VT2 GP Spanje: Mercedes zit Leclerc op de hielen

door Coert Gillissen
Gasly spanje wintertest

- LIVEBLOG AFGESLOTEN -

De derde vrije training vindt zaterdag plaats om 13:00 uur. Volg VT3 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg het liveblog.

18:05

De top tien ziet er als volgt uit:

1) Charles Leclerc, 1:19.670
2) George Russell, +0.117
3) Lewis Hamilton, +0.204
4) Carlos Sainz, +0.320
5) Max Verstappen, +0.336
6) Fernando Alonso, +0.533
7) Sergio Pérez, +0.962
8) Sebastian Vettel, +1.033
9) Esteban Ocon, +1.075
10) Mick Schumacher, +1.087

18:00

De tweede vrije training zit er op. Mercedes laat goede tijden zien, zowel in kwalificatietrim als in de raceruns. Als ze dit volhouden is er zondag een gevecht tussen drie teams voor de winst!

17:55

Leclerc klaagt over de boordradio dat zijn banden aan stukken zijn gereden, hoewel hij nog niet veel rondes op de band heeft gereden. Zondag wordt het de warmste dag van het weekend. Gaan we in de race een twee-stopsstrategie zien?

17:50

De McLaren van Lando Norris komt deze sessie helemaal niet meer naar buiten. De Brit heeft een deel van zijn vloer gebroken nadat hij over een kerbstone reed. Zijn Australische teammaat Daniel Ricciardo is ondertussen wel op de baan te vinden. 

17:45

Met een kwartier te gaan in deze tweede vrije training, zijn de meeste teams weer bezig met racesimulaties. Alleen de McLarens en de twee wagens van Haas staan in de pits.

17:39

Ook de Alpine van Fernando Alonso zit er goed bij. Hij is zesde op een halve seconde van de snelste tijd. De volgorde is nu Leclerc, Russell, Hamilton, Sainz, Verstappen en Alonso.

 

17:36

Maar ook George Russell heeft snelheid gevonden. De Brit rijdt voorlopig de tweede tijd, op slechts een tiende van Leclerc. Even later zet teammaat Hamilton de derde tijd neer, op twee tienden van Leclerc. En: Geen porpoising! Is Mercedes eindelijk het euvel te boven gekomen?

17:30

Charles Leclerc is aan het einde van deze runs de snelste. De Monegask is drie tienden sneller dan Sainz, die op zijn beurt slechts 0.016s sneller is dan Verstappen. Opmerkelijk is dat de Ferrari's ten opzichte van Verstappen tijd laten liggen en banden sparen in sector 1, maar dat goed maken in de laatste sector.

17:24

Op de zachte band verscherpt Verstappen de snelste tijd, die niet sneller is dan de tijd van Leclerc uit de eerste training. Nu beginnen de Ferrari's aan hun runs op de zachte band. 

17:17

De meeste teams doen nu een run op de gele, medium band. Verstappen heeft daarop de snelste tijd gezet, maar Sainz en Leclerc volgen op minder dan één tiende. Het gat naar Hamilton en Russell op P4 en P5 is groter, zo'n halve seconde. 

17:12

Valtteri Bottas heeft amper drie ronden gereden als hij zijn Alfa Romeo aan de binnenkant van bocht 1 neerzet. In de herhaling komt er een wolkje rook uit de auto zetten, en over de boordradio communiceert de Fin: "Iets is kapot gegaan." Voor de Fin is de sessie voorbij.

17:07

Mocht Sainz dit weekend winnen, is hij de eerste Spaanse racewinnaar die niet Fernando Alonso heet. Het is dit weekend bovendien 9 jaar geleden dat Alonso zijn 32ste en voorlopig laatste overwinning pakte. Die overwinning kwam ook in Barcelona. 

17:03

Carlos Sainz rijdt voor het eerst in zijn carrière in een race-winnende auto en zijn landgenoten weten dat: Velen zijn al naar het circuit getrokken om hem dit weekend naar de overwinning te schreeuwen. 

16:55

De Ferrari's kwamen in VT1 het snelste uit de startblokken. Verstappen werd enigszins gehinderd in zijn snelste ronde en het lijkt er op dat ook Mercedes een stap vooruit heeft gemaakt. Hoe dicht iedereen écht bij elkaar zit, zal in deze sessie wat duidelijker worden.

16:50

In VT1 reden De Vries, Vips en Kubica voor Williams, Red Bull en Alfa Romeo. Zij hebben zich weer om mogen kleden en de vaste krachten kunnen in deze sessie hun eerste meters maken op het Spaanse asfalt. Sergio Pérez, Alexander Albon en Guanyu Zhou stappen dus weer in 'hun' wagens.

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden