Verstappen start Grand Prix van Mexico vanaf pole position

Max Verstappen gouden helm Mexico

Max Verstappen zet de snelste tijd neer tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexcico. George Russell en Lewis Hamilton maken de top drie compleet. Sergio Pérez vist hier net naast, en moet er tijdens de wedstrijd alles aan doen om zijn thuisrace op het podium te eindigen.

-LIVEBLOG GESLOTEN-

Update 23:11

En dit is dan de uitslag van de gehele kwalificatie: 

Voor de race van zondag is het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij vanaf 20.55 uur te beluisteren via Grand Prix Radio

Update 23:00

Verstappen heeft zijn negentiende pole position in handen! In de laatste fase van deze sessie werden er nog maar weinig tijden verbeterd. George Russell behoudt zijn tweede stek. Lewis Hamilton is naar de derde tijd gesprongen en zet Pérez daarmee op de vierde plek neer.

Update 22:58

Behalve Fernando Alonso, is iedereen op de baan te vinden. Deze sessie duurt nog twee minuten, wat betekent dat de laatste runs van deze sessie verreden gaan worden. 

Update 22:55

Hamilton zette de derde tijd neer, maar deze is afgepakt vanwege track limits. Daarbij geeft hij over de boordradio aan dat hij problemen heeft met het vermogen van de auto. Russell heeft zich nog tussen de twee Red Bulls kunnen positioneren. Ondertussen staan er nog ruim vijf minuten op de klok.

Update 22:52

Pérez zet de eerste tijd van deze sessie neer. Hij rijdt een 1:18.153. Dit is sneller dan in Q2 werd gereden. Verstappen pakt de snelste eerste sector af van zijn teamgenoot, waarmee hij de eerste 1:17 neerzet in de kwalificatie.

Update 22:50

De tijd van Q3 loopt alweer. Vrijwel alle coureurs gaan direct naar buiten. Enkel Alonso staat nog in de pitstraat. 

Update 22:45

Volg de kwalificatie van de Grand Prix van Mexico mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

Update 22:43

Uitgeschakeld in Q2: Ricciardo, Zhou, Tsunoda, Gasly en Magnussen. Bovenaan de lijst is er nog veel veranderd in deze laatste minuten. De top vijf op de baan ligt binnen 63 duizendsten van elkaar, bestaande uit Hamilton, Sainz, Russell, Verstappen en Pérez.

Update 22:39

Er staat nog een magere minuut op de klok van Q2. Alle vijftien coureurs zijn op de baan te vinden, wat het een spannende slotfase van deze sessie maakt. Enkel de snelste tien coureurs gaan door naar Q3.

Update 22:38

Pérez is momenteel als enige op de baan te vinden. Het publiek gaat los op het moment dat de Mexicaan aan het pushen is. Hij verbetert zijn tijd naar de derde plek.

Update 22:35

Red Bull en Ferrari lijken moeite te hebben om Mercedes bij te benen. Met nog zes minuten op de klok ziet de top vijf er zo uit: 

1) Hamilton 1:18.552
2) Russell +0.013
3) Bottas +0.228
4) Verstappen +0.382
5) Ocon +0.529

Ferrari bezet momenteel de zesde en achtste plek. Pérez staat voor nu twaalfde en moet dus nog wel even aan de bak.

Update 22:32

Hamilton opent deze sessie met 1:18.552. Er komen veel tijden binnen, maar die overtreffen de opener van Hamilton niet. Russell klaagt over de boordradio over zijn voorremmen. 

Update 22:29

Mercedes duikt met beide coureurs als eerste naar buiten. Hamilton en Russell rijden allebei op nieuwe banden.

Update 22:27

Q2 is begonnen! De komende veertien minuten doen de overige coureurs er alles aan om binnen de top tien te eindigen. Er zijn voor nu nog geen enthousiaste coureurs op de baan te vinden.

Update 22:22

Uitvallers in Q1: Schumacher, Vettel, Stroll, Albon en Latifi. Schumacher en Vettel hebben exact dezelfde tijd staan, maar zijn allebei dus uitgeschakeld. Lewis Hamilton heeft nipt de snelste tijd neergezet, maar daar koop je in Q1 niets voor. 

Update 22:18

De klok staat op nul! Nu is het afwachten welke tijden de coureurs die nog bezig zijn neerzetten. Verstappen en Leclerc zijn niet meer naar buiten gegaan, maar lijken op de eerste plekken veilig.

Update 22:16

Mick Schumacher zette een knappe zesde tijd neer, maar deze wordt afgepakt vanwege track limits. Door de tijden die dichtbij elkaar liggen, besluiten veel coureurs voor een tweede run naar buiten te gaan. Er staan nog twee minuten op de klok in Q1.

Update 22:13

Pérez heeft wat brandstof bijgetankt en is weer op de baan te vinden. Voor nu ligt hij op de tiende plek, maar hij is onderweg in zijn tweede run. Q1 duurt nog ruim vijf minuten. Een groot deel van de coureurs staat nu in de pitstraat. 

Update 22:12

Coureurs blijven zich binnen de top vijf plaatsen. Verstappen ligt nu aan de leiding, met een 1:19.222. Achter hem staan Leclerc, Bottas, Hamilton en Sainz voor nu in de top vijf. De eerste zeven coureurs liggen allemaal binnen een seconde van Verstappens tijd.

Update 22:08

Pérez zet direct de snelste tijd neer! Hij rijdt een 1:20.408, wat nog lang niet in de buurt ligt van de tijden in VT3. Leclerc trekt direct een gat, met de eerste 1:19 van deze sessie. 

Update 22:06

Sergio Pérez is tot het grote plezier van de fans naar buiten. Het begint langzaamaan druk te worden op de baan. Mick Schumacher heeft voor nu de snelste tijd staan, gevolgd door zijn teamgenoot. 

Update 22:04

De kwalificatie is dan officieel begonnen. De coureurs van Williams, Haas en Aston Martin zijn al op de baan te vinden. 

Update 22:01

Lance Stroll heeft dit weekend wederom een boete gekregen. Hij heeft in de derde vrije training te hard gereden in de pitstraat, met wel 0.1 kilometer per uur. In de pitstraat geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, waar hij dus een snelheid van 80.1 kilometer per uur hanteerde. Dit grapje kost hem honderd euro. Vorige week was hij voor dezelfde overtreding ook al de klos, waar hij eveneens een boete van honderd euro heeft gekregen. 

Update 21:58

Met drie teams die kans maken op pole position, belooft het een spannende kwalificatie te worden. George Russell zette in VT2 en VT3 de snelste tijd neer. VT2 is minder representatief voor dit raceweekend, omdat hier de 2023-banden van Pirelli zijn getest. Zelf verwacht Russell dat een overwinning dit weekend mogelijk is.

Update 21:53

Volg de kwalificatie van de Grand Prix van Mexico mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

Update 21:50

Welkom bij het liveblog van de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico! In deze liveblog word je op de hoogte gehouden van alle actie op de baan.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden