Max Verstappen wint na tactisch meesterplan Red Bull

SI202106180224_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. Red Bull haalde Verstappen met nog twintig rondjes te gaan naar binnen voor een tweede stop. In die twintig rondjes wist hij achttien seconden goed te maken en pakte hij in de voorlaatste ronde de eerste plaats over van Hamilton.

-Liveblog gesloten-

Update: 16:45

De coureurs staan op het podium en het Wilhelmus klinkt voor de derde keer dit seizoen. De gorillabokalen worden uitgedeeld en de mousserende wijn wordt gespoten. Volgende week staat alweer de volgende race op de planning, dan op de Red Bull Ring. Bedankt voor het volgen van het liveblog en houd Grand Prix Radio in de gaten voor de verhalen van de coureurs!

De uitslag:

Update: 16:38

Verstappen vergroot het gat met Hamilton in het WK. Het gat is nu twaalf punten. In het WK voor de constructeurs is het gat ook groter geworden. Red Bull heeft nu een voorsprong van 37 punten op Mercedes.

Update: Finish

Max Verstappen wint de Grand Prix van Frankrijk en pakt ook nog eens een extra punt voor de snelste raceronde. De briljante beslissing van Red Bull om Verstappen naar binnen te halen, was het belangrijkste moment van de wedstrijd. Hamilton finisht nog als tweede met Pérez op P3.

Update: ronde 52/53

Max Verstappen pakt Lewis Hamilton met nog anderhalf rondje te gaan! "Simply lovely", luidt de boordradio van Verstappen. Hamilton zit buiten de seconde van Verstappen en heeft daardoor geen DRS.

Update: ronde 52/53

Pérez is under investigation voor zijn inhaalactie op Bottas. Hij schoot na de inhaalactie iets door en dat kan hem op een straf komen te staan.

Update: ronde 51/53

Max Verstappen zit binnen de seconde van Hamilton en heeft daardoor DRS!

Update: ronde 51/53

1.5 seconde tussen Verstappen en Hamilton. Nog drie rondjes te gaan. Het is bloedstollend spannend in Le Castellet.

Update: ronde 50/53

Perez pakt Bottas voor P3!

Hamilton heeft nog maar 2.5 seconde voorsprong op Verstappen met nog 4 rondjes te gaan. Het blijft spannend tot de laatste ronde.

Update: ronde 48/53

Afgelopen ronde wint Verstappen acht tienden. Kan het dan toch nog voor de Nederlander?

Max Verstappen / Red Bull Racing / Frankrijk / Paul Ricard / 2021
Foto: Red Bull Content Pool / Rudy Carezzevoli / Getty Images

Update: ronde 47/53

Verstappen wint afgelopen ronde geen tijd op Hamilton. Ze rijden bijna een identieke rondetijd. Het gat is vijf seconde met nog zes rondes te gaan.

Update: ronde 44/53

Bottas verremt zich en Verstappen pakt P2! Het gat is nu vijf seconde op Hamilton. Met nog negen rondjes te gaan moet Verstappen een halve seconde per rondje dicht rijden om nog voor de overwinning te gaan vechten met de Brit.

Update: ronde 43/53

Verstappen zit binnen de seconde van Bottas!

Update: ronde 41/53

Volgens de graphics is Verstappen binnen zeven rondjes bij Hamilton. De Brit klaagt over de boordradio over de banden. "De banden voelen niet goed", zegt de wereldkampioen.

Verstappen komt steeds dichter bij Hamilton en Bottas. Het gat is nog maar 1.8 seconde naar Bottas toe. De Fin heeft vier seconde achterstand op Hamilton.

Update: ronde 37/53

Gasly pakt Sainz voor P8! Sainz krijgt daarna ook Alonso om zijn oren en rijdt nu op P10.

Verstappen loopt flink in op de Mercedessen. Hij rijdt nu op nog minder dan tien seconde achter Hamilton en op iets minder dan acht seconde van Bottas.

Update: ronde 36/53

Verstappen zet de snelste raceronde neer! Hij krijgt van Perez de derde plek en rijdt nu op 14 seconde van Hamilton.

Update: ronde 34/53

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update: ronde 33/53

Verstappen gaat naar binnen! Hij doet hetzelfde als Hamilton deed in Barcelona en Hongarije. Hij heeft weer een stop van 2.5 seconde en zakt terug naar P4. Hij moet nu twintig rondes lang rijden op de mediumband.

Update: ronde 32/53

De Ferrari's zitten in de achteruit. Leclerc zakt terug naar P12 en Sainz naar P9. Beiden moeten nog hun best gaan doen om in de punten te komen.

Update: ronde 29/53

Terwijl Verstappen het gat naar Hamilton weer iets groter heeft gemaakt, is Ricciardo bezig aan een opmars. Hij startte op P10, maar rijdt nu al op P7. Voor hem rijden de Aston Martins van Vettel en Stroll, maar die moeten nog naar binnen. Teamgenoot Norris haalt Gasly in voor P10. Hij rijdt nu dicht achter de Ferrari's.

Daniel Ricciardo / McLaren / Frankrijk / Paul Ricard / 2021
Foto: Pirelli (Mark Sutton / LAT Images)

Update: ronde 27/53

Tussenstand op de helft van de race:

  1. Verstappen
  2. Hamilton
  3. Bottas
  4. Perez
  5. Vettel (moet nog naar binnen)
  6. Stroll (moet nog naar binnen)
  7. Leclerc
  8. Ricciardo
  9. Sainz
  10. Gasly

Update: ronde 24/53

Hamilton komt nu weer dichter bij Verstappen. Hij zit op zeven tienden van de Nederlander en heeft DRS. Ook Bottas heeft DRS, omdat hij ook binnen de seconde van Hamilton zit.

Pérez gaat nu ook naar binnen en valt terug naar P4, waardoor Verstappen de wedstrijd weer leidt.

Update: ronde 22/53

Hamilton wordt nu uit de DRS gereden van Verstappen. De Nederlander won afgelopen rondje een halve seconde. Bottas zit wél binnen de DRS van Hamilton.

Update: ronde 20/53

Hamilton reageert en heeft een iets betere stop dan Verstappen, maar hij komt achter de Nederlander op de baan! Pérez leidt nu de wedstrijd, maar moet nog naar binnen. Achter hem rijden op volgorde: Verstappen, Hamilton en Bottas.

Update: ronde 19/53

Verstappen is ook naar binnen! Hij heeft een stop van 2.3 seconde en komt voor Bottas op de baan. Het is nu aan Hamilton om hierop te reageren. Het gat naar Verstappen is iets meer dan 24 seconde.

Update: ronde 18/53

Bottas gaat als eerste naar binnen van de top drie. Hij heeft een prima stop van 2.5 seconde en valt terug op P4, achter Perez.

De undercut van Ricciardo werkte goed, want na de stop van Gasly zit hij voor de Fransman.

Update: ronde 17/53

Ook Ricciardo is binnen en probeert een undercut te doen op Pierre Gasly. Hij komt terug achter Leclerc op P17.

Update: ronde 17/53

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update: ronde 15/53

Leclerc gaat als eerste naar binnen en valt ver terug. Hij komt als negentiende terug op de baan en rijdt nu achter Mazepin.

Update: ronde 13/53

Vettel haalt ook Alonso in en rijdt nu in de punten. Alonso heeft veel moeite met de mediumband en heeft het met zijn engineer over een plan b.

Update: ronde 12/53

Ricciardo pakt Alonso en een paar bochten later haalt Norris ook Alonso in. De Spanjaard zit in de achteruit en zakt nu terug naar P10. Vettel sluit ook gelijk aan en zit vlak achter hem.

Update: ronde 8/53

Ricciardo zit op de kont van Alonso, maar het lukt hem nog niet om de voormalig wereldkampioen in te halen. De Australiër probeert steeds laat te remmen, maar Alonso remt zelf ook laat. Het gevecht gaat om de achtste plek.

Update: ronde 4/53

Tsunoda crashte in de kwalificatie, waardoor hij vanuit de pitlane moest starten, maar voorlopig revancheert hij zich in de race. Hij heeft al vier plekken goedgemaakt en rijdt nu op P16.

SI202103250600_hires_jpeg_24bit_rgb-700x394
Foto: Dan Istitene/ Getty Images/ Red Bull Content Pool

Update: ronde 2/53

Na twee rondes heeft Hamilton een gat van 1.3 seconde naar Verstappen. Hamilton roept over de boordradio dat hij weinig grip heeft, maar hij verliest voorlopig weinig op de Nederlander.

Update: ronde 1/53

Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn beide goed weg, maar de Nederlander heeft een momentje in bocht 2 waardoor hij een plek verliest aan Hamilton. Räikkönen heeft de meeste plekken gewonnen bij de start. Hij is van P17 naar P14 gereden.

Update 15:00

De klok staat op 15:00 en de coureurs zijn onderweg voor de opwarmronde. Na de opwarmronde gaat het spektakel écht beginnen.

Update 14:55

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 14:50

In tegenstelling tot de GP van Azerbeidzjan is er nu wel publiek toegestaan. Vijftienduizend racefans zijn toegelaten op de tribunes en dat zorgt voor dit soort mooie plaatjes.

Update 14:45

Vanochtend was de derde race van de Formule 3 op het circuit van Paul Ricard. De race werd gewonnen door Jack Doohan in de regen. Nu is het droog, maar er hangen donkere wolken boven het circuit.

Update 14:40

Gisteren stond al de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk op het programma. Max Verstappen pakte zijn tweede pole position van het seizoen voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Yuki Tsunoda crashte in Q1 waardoor hij vanuit de pitlane moet starten.

De startopstelling:

Update 14:30

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Frankrijk. In deze liveblog houden wij je op de hoogte van de gebeurtenissen in Frankrijk.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden