Fernando Alonso snelste in natte eerste training, Verstappen op zes

door Coert Gillissen
fernando alonso alpine 2022

Fernando Alonso start het Japanse weekend als snelste. In een natte eerste vrije training zette hij snelste tijd neer, vlak voordat het harder begon te regenen. Max Verstappen, die dit weekend kampioen kan worden, start zijn weekend als zesde.

- LIVEBLOG AFGESLOTEN -

Update 6:00 - Einde sessie

De coureurs zitten liever in de warme, droge garage dan dat ze in het zwembad duiken dat Suzuka op het moment is. Daardoor sluit Fernando Alonso de sessie af als snelste. Dit is de top 10:

1) Fernando Alonso, 1:42.248
2) Carlos Sainz, +0.315
3) Charles Leclerc, +0.386
4) Esteban Ocon, +0.774
5) Kevin Magnussen, +1.010
6) Max Verstappen, +1.114
7) Mick Schumacher, +1.513
8) Lando Norris, +1.641
9) Valtteri Bottas, +1.721
10) Sergio Pérez, +1.986

De tweede vrije training staat gepland om 8.00u en duurt, in plaats van één uur, anderhalf uur. Pirelli wil namelijk nieuwe banden testen. De weersvoorspelling is echter dat het de rest van de dag blijft regenen. Als dat het geval is, wordt de extra lange training waarschijnlijk verplaatst naar Mexico.

Update 5:50

Met (ondertussen) tien minuten te gaan is dit de tussenstand.

De regen komt nu zo hard neer dat de coureurs weer op de full wets rijden, alvorens ze massaal de pits opzoeken. Een rustig eind van de eerste training. 

Update 5:42

Het begint weer een stuk harder te regenen. Op nieuwe intermediates zetten de Ferrari-coureurs de beste tijden neer, nu dat nog mogelijk is. 

Maar hoewel het harder regent, gaat Fernando Alonso daarna nóg sneller. Het is dus nog niet te nat voor intermediates. 

Update 5:38

Een groot deel van die tijd komt door de intermediates: Ook Ocon, Bottas en Pérez duiken onder de full wet-tijd van Carlos Sainz. 

Update 5:36

Red Bull stuurt haar coureurs, met intermediates, de baan op. Tegelijkertijd meldt het team dat ze verwachten dat de regen over enkele minuten wat zwaarder wordt. 

Verstappen is de eerste met intermediates op de baan en gaat prompt sneller dan wie dan ook: maar liefst 3.7 seconden sneller dan Sainz in zijn eerste (!) ronde.

Update 5:30

Halverwege de training voert Carlos Sainz het veld aan, voor Charles Leclerc. Daniel Ricciardo, Fernando Alonso en Valtteri Bottas maken de top 5 compleet. 

Update 5:28

Leclerc en Sainz wisselen de snelste tijden af, hoewel een groot aantal rijders nog niet op de baan zijn geweest. Verstappen bijvoorbeeld ook niet, maar de aanstaande kampioen heeft ondertussen wel zijn helm opgezet. 

Update 5:18

Steeds meer coureurs druppelen naar buiten en starten ook vliegende rondes. De eerste coureur met een enigszins representatieve tijd is Carlos Sainz, met een 1:49.952. Sommige coureurs melden over de boordradio dat intermediates al een degelijke optie zijn.

Update 5:08

Magnussen en home hero Yuki Tsunoda draaien de baan op, maar duiken ook weer snel terug de pits in. Zie bijgevoegd sfeerplaatje: 

Update 5:05 - Groen licht

De sessie is gestart, maar geen coureurs laten zich zien op de baan. Een halfuur voor de start van de sessie zag de baan er namelijk zo uit:

Ondertussen is het wel wat opgeklaard, maar het is nog erg nat. Wat ook niet meehelpt, is dat er voor de rest van het weekend droge omstandigheden worden voorspeld. 

Update 4:59

Wordt dit het kampioensweekend van Verstappen? Hij heeft het in eigen hand: als hij de race wint mét de snelste ronde maakt het niet uit wat zijn rivalen doen, niemand kan hem dan meer achterhalen. Mocht hij het punt van de snelste ronde niet hebben, dan moet Charles Leclerc in ieder geval derde of lager eindigen.

Update 4:50

Welkom bij het liveblog van de eerste vrije training van de Grand Prix van Japan! Het weekend wordt afgetrapt met een natte sessie. Volg VT1 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden