Verstappen wint chaotische Grand Prix van Emilia-Romagna

33-sunday-imola

De Grand Prix van Emilia-Romagna was er eentje om niet te vergeten! Na regen en een rode vlag pakt Max Verstappen uiteindelijk de overwinning. Lewis Hamilton komt na een spannende inhaalrace op de tweede plaats en Lando Norris eindigt als derde. Dat is voor hem zijn tweede podium. 

Update 17.30 uur

Het tweede raceweekend komt ten einde. De eerste overwinning van het seizoen voor Max Verstappen en een tweede podium voor Lando Norris. Lewis Hamilton gaat aan de leiding in het kampioenschap met 1 punt verschil tussen hem en Verstappen. Bedankt voor het volgen van het liveblog! Wij zijn op 2 mei weer terug met de Grand Prix van Portugal!

De eindstand:

Update 17.06 uur

Dat is het einde van een chaotische race en Verstappen gaat met de overwinning naar huis! Hamilton wordt uiteindelijk tweede met de snelste race ronde en Norris krijgt zijn tweede podium!

Update ronde 62/63

Nog even een snelle gele vlag in de tweede sector doordat Mazepin spint. Vettel moet net voor het einde de auto in de garage zetten.

Update ronde 60/63

Hamilton heeft Norris ingehaald en gaat nu naar de tweede plaats. Norris heeft knap verdedigd en rijdt op plaats drie. Nog drie rondes te gaan! Hamilton pakt de snelste ronde van Verstappen.

Update ronde 56/63

Hamilton heeft Leclerc ingehaald en gaat nu op jacht naar Norris voor de tweede plaats. Het gat tussen Norris en Verstappen is inmiddels 17 seconden. Tsunoda krijgt ondertussen een vijf seconden tijdstraf voor tracklimits.

Update ronde 54/63

Nog tien rondes te gaan en het is spannend voor de top vier! Norris rijdt nog steeds als tweede terwijl Leclerc en Hamilton vechten voor plaats drie. Verstappen pakt weer een snelle tijd!

Update ronde 50/63

Hamilton probeert nu voorbij de Ferrari's te komen. Het gat van Norris naar Verstappen is 15 seconden. Hamilton moet dus nog wat tijd inhalen om weer de strijd aan te gaan met Verstappen.

Update ronde 49/63

Perez en Vettel zijn in een heftige strijd beland voor de twaalfde plaats, terwijl Norris, Leclerc en Sainz voor de tweede en derde strijden. Hamilton sluit daar uiteindelijk ook bij aan. Nog vijftien rondes te gaan!

Update ronde 42/63

Inmiddels heeft Hamilton, Ricciardo ingehaald en rijdt nu op een vijfde plaats. Hij komt dichterbij de podiumplaatsen.

Update ronde 38/63

Perez spint en staat even in de grindbak! Hij zegt geen schade te hebben, maar valt daarmee wel terug naar de veertiende plaats. Ondertussen gaat Verstappen steeds sneller.

Update ronde 37/63

Verstappen pakt gelijk de snelste ronde. Het gat naar Hamilton die op plaats acht rijdt is 9 seconden.

28-saturday-imola-700x467
Foto: Pirelli / Mark Sutton / LAT Images

Update ronde 35/63

De race wordt herstart achter de safety car. Dus geen beginnende start zoals we eerder gezien hebben. Verstappen heeft nog voor de start een kleine misser gemaakt. Lando Norris heeft een goede herstart en gaat tweede. Tsunoda gaat ook de baan af maar kan weer terugkomen.

Update rode vlag

De sessie wordt herstart om 16.25 uur!

Update rode vlag

Dit is hoe de top tien er nu uitziet:

Update ronde 34/63

Het is een rode vlag. De crash tussen Bottas en Russell heeft teveel schade gemaakt.

Update ronde 31/63

Hamilton glijdt van de baan af en staat in de muur. Hij kan hem langzaam weer op de baan krijgen. Bottas en Russell zijn gecrasht en de safety car komt uit.

Update ronde 29/63

Verstappen geeft de leiding weg aan Hamilton en maakt een pitstop. Hij is zelf nog niet overtuigd van de switch naar de medium band. Hamilton pit ook en maakt een pitstop van 4 seconden. Hierdoor komt Hamilton achter Verstappen de baan op. Perez maakt ook een pitstop, zit zijn penalty uit en krijgt een ander stuur nadat hij aangaf problemen te hebben met het stuur.

Update ronde 26/63

Het gat tussen Verstappen en Hamilton wordt wat kleiner. Verstappen geeft aan dat de baan wel droog wordt maar langzamer dan verwacht. Het is wachten wie er als eerste de pitstop maakt. Vooralsnog zijn de droge banden niet sneller.

Update ronde 22/63

Er is veel gedoe rondom het opdrogen van de baan. Niemand wilt de eerste stap nemen op de droge banden. Perez pakt de snelste tijd maar moet nog steeds zijn stop-en-go penalty uitzitten. Vettel pit als eerste en wisselt naar slicks. Hij krijgt een stop/go penalty voor een incident voor de race.

Update ronde 18/63

McLaren wisselt zijn coureurs nadat Norris aangeeft meer snelheid te hebben dan Ricciardo. Het gat van Hamilton en Verstappen naar Leclerc die op de derde plaats rijdt is 15 seconden.

Update ronde 15/63

Pierre Gasly lijkt het enorm moeilijk te hebben en zakt steeds verder terug. Hij is ondertussen al ingehaald door zijn teamgenoot Yuki Tsunoda. Ook Carlos Sainz heeft het moeilijk in de Ferrari en is nog een keer van de baan gegaan. George Russell rijdt in de punten en Verstappen pakt weer de snelle tijd.

3-sunday-imola-700x467
Foto: Pirelli / Mark Sutton / LAT Images

Update ronde 13/63

Er wordt niets gedaan aan het incident tussen Verstappen en Hamilton in de eerste ronde. Sergio Perez krijgt een stop-en-go penalty voor het inhalen onder de safety car. Hamilton gaat ondertussen harder dan Verstappen.

Update ronde 9/63

Er is een heftige strijd bezig in het middenveld tussen Gasly, Norris, Sainz en Stroll. Verstappen rijdt ondertussen de snelste tijd.

Update ronde 7/63

De safety car is geëindigd, Max neemt weer de leiding. Leclerc valt aan bij Hamilton. Schumacherv bg  heeft na een aantal rondes zonder voorvleugel het eindelijk kunnen vervangen.

Update ronde 3/63

Verstappen krijgt op zijn radio te horen dat de weersomstandigheden voor de komende tien minuten hetzelfde blijven. Norris heeft waarschijnlijk ook schade opgelopen en vraagt het team om naar zijn auto te kijken. Mazepin zat in de dode hoek van Latifi en kon dus niets doen aan de crash. Ondertussen crasht teamgenoot Mick Schumacher en verliest daarbij zijn voorvleugel. Dit gebeurde voor het uitkomen van de pitlane en dus sluiten ze de pits.

Update ronde 2/63

Hamilton heeft schade aan zijn voorvleugel. Latifi is veilig de auto uitgekomen. Tsunoda heeft een goede start gemaakt en rijdt nu op de vijftiende plaats.

Update ronde 1/63

En we zijn van start! Verstappen is goed weggekomen en is schadevrij aan de leiding gekomen. Hamilton en Verstappen gingen samen de bocht door, maar Verstappen wint het gevecht. Sainz heeft het moeilijk en Latifi glijdt van de baan af. Een safety car nadat Latifi crasht na een tik van Nikita Mazepin. 

Update formatieronde

Sebastian Vettel moet vanuit de pitlane starten. Het team was niet op tijd klaar met het aanpassen van de auto! De regen lijkt weg te trekken. Charles Leclerc spint nog op de baan.

Update 14.55 uur

Dit weekend gebruikt F1 de rode safety cars. Voor dit seizoen maken ze gebruik van twee verschillende auto’s aangeleverd door Aston Martin en Mercedes. Tijdens de Grand Prix van Bahrein reden ze in de groene Aston Martin safety cars. Om 15 uur starten de mannen aan hun formatieronde met daarna: de race!

Update 14.50 uur

Ook Lance Stroll heeft problemen! Een van zijn achterremmen stond in brand terwijl hij naar de grid reed. Alonso's vleugel is ondertussen weer gerepareerd.

Update 14.45 uur 

Dit is de startopstelling van vandaag:

 1. Hamilton
 2. Pérez
 3. Verstappen
 4. Leclerc
 5. Gasly
 6. Ricciardo
 7. Norris
 8. Bottas
 9. Ocon
 10. Stroll
 11. Sainz
 12. Russell
 13. Vettel
 14. Latifi
 15. Alonso
 16. Räikkönen
 17. Giovinazzi
 18. Schumacher
 19. Mazepin
 20. Tsunoda

Tsunoda heeft naar aanleiding van de crash tijdens de kwalificatie van gisteren zijn versnellingsbak moeten wisselen. Hiervoor heeft hij een vijf-plaatsen gridstraf gekregen. Hij stond al op de twintigste plaats, dus de startopstelling veranderd niet!

Update 14.35 uur

Het regent op sommige delen van het circuit. Alonso heeft tijdens de rondes voordat de auto’s naar de grid gaan een uitschieter gemaakt en is in de muur beland. Er is schade aan zijn voorvleugel.

Update 14.33 uur

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 14.30 uur

Welkom bij deze liveblog voor de Grand Prix van Emilia-Romagna! Wij van Grand Prix Radio houden je op de hoogte van de gebeurtenissen in Imola.

M263358-1-700x467
Foto: Mercedes-AMG / LAT Images

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden