Mercedes domineert VT1 Grand Prix van Amerika

door Coen Versteeg
M280521

Mercedes heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Amerika dominant afgesloten met een eerste en tweede plaats. Bottas en Hamilton waren negen tienden sneller dan de nummer drie Max Verstappen en ruim 1.4 seconden sneller dan nummer vier Charles Leclerc. Carlos Sainz completeerde de top vijf.

Het verslag van VT1 verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio!

-liveblog gesloten-

Update 19:30

De eerste vrije training zit er alweer op. Mercedes domineert voorlopig met een eerste en tweede plek. Ook waren de tijden van Bottas en Hamilton negen tienden sneller dan die van Verstappen. De tweede vrije training staat om 22.00 gepland en is ook live te volgen bij Grand Prix Radio. Bedankt voor het volgen en tot dan!

De volledige uitslag:

Update 19:23

Alonso is de enige op de baan die zijn tijd aan het verbeteren is. Hij klimt iets op in de ranglijst naar P15. Alpine kent überhaupt nog geen denderende VT1. Ocon heeft namelijk voorlopig de elfde tijd staan. Genoeg werk aan de winkel dus voor Alpine.

Update 19:16

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 19:15

Alonso zet zijn eerste tijd neer van vandaag! Hij gaat naar P18 en lijkt nog even rustig aan te doen. Goed werk van Alpine!

Update 19:12

Mercedes verpulvert de tijd van Verstappen! Hamilton is ruim acht tienden sneller dan Verstappen, terwijl Bottas zelfs ruim negen tienden sneller is dan Verstappen.

M281671-700x467
Foto: Mercedes AMG F1 - (Steve Etherington)

Update 19:10

Max Verstappen gaat op een nieuwe set softs naar de snelste tijd. Hij is ruim drie tienden sneller dan de rest van het veld.

In de herhalingen is goed te zien dat Verstappen over het circuit stuitert. Het circuit is gebouwd op een kleigrond, waardoor er veel hobbels zijn. Hoewel er alles aan is gedaan om ervoor te zorgen dat er dit jaar minder hobbels zijn, stuiteren de coureurs nog altijd over het circuit wat ook het nodige geklaag veroorzaakt.

Update 19:05

Alonso zit weer in de auto! Het leek einde training, omdat er een behoorlijke hoeveelheid vloeistof uitliep, maar Alpine lijkt de auto van Alonso te hebben gerepareerd. Hopelijk voor hem en zijn fans kan hij nog de nodige meters maken tijdens deze training.

Fernando Alonso / Alpine F1 Team / Grand Prix Frankrijk
Foto: Alpine F1 Team

Update 19:00

De snelste tijd van Pérez was van korte duur, want Hamilton gaat ruim vier tienden harder op de softs.

De top vijf halverwege VT1:

  1. Hamilton (1:36.381)
  2. Pérez (+0.417)
  3. Norris (+0.474)
  4. Bottas (+0.518)
  5. Verstappen (+0.651)

Update 18:56

Sergio Pérez zet ondertussen de snelste tijd neer op de harde band. Hij is 0.014 seconden sneller dan Lewis Hamilton die op de softs zijn tijd had neergezet. Waarschijnlijk rijdt Pérez dus met minder brandstof dan de jongens die op de softs rijden.

Update 18:55

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 18:54

Bottas krijgt een vijf plaatsen gridstraf! Hij gaat zijn verbrandingsmotor vervangen, waardoor hij opnieuw een straf krijgt.

Update 18:50

Spin Charles Leclerc! Hij spint in bocht zes en staat even in het grind. Gelukkig voor hem kan hij zijn weg gewoon vervolgen.

Lewis Hamilton heeft voorlopig de snelste tijd staan. Hij is twee tienden sneller dan Max Verstappen die voorlopig de tweede tijd heeft genoteerd.

Update 18:44

Er gaan gelijk veel coureurs de baan op onder wie Sebastian Vettel. Hij wist al voor zijn eerste meters dat hij van achteraan moet komen op zondag. Hij gaat namelijk wisselen van motor en pakt daardoor een gridstraf.

Sebastian Vettel / Aston Martin / Grand Prix van Amerika
Foto: Aston Martin F1 Team

Update 18:41

De auto van Alonso is weggetakeld en de sessie is weer hervat!

Update 18:38

Dit weekend wordt ongeacht het resultaat een bijzonder weekend voor Daniel Ricciardo. Hij mag namelijk in de auto van zijn raceheld Dale Earnhardt Sr. rijden. De auto is in bezit van Zak Brown die Ricciardo een ritje had beloofd als hij een podiumplek zou halen voor McLaren. Dat lukte en nu mag hij dit weekend in de auto van zijn held rijden.

Update 18:32

"Stop de auto alsjeblieft", krijgt Alonso te horen op de boordradio. Hij parkeert zijn auto naast de baan en stapt uit. Dat betekent code rood en een heel vroeg einde van de eerste vrije training voor Fernando Alonso.

Update 18:30

De lichten staan op groen en de eerste vrije training is begonnen! Sergio Pérez is als eerste op de baan.

Update 18:29

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 18:25

Afgelopen races speelde de regen een grote rol, maar daar hoeven we ons in ieder geval vandaag geen zorgen om te maken. Het is 29 graden en de zon schijnt. Morgen is er wel 39% kans op regen tijdens de derde vrije training.

Update 18:20

Zoals het zo vaak gaat in Amerika met grote sportevenementen is het ook tijdens de Grand Prix van Amerika één grote show. Gisteren deden bijvoorbeeld de coureurs mee aan een basketbalwedstrijd om de samenwerking tussen de Formule 1 en NBA te promoten. Ook liep Ricciardo al rond als een sheriff en draagt Russell een sheriff helm dit weekend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rick Winkelman (@rickwinkelman)

Update 18:15

Welkom bij het liveblog van de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Amerika. In deze liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens de eerste vrije training!

door Coen Versteeg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden