Hamilton wint Grand Prix van Rusland na kletsnat slot

door Coen Versteeg
M282393

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen. Het was zijn honderdste overwinning in de Formule 1. Na een chaotisch slot door plotselinge regenval, kon Hamilton op de inters voorbij aan Norris die de gok waagde om op de slicks te blijven. Max Verstappen werd door een goede call van het team en een paar goede inhaalacties alsnog tweede, nadat hij van helemaal achteraan moest komen. 

-liveblog gesloten-

Het verslag van de Grand Prix van Rusland verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update podiumceremonie

De mannen staan op het podium en het Britse volkslied klinkt voor de honderdste keer voor Lewis Hamilton. Door zijn overwinning heeft Lewis een voorsprong van twee punten in het kampioenschap op Max Verstappen. De volgende race staat over twee weken gepland in Turkije. Houdt Grand Prix Radio in de gaten voor de updates van de coureurs en graag tot de volgende keer!

De volledige uitslag:

Update finish

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen! Het is zijn honderdste overwinning in de Formule 1. Max Verstappen komt als tweede over de finish, voor Carlos Sainz die het podium completeert. Lando Norris komt uiteindelijk als zevende over de streep achter Ricciardo, Bottas en Alonso. Het zal voor Norris op dit moment niet uitmaken, maar hij krijgt nog het bonuspuntje voor de snelste raceronde.

Update ronde 53/53

De laatste ronde is ingegaan!

Update ronde 52/53

Leclerc valt uit! Hij komt op zijn mediums niet meer verder in de natte omstandigheden. Norris heeft de pitstraat wel gehaald en valt terug naar P7. Verstappen rijdt daarom nu op P2! Sainz gaat waarschijnlijk mee naar het podium, omdat hij op P3 rijdt.

Update ronde 51/53

Het regent nu echt hard. Norris lukt het nauwelijks om hem op de baan te houden en wordt nu door iedereen voorbij gereden. Hamilton leidt daardoor de wedstrijd. Ondertussen schuift ook Verstappen door naar P3. Wat een chaotisch slot!

Update ronde 50/53

Hamilton is binnen! Hij heeft marge naar Pérez om P2 te behouden. Lando Norris blijft binnen en durft het risico te nemen om buiten te blijven. Wat mij betreft de driver of the day voor deze actie.

Update ronde 49/53

Stroll douwt zijn teamgenootje Vettel de muur in! Hij kan op bijzondere wijze nog door. Ondertussen in Verstappen naar binnen voor een nieuw setje inters. Hij valt terug op P7.

Update ronde 48/53

Iedereen begint te glijden! Ondertussen haalt Pérez Sainz in voor P3! Wat een chaos aan het einde.

Update ronde 47/53

Norris maakt even een foutje, omdat het natter begint te worden! Dit is een waarschuwing voor iedereen.

Update ronde 46/53

Pérez is voorbij aan Ricciardo! Hij rijdt nu op P4. Hamilton komt niet dichterbij aan Norris, maar het lukt Norris niet om weg te rijden. Ondertussen begint het te miezeren! Wat gaan we nog krijgen tijdens de laatste zeven rondes!

Update ronde 44/53

Hamilton zit binnen de seconde van Norris! Met nog tien rondes te gaan, is het nog vreselijk spannend om de overwinning.

Update ronde 43/53

Russell zakt verder terug in het veld. De Williams heeft duidelijk niet de pace en rijdt nu op P10. Hij zal nog zijn best moeten doen om een punt te pakken.

Update ronde 40/53

Hamilton zit in de achtervolging op Norris en loopt elke ronde in, maar afgelopen ronde zette Norris de snelste raceronde neer. Het wordt nog een spannende laatste 13 ronden.

Update ronde 38/53

Alonso is voorbij aan Verstappen! Op zijn nieuwe setje banden is hij flink sneller op het rechte stuk, waardoor hij hem zonder problemen in kan halen. Verstappen valt daardoor terug naar P7.

Update ronde 37/53

De mannen vooraan die nog naar binnen moesten, zijn nu ook binnen! Ze vallen allemaal terug achter het groepje van Sainz, Ricciardo en Verstappen. Alleen Pérez komt vlak voor Verstappen de baan op.

De top 6:

  1. Norris
  2. Hamilton
  3. Sainz
  4. Ricciardo
  5. Pérez
  6. Verstappen

Update ronde 35/53

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 34/53

Schumacher is de eerste uitvaller van de dag. Zijn team vraagt hem naar binnen te komen, omdat hij problemen heeft met de auto. Verstappen is ondertussen een plekje opgeschoven, doordat Gasly binnen is gekomen.

Update ronde 32/53

Verstappen is voorbij aan Stroll en rijdt nu op P9. Hamilton is het gat met Norris flink aan het verkleinen. Het gat is nu nog maar 6.5 seconden.

Update ronde 31/53

Hamilton is nu ook voorbij aan Carlos Sainz en Pierre Gasly, waardoor hij virtueel op de tweede plek rijdt. Over de boordradio krijgt hij te horen dat hij de race kan winnen. Hij moet daarvoor nog wel een gat van acht seconden dichtrijden naar Lando Norris.

Update ronde 29/53

Norris is binnen! Hij heeft een prima stop en valt terug naar P4. Daardoor pakt Pérez de leiding over, maar virtueel leidt Norris nog wel. Ondertussen is Hamilton voorbij aan Lance Stroll.

Update ronde 28/53

Verstappen is voorbij George Russell! Volgende stop is Daniel Ricciardo. Hamilton zit nu achter Lance Stroll.

Update ronde 27/53

Hamilton en Verstappen zijn binnen! Beiden hebben een goede stop. Verstappen gaat naar de mediums en Hamilton naar de hards. Verstappen rijdt daardoor nu op P12 en Hamilton op P9. Ricciardo en Russell rijden tussen Hamilton en Verstappen in.

Update ronde 24/53

Mercedes doet lijken alsof Hamilton naar binnen gaat, maar hij blijft buiten. Ricciardo gaat daarentegen wel naar binnen, maar hij heeft een slechte stop. Hij komt terug op P14, achter Stroll, Russell en Ocon.

Update ronde 20/53

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 19/53

Verstappen noteert al drie rondes achter elkaar de snelste raceronde. Hij rijdt nog maar op twee seconden achter Alonso en hij is ook afgelopen ronde 1.3 seconde sneller dan Lewis Hamilton. De Nederlander is goed onderweg.

Update ronde 17/53

Ondertussen zit Hamilton op de kont van Daniel Ricciardo voor P2. Hij komt dichtbij, maar hij is net niet snel genoeg om hem ook in te halen.

Update ronde 16/53

Ook Ocon en Räikkönen hebben een pitstop gemaakt. Verstappen rijdt daarom alweer op P6. Hij moet nu een gat van vijf seconden dicht rijden naar Fernando Alonso.

Update ronde 15/53

Ook Sainz is binnen! Hij wisselt ook naar de harde band en komt voor Stroll en Russell terug op P13. Verstappen rijdt, mede door de pitstops, op P8.

Update ronde 14/53

Hoewel Norris net nog een gaatje moest laten, haalt hij nu Sainz in voor de leiding in de wedstrijd! Verstappen haalt op het zelfde moment ook Sebastian Vettel in en vlak daarna gaat ook Russell naar binnen! Hij gaat naar de harde band en valt terug naar P15.

Update ronde 13/53

Lance Stroll gaat als eerste naar binnen! Hij wisselt naar de harde band en valt terug naar P15.

Update ronde 12/53

Norris moet een gaatje laten naar Sainz. Het gat is nu anderhalve seconde tussen beiden.

Update ronde 10/53

Norris zit op de kont van Sainz! Ondertussen zitten Vettel en Leclerc te vechten om P11, maar Leclerc maakt een foutje waardoor Verstappen Leclerc kan inhalen voor P12. Hij wordt vlak daarvoor nog bijna de muur ingesneden door Leclerc, maar dat gaat allemaal net goed.

Update ronde 9/53

Norris komt dichter bij Sainz en zit binnen de DRS-zone. Max Verstappen rijdt al op P13, nadat hij Pierre Gasly heeft ingehaald.

Update ronde 6/53

Verstappen pakt Bottas! Hij rijdt al op P14 en is goed op weg naar punten.

Update ronde 4/53

Verstappen is ook al voorbij Mazepin. Hij rijdt nu achter Valtteri Bottas op P15. Vooraan rijdt Sainz de snelste tijd. George Russell heeft de pace niet en zorgt voor een treintje met Stroll, Ricciardo en Hamilton.

Update ronde 3/53

Verstappen heeft Latifi ingehaald en rijdt al op P16! Volgende stop voor hem is Nikita Mazepin.

Update ronde 2/53

Hamilton pakt Alonso in bocht 3! Hij rijdt nu op de zesde plek achter Daniel Ricciardo.

Update ronde 1/53

Sainz heeft de beste start en pakt de leiding over van Norris! Hamilton is heel slecht weg en is teruggevallen naar de zevende plek achter Fernando Alonso. Verstappen heeft drie plekken gewonnen bij de start en rijdt nu op P17. Ook Leclerc is goed weg, want hij rijdt al op P12.

Update formatie ronde

Het is 15:00 lokale tijd en de coureurs zijn begonnen aan de formatie ronde!

Update 13:58

Iedereen had een vrije bandenkeuze, omdat er tijdens Q2 op de inters werd gereden. In de top 10 start iedereen op de mediums, behalve Pérez en Alonso. Die starten op de harde band. Ook Verstappen start op de hards. Hij gaat dus voor een lange eerste stint.

Update 13:45

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 13:43

Gisteren stond Sotsji onder water, maar voorlopig is het nog droog vandaag. Er hangen wel flinke wolken boven de Zwarte Zee dus het is maar de vraag of het ook droog blijft.

Update 13:38

Tijdens de kwalificatie wist Lando Norris zijn eerste pole position in de Formule 1 te pakken. Carlos Sainz en George Russell maakten de verrassende uitslag compleet met een tweede en derde plek. Door een chaotisch einde voor Lewis Hamilton kwam de Brit niet verder dan P4. Valtteri Bottas kwalificeerde zich als zevende, maar moet als zestiende starten door een motorwissel.

De volledige startopstelling:

Update 13:30

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Rusland. In deze liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen in Sotsji!

door Coen Versteeg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden