Lewis Hamilton snelste in VT1 Grand Prix van Brazilië

door Coen Versteeg
M285080

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. Hij was ruim drie tienden sneller dan de Red Bulls van Verstappen en Pérez en gaat daarmee als favoriet de kwalificatie in. Desondanks was de eerste vrije training niet alleen maar positief voor Hamilton. Hij kreeg namelijk een vijf plaatsen gridstraf voor het vervangen van de verbrandingsmotor.

-liveblog gesloten-

Het verslag van de eerste vrije training verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update 17:30

De training zit erop! Lewis Hamilton wist de snelste tijd neer te zetten. Hij was ruim drie tienden sneller dan Verstappen. Ondanks veel actie op de baan, gebeurde het grootste nieuws erbuiten; namelijk de gridstraf van vijf plaatsen voor Lewis Hamilton. Vanavond om 20:00 uur staat de kwalificatie gepland en ook die is live te volgen bij Grand Prix Radio. Graag tot dan!

De volledige uitslag:

Update 17:26

Hamilton verbetert de snelste tijd! Hij zet een 1:09.050 neer en is daarmee ruim drie tienden sneller dan Verstappen. Heeft Mercedes dan toch nog wat pace gevonden?

Update 17:25

De druppels die Bottas voelde, zetten voorlopig nog niet door. Er wordt momenteel wel regen voorspeld voor de kwalificatie later vandaag.

Update 17:21

Verstappen en Pérez zijn al een tijdje binnen, maar de Mercedessen gaan nog even door op de baan. Bottas verbetert zijn tijd, maar is nog altijd langzamer dan de Red Bulls. Lewis Hamilton zet daarentegen de snelste tijd neer van de dag. Hij is mede door een slipstream 69 duizendsten sneller dan Verstappen.

Update 17:15

Ook Hamilton heeft op de softs een tijd neergezet. Hij verbetert zijn tijd, maar komt niet verder dan P3 op ruim drie en een halve tienden achterstand. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor Mercedes.

Update 17:13

Valtteri Bottas is de eerste Mercedes die op de softs naar buiten is gegaan. Hij komt voorlopig niet verder dan de derde tijd en heeft een achterstand van ruim vier tienden. Hoewel de achterstand groot is, is er de afgelopen grand prix' gebleken dat de resultaten in VT1 niet alles betekenen in het verloop van het weekend.

Update 17:10

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 17:07

Verstappen en Pérez rijden als eersten op de softs en zetten de eerste en tweede tijd neer. Verstappen is 75 duizendsten sneller dan Pérez, maar ruim zeven tienden sneller dan de rest van het veld.

Update 17:02

Leclerc zet de tweede tijd neer! Op de mediums is hij maar vijf duizendsten langzamer dan de snelste tijd van Verstappen. Aan het begin van het seizoen leek McLaren de grootste kans te maken op de derde plaats in het constructeurskampioenschap, maar Ferrari heeft na een reeks goede prestaties de derde plek overgenomen. Dat komt mede door de constante prestaties van zowel Leclerc als Sainz.

Charles Leclerc / Carlos Sainz / Ferrari / Le Castellet / Frankrijk / 2021
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Update 16:58

Na een druk begin rijden er nu nog maar twee coureurs op de baan. Mooi moment dus om even de tussenstand door te nemen.

 1. Verstappen
 2. Pérez
 3. Hamilton
 4. Ocon
 5. Bottas
 6. Vettel
 7. Stroll
 8. Gasly
 9. Alonso
 10. Ricciardo
 11. Sainz
 12. Tsunoda
 13. Leclerc
 14. Russell
 15. Latifi
 16. Räikkönen
 17. Schumacher
 18. Norris
 19. Giovinazzi
 20. Mazepin

Update 16:55

Verstappen en Hamilton hebben beiden een speciale helm voor dit raceweekend als blijk van waardering voor de Braziliaanse liefhebberij voor de sport. Eén ding is zeker: beide designs mogen er zeker zijn.

Update 16:50

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 16:46

"Er vallen regen druppels", zegt Bottas op de boordradio. Voorlopig is hij de enige die dat meldt, maar met de vele donkere wolken zou het zomaar kunnen doorzetten.

Update 16:45

Hamilton verbetert zijn tijd en gaat naar de tweede plaats. Ook Max Verstappen heeft ondertussen zijn tijd verbeterd. Hij is de enige man die een tijd heeft van één minuut en tien seconden. Hij is daarmee bijna negen tienden sneller dan de rest van het veld.

Update 16:37

Breaking News! Hamilton krijgt een vijf plaatsen gridstraf voor het vervangen van de verbrandingsmotor. De straf wordt pas toegepast na de sprintkwalificatie.

Update 16:35

Max Verstappen zet voorlopig de snelste tijd neer. Hij is met een 1:11.482 twee tienden sneller dan teamgenoot Sergio Pérez. Verstappen heeft zijn tijd neergezet op de mediums.

Update 16:33

De training begint droog, maar het weer kan zomaar omslaan. Omdat het circuit tussen de meren ligt, vandaar de naam Interlagos wat letterlijk 'tussen de meren' betekent, is het weer al vaker zomaar omgeslagen. Ook nu hangen er donkere wolken, maar voorlopig blijft het daar dus bij.

Update 16:30

Het is 12:30 uur lokale tijd en de lichten staan op groen. Dat betekent dat de eerste vrije training is begonnen!

Update 16:28

Het Autódromo Jose Carlos Pace, beter bekend als Interlagos, is één van de zes circuits die tegen de klok in worden gereden. Het circuit heeft vijftien bochten, waarvan negen linksaf en zes rechtsaf. Max Verstappen won de laatste race in Brazilië in 2019. De coureur met de meeste overwinningen in Brazilië is Alain Prost. Hij heeft er zes op zijn naam staan.

Update 16:22

Volg VT1 mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 16:20

Na een jaar afwezigheid staat de Grand Prix van Brazilië weer op het programma. Op het legendarische circuit Interlagos gaat de negentiende ronde van het wereldkampioenschap Formule 1 plaatsvinden. Dit weekend is er een afwijkend tijdschema, omdat het een sprintweekend is. Later vandaag is namelijk de kwalificatie, morgen VT2 en de sprintkwalificatie en zondag de race. Klik voor het hele tijdschema op deze link!

Update 16:15

Welkom bij het liveblog van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. In dit liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens VT1.

door Coen Versteeg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen