Hamilton wint chaotische Grand Prix van Saoedi-Arabië

M293445

Lewis Hamilton heeft de bloedstollende Grand Prix van Saoedi-Arabië gewonnen. Na veel rode vlaggen, incidenten tussen Verstappen en Hamilton en uiteindelijk een straf voor Verstappen, wist Hamilton de stand in het WK gelijk te trekken. Verstappen werd uiteindelijk tweede, voor Bottas, die Ocon op de streep inhaalde voor P3. 

-liveblog gesloten-

Het verslag van de Grand Prix van Saoedi-Arabië verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update podiumceremonie

De mannen staan op het podium en de bokalen worden uitgedeeld. Volgende week is de laatste race van het seizoen. Dan op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor de updates van de coureurs en graag tot volgende week!

De volledige uitslag:

Update finish

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Saoedi-Arabië! Bottas heeft Ocon op de streep gepakt voor P3! Ocon komt maar één tienden achter Bottas over de streep! Verstappen is uiteindelijk tweede geworden, maar het laatste woord over deze race is nog niet gesproken. Verstappen en Hamilton zijn namelijk samen nog under investigation. Door de overwinning en snelste raceronde van Hamilton staat hij nu precies(!) gelijk met Verstappen bij het ingaan van de laatste race.

Update 50/50

Ocon en Bottas zijn nog in een spannend gevecht om de derde plek! Dat wordt in de aller laatste ronde beslist!

Update 48/50

Hamilton verbetert de snelste raceronde. Verstappen kan geen vrije pitstop doen, waardoor hij nu de race maar voorzichtig moet gaan uitrijden op zijn mediums.

Update 46/50

Vettel is de vijfde uitvaller van de dag! Na incidenten met Tsunoda en Räikkönen was zijn race niet meer te redden.

Update 44/50

Nu haalt Hamilton ook Verstappen in op de baan, omdat hij weer een open deur krijgt van de Nederlander. Het is behoorlijk verwarrend wat er op de baan gebeurd en dit gaat nog zeker een staartje krijgen.

Update 43/50

Max Verstappen krijgt een vijf seconden tijdstraf voor leaving the track and gaining an advantage! 

Update 42/50

Verstappen geeft zijn plek terug aan Hamilton, wat hij nog moest doen, maar één bocht later pakt hij de plek weer terug.

Update 40/50

Bottas is voorbij aan Ricciardo! Na een lang gevecht rijdt de Fin eindelijk op P4. Hij rijdt nu vijf seconden achter Ocon.

Update 39/50

Het gat tussen Verstappen en Hamilton is nu ruim twee seconden. Dit gaat nog een staartje krijgen.

Update 37/50

Hamilton plaatst een aanval op Verstappen en ze schieten er samen af! Even later roept de engineer van Verstappen om de plek aan Hamilton over te geven, maar Hamilton ramt vol op de achterkant van Verstappen! Ze kunnen beiden doorrijden, maar Hamilton heeft een hoop schade. Het incident is under investigation! Wat een seizoen maken wij mee zeg!

Update 36/50

Virtual Safety Car numero vier! Er is opnieuw wat debrief van de auto van Vettel afgewaaid, waardoor de wedstrijdleiding opnieuw een Virtual Safety Car uitroept. Even later is hij alweer weg.

Update 34/50

Esteban Ocon rijdt nog steeds derde! Hij heeft 2.2 seconden voorsprong op Ricciardo, die weer ruim een seconde voorsprong heeft op Valtteri Bottas.

Esteban Ocon / Alpine / Grand Prix van Saoedi-Arabië / Jeddah / 2021
Foto: Alpine Media Pool

Update 33/50

Virtual Safety Car ending! Het gat tussen Verstappen en Hamilton is nu 1.8 seconde.

Update 30/50

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 29/50

Virtual Safety Car! Er ligt veel debrief op de baan en dat moet worden opgeruimd. De wedstrijdleiding ziet geen andere optie dan een derde Virtual Safety Car.

Update 27/50

Räikkönen moet ook nu naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. Hij zakt daardoor terug naar P15.

Update 26/50

Vettel rijdt langzaam! Hij heeft schade en verliest wat onderdelen door een touché met Räikkönen.

Update 24/50

Virtual Safety Car ending! Het gat tussen Verstappen en Hamilton is nu anderhalve seconde.

Update 23/50

Virtual Safety Car! Vettel en Tsunoda raken elkaar en Tsunoda verliest zijn voorvleugel. Gelukkig kan Tsunoda door, waardoor de Safety Car niet de baan op hoeft.

Update 22/50

Verstappen en Hamilton jojoën een beetje. Het gat tussen beiden schuift tussen de 0.8 en 1.4 seconden.

Update 20/50

Verstappen klaagt over een tekort aan vermogen. Gelukkig lijkt er niet zoveel aan de hand, want zijn engineer antwoordt op de boordradio dat het komt doordat hij zijn batterij aan het opladen is.

Update 19/50

Hamilton zet gelijk de snelste raceronde neer. Hij is afgelopen ronde vier tienden sneller dan Verstappen, maar dat komt mede door de DRS die hij had op Ocon.

Update 18/50

Hamilton is voorbij aan Ocon! Hij rijdt nu 1.6 seconden achter de kop van het veld.

Update 17/50

Voor de derde keer zijn de lichten uit en Verstappen heeft een wereldstart! Hij pakt gelijk de leiding over door diep in te remmen in bocht één. Ocon rijdt nu tweede met Hamilton achter zich.

Update 16/50

Verstappen is naar de mediums gegaan! Dit gaat nog heel spannend worden!

Update 16/50

De lichten in de pitstraat staan weer op groen en we gaan voor de derde keer van start vandaag. Het wordt opnieuw een staande start met Ocon op P1, Hamilton op P2 en Verstappen op P3.

Update rode vlag

Red Bull gaat akkoord met de deal! Verstappen start nu vanaf P3, achter Ocon en Hamilton. De volgende herstart is om 19:40 uur.

Update rode vlag

Michael Masi stelt voor dat Verstappen achter Hamilton op P3 kan gaan starten. Dit zou dan een alternatief zijn voor een vijf seconden straf voor het doorschieten in bocht één. Lastige keuze voor Red Bull en Verstappen.

Update 15/50

De lichten zijn weer uit en Hamilton heeft een wereldstart! Verstappen remt laat en schiet door, waardoor hij weer de leiding overneemt. We gaan zo te horen krijgen of Verstappen daarvoor een straf gaat krijgen. Ocon kan daardoor de tweede plaats overnemen van Hamilton, die nu op P3 ligt. Een paar bochten later spint Pérez, waardoor een hoop chaos ontstaat. Door de chaos tijdens de tweede herstart zijn we nu naast Schumacher ook Pérez, Mazepin en Russell kwijt. De wedstrijdleiding beslist daarom opnieuw dat de rode vlag wordt gezwaaid.

Update 15/50

Verstappen staat klaar! Als alle coureurs op hun startplek staan, gaan we voor de tweede keer los!

Update 14/50

Het is 21:15 uur lokale tijd en dat betekent dat de pitstraat weer open is. We krijgen een staande start en dat betekent dat Verstappen en Hamilton op de eerste rij staan!

Update rode vlag

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update rode vlag

Om 19:15 uur gaat de race weer van start!

Update 14/50

Rode vlag! Er moet teveel aan de Tecpro-barriers gedaan worden, waardoor de wedstrijdleider niets anders kan beslissen dan een rode vlag. Dit betekent ook dat iedereen banden mag wisselen, waardoor Verstappen de grote winnaar is! Hij kan namelijk zonder tijd te verliezen, alsnog aan het bandenreglement voldoen.

Update 12/50

Valtteri Bottas hield Verstappen op, zodat hij een gat creëerde om gelijk na Hamilton naar binnen te gaan. Verstappen en zijn engineer zijn woedend en vinden dat het niet zou moeten mogen. Voorlopig wordt er geen onderzoek naar gedaan.

Update 11/50

Mercedes en Pérez wagen het erop en gaan naar binnen! Verstappen blijft buiten, waardoor hij de leiding in de wedstrijd overneemt. Is dit een meesterzet van de Nederlander?

Update 10/50

Safety Car! Mick Schumacher heeft een harde crash, maar gelukkig is de Duitser oké.

Update 8/50

Giovinazzi heeft Alonso ingehaald voor P10! Een ronde later zakt Alonso nog een plekje terug, omdat ook Sainz hem inhaalt.

Update 6/50

De top drie rijdt weg van het rest van het veld. Na zes rondes heeft Verstappen vier seconden voorsprong op Leclerc. Hij rijdt anderhalve seconde achter Bottas, die weer anderhalve seconde achter Hamilton rijdt.

Update 5/50

Carlos Sainz is bezig aan een opmars. De Spanjaard kwalificeerde zich als vijftiende, maar hij rijdt nu al op P12.

Update 3/50

Lewis Hamilton zet gelijk de snelste raceronde neer. Hij is drie tienden sneller dan Verstappen en heeft ook al een voorsprong van 1.3 seconde op Bottas.

Update 1/50

De lichten zijn uit en het hele veld lijkt goed weg. De top vijf heeft geen plek gewonnen of verloren. Norris heeft op de softs wel al een plekje gewonnen en rijdt nu op P6.

Update formatieronde

Het is 20:30 uur lokale tijd en de coureurs zijn bezig met de formatieronde. Als ze bij de grid zijn aangekomen, gaan we echt beginnen!

De meeste coureurs starten op de mediums of op de hards. Alleen Lando Norris start op de softs.

Update 18:20

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 18:15

Eerder vandaag werd er een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de overleden Sir Frank Williams. De voormalig teambaas en oprichter van Williams overleed vorige week op 79-jarige leeftijd.

Update 18:10

Max Verstappen kan vandaag wereldkampioen worden. De kans lijkt niet heel groot na de tegenvallende kwalificatie, maar de punten worden pas vandaag verdeeld. Op onderstaande manieren kan het WK vandaag worden beslist.

Update 18:05

Lewis Hamilton pakte gisteren zijn vijfde pole position van het jaar. Lange tijd leek Verstappen de snelste tijd neer te zetten, maar na twee snelste sectoren reed hij in de laatste bocht tegen de muur aan, waardoor hij zijn tiende pole van het seizoen op zijn buik kon schrijven. Na de crash waren er zorgen om de versnellingsbak van Verstappen, maar uiteindelijk bleek dat er niks aan de hand was. Hij kan dus alsnog als derde kan starten.

Volledige startopstelling:

Update 18:00

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. In dit liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle verrichtingen op het Jeddah Corniche Circuit.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden