

Verstappen zegt op de boordradio dat hij sneller is dan Hamilton en dat hij ziet dat Hamilton aan het glijden is. Verstappen zit dicht achter Hamilton en het lijkt een kwestie van tijd voordat Verstappen een aanval gaat plaatsen voor P1.

Update ronde 8/56

Alonso maakt de eerste officiële pitstop van de dag. Hij gaat van de mediums naar de harde band en is door zijn pitstop teruggevallen naar P17.

Update ronde 6/56

Verstappen en Hamilton rijden weg van Pérez. Verstappen zit in de DRS-zone van Hamilton en ze rijden bijna identieke rondetijden. Pérez rijdt op 3.5 seconden van de leiding en heeft zelf een voorsprong van zeven seconden op Leclerc.

Valtteri Bottas heeft al een plekje verloren en rijdt nu op P10.

Update ronde 4/56

Ocon is als eerste binnen, omdat hij schade had aan zijn voorvleugel. Naast een nieuwe voorvleugel heeft hij ook een nieuw setje hards onder zijn auto.

Update ronde 3/56

Verstappen zet de snelste raceronde neer. Hij wint vooral veel tijd in de eerste sector op Hamilton. Afgelopen ronde zelfs vier tienden.

Update ronde 1/56

De lichten zijn uit en Hamilton is goed weg! Hij pakt gelijk P1 over van Verstappen die nu in de achtervolging moet. De McLarens zijn aan het vechten met Sainz voor P5. Voorlopig heeft alles en iedereen de eerste ronde overleefd.

Update formatieronde

Het is 14:00 uur lokale tijd en de formatieronde is begonnen. Als de coureurs weer op hun plekken staan, gaan we echt beginnen!

Update 20:52

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 20:50

Eerder dit weekend zagen we al Ben Stiller, maar nu is ook viervoudig NBA-kampioen Shaquille O'Neal aanwezig. Het is overigens erg moeilijk om hem niet te zien staan op de grid met zijn lengte van 216 centimeter.

Update 20:45

Er is een nieuwe tracklimit in bocht 1 bijgekomen voor de race. Dat komt door een incident in de W-series gisteravond. Eaton vloog door de lucht door de gele broodjes en kwam zo hoog dat ze bij het neerkomen een grote klap maakte en een gebroken ruggenwervel opliep. De wedstrijdleiding heeft besloten om de broodjes weg te halen en om er tracklimits van te maken.

Update 20:35

Max Verstappen wist gisteren tijdens de kwalificatie pole position te pakken. Hij was twee tienden sneller dan de nummer twee Lewis Hamilton. Sergio Pérez zette de derde tijd neer, voor Valtteri Bottas die negende moet starten vanwege de vijf plaatsen gridstraf die hij kreeg voor een motorwissel.

De startopstelling van vandaag:

Update 20:30

Welkom bij het liveblog van de Grote Prijs van Amerika! In deze liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Amerika.

door Coen Versteeg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden