Max Verstappen pakt vijftiende seizoensoverwinning, Pérez komt tekort voor P2

door Coert Gillissen
Max Verstappen Red Bull Racing Header-

Max Verstappen heeft in Abu Dhabi een recordbrekende vijftiende seizoensoverwinning gepakt. Sergio Pérez kwam net tekort voor P2, waardoor Leclerc als tweede eindigt in het kampioenschap. In de laatste race van zijn carrière finishte Sebastian Vettel op een mooie tiende plaats. 

-LIVEBLOG AFGESLOTEN-

15:40

Dit was het 2022 Formule 1-seizoen, de langste ooit. Toch is het weer omgevlogen. De coureurs gaan nu met winterreces, om in februari weer de niewe auto's te gaan testen. 5 maart 2023 start het nieuwe Formule 1-seizoen, tot dan!

15:38

Een recordbrekende 15e overwinning van het seizoen voor Verstappen, terwijl Sebastian Vettel een punt pakt in zijn laatste race. Zo ziet de top tien van de race eruit:

1) Max Verstappen
2) Charles Leclerc, +8.771
3) Sergio Pérez, +10.093
4) Carlos Sainz, +24.892
5) George Russell, +35.888
6) Lando Norris, +56.234
7) Esteban Ocon, +57.240
8) Lance Stroll, +76.931
9) Daniel Ricciardo, +83.268
10) Sebastian Vettel, +83.898

15:32

Max Verstappen pakt zijn vijftiende seizoensoverwinning en sluit zijn kampioenschapsjaar in stijl af! Pérez komt net te kort om Leclerc te verslaan en moet genoegen nemen met P3 op de baan en het kampioenschap.

15:30

De laatste ronde is gestart. Weet Pérez Leclerc nog te pakken? het gat is twee seconden!

15:27

Pérez geeft álles, het gat is iets meer dan drie seconden. 

Hamilton valt ondertussen uit! Een hydraulisch probleem eindigt zijn avond vroegtijdig. Het zorgt er wel voor dat Vettel weer in de punten rijdt. 

15:22

Nog zeven ronden te gaan voor Pérez. Hij is zo'n 0.6 seconden per ronde sneller dan Leclerc, maar zal dat genoeg zijn? 

15:18

Sebastian Vettel is gepasseerd door Lance Stroll voor P10. Het lijkt erop dat Vettel in zijn laatste race geen punten meer zal pakken.

15:14

Pérez leert snel en passeert Hamilton nu in de tweede DRS-zone. Hamilton kan daardoor niet terugvechten. De ronde oponthoud kan echter cruciaal zijn voor Leclerc aan het einde van de race. Tien rondes te gaan, het gat is 9 seconden tussen Pérez en Leclerc.

15:12

Pérez passeert Hamilton in de eerste DRS-zone, maar Hamilton zeilt hem weer voorbij in de tweede zone. 

15:10

Pérez is zo'n seconde per ronde sneller dan Leclerc. Hij ligt nu ongeveer tien seconden achter op hem en hij moet nog Hamilton passeren.

15:05

Een kortstondige gele vlag in bocht 5 omdat Schumacher en Latifi elkaar raken. Ze komen de muur in, maar weten beide hun weg te vervolgen. Schumacher wordt als schuldige aangewezen en hij krijgt een vijf seconden-penalty.

Hamilton valt ondertussen Russell aan, waarop de winnaar van vorige week naar binnen wordt geroepen voor een pitstop. Voor hem duikt ook Sainz de pits op.

15:00

Hamilton begint ook weer in het plaatje te komen. Na zijn problemen in de start van de race, zit hij weer bijna binnen DRS-range bij Russell. De Mercedessen rijden op P4 en P5 momenteel.

14:58

Leclerc blijft buiten en Red Bull vraagt aan Verstappen om langzamer te rijden om banden te sparen. Ook Leclerc krijgt te horen dat ze nu een 1-stopsstrategie overwegen. 

De Ferrari gaat erg goed op de harde band. De baan koelt iedere ronde verder af en dat zorgt weer voor minder bandenslijtage.

14:55

Maar Pérez zit niet meer op een 1-stopsstrategie, hij wordt op het laatste moment naar binnen geroepen! Vlak daarvoor zei Ferrari tegen Leclerc om het tegenovergestelde te doen van Pérez, dus Red Bull probeerde waarschijnlijk een undercut te voorkomen. 

14:53

Verstappen vergroot zijn voorsprong over Pérez met enkele tienden. Leclerc is Pérez ondertussen genaderd tot anderhalve seconde. Ferrari denkt dat Red Bull op een 1-stopsstrategie zit, terwijl de Italianen zelf wellicht nogmaals naar de pits moeten. 

14:48

Pérez ligt slecht twee seconden achter op Verstappen, terwijl Leclerc op hem aan het inlopen is. De Mexicaan meldt over de boordradio dat Verstappen hem ophoudt. 

14:47

Alonso is de eerste uitvaller van de race. Hij moet zijn Alpine in de garage parkeren met mechanische problemen. Niet het afscheid van het Franse merk waarop hij had gehoopt. Het avontuur bij Aston Martin kan voor hem niet snel genoeg beginnen.

14:43

In het achterveld gaat Schumacher zijn teammaat Magnussen voorbij. Dat zal hem goed doen, want Schumacher heeft volgend jaar geen zitje meer bij Haas, in tegenstelling tot Magnussen.

14:39

De top tien is als volgt:

Verstappen leidt, voor Pérez en Leclerc. Dan komen Sainz, Russell, Hamilton, Vettel; die nog moet stoppen, Norris, Ocon en Stroll.

14:37

Een ronde later gaat ook Leclerc naar binnen. Sainz komt daardoor in de DRS-range, maar hij passeert zijn teammaat niet. 

14:35

In ronde 22 krijgt ook Verstappen een setje nieuwe harde banden. Leclerc is nu de nieuwe leider, hij rijdt nog op zijn oude mediums. Verstappen komt precies voor Pérez de baan op. 

George Russell heeft ondertussen een 5 seconden-penalty gekregen voor een unsafe release.

14:31

Terwijl veel coureurs de pits opzoeken, blijft Verstappen vooralsnog op de baan. Boven Russell pakken donkere wolken samen: hij kan zeer waarschijnlijk een penalty verwachten voor een unsafe release, want hij hinderde Norris in de pits.

14:28

Pérez zoekt de pits op voor een setje harde banden. Leclerc had het gat tussen hem en de Mexicaan bijna dichtgereden. En nu zit Pérez vast achter Vettel! Dit kost hem veel tijd, weet Leclerc hem in zijn pitstop in te halen zometeen?

14:24

Een mooie boordradio bij Ferrari: het team zegt tegen Sainz dat de bandenslijtage lijkt mee te vallen. De reactie van Sainz: "Daar ben ik het niet mee eens."  

14:21

Verstappen en Pérez hebben we sinds de start niet meer in beeld gehad. Ze leiden comfortabel en Pérez is hard op weg naar de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Maar ze zijn er nog niet, nog 48 rondes te gaan!

14:19

George Russell komt nu ook voorbij Hamilton. Laatstgenoemde meldt over de radio dat hij motorkracht verliest. Iets verder terug is Sebastian Vettel in gevecht met de Alpine's. Terwijl hij Ocon probeert te passeren, loert Alonso op een foutje van één van de twee.

14:16

Hamilton leek goede snelheid te hebben, maar Sainz weet bij te blijven en gaat de Brit weer voorbij. Ook Russell wil er nu langs, terwijl de Red Bull's en Leclerc vooraan uitlopen. 

14:11

Nauwelijks een ronde later passeert Hamilton Sainz alweer, met behulp van DRS. De Mercedes ziet er een stuk sterker uit dan de Ferrari's. 

14:10

De stewards vragen Mercedes om de plaats terug te geven aan Sainz. Frustrerend voor Hamilton, want hij was al weggereden van Sainz en zette Leclerc onder druk. 

14:06

Een goede start voor Pérez, die Verstappen aanvalt. Het lukt de Mexicaan niet om zijn teammaat te passeren en staat vervolgens onder druk van Leclerc. Leclerc staat op zijn beurt weer onder druk van Hamilton, die tegelijkertijd wordt aangevallen door Sainz! Hamilton moet een bocht afsnijden om voor de Spanjaard blijven, de stewards kijken naar het incident.

14:00

De formatieronde is onderweg. Behalve Magnussen, Bottas en Gasly begint iedereen op de medium band. Wie leidt het veld na de eerste ronde? 

13:56

Enkele minuten voordat de formatieronde start, heeft Hamilton al een penalty aan zijn broek: op weg naar de grid reed de zevenvoudig wereldkampioen te hard door de pits. Na de race zal hij daarvoor 500 euro moeten aftikken.

13:50

Hoewel het zeer waarschijnlijk een definitief afscheid is voor Latifi en Vettel, hopen Ricciardo en Schumacher om weer terug te keren op de grid. Ricciardo is zo goed als derde coureur bij Red Bull volgend seizoen, zo versprak Helmut Marko zich al. Ook Mick Schumacher is op weg naar een reserverol, bij Mercedes. Toto Wolff zegt dat de Duitser perfect past bij zijn team.

13:45

De voorkant van de grid is twee aan twee: Red Bull, Ferrari en dan Mercedes. Verstappen had tijdens de trainingen een superieure racepace, maar zoals vorig jaar bewijst, kan er van alles gebeuren. Gaat Verstappen een vijftiende seizoensoverwinning pakken? De kampioen won al de twee voorgaande edities. 

13:43

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen! De grand prix is ook (voorlopig) de laatste race in de Formule 1-carriéres van Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Nicholas Latifi en Mick Schumacher.

Hoewel het kampioenschap beslist is, valt er nog voldoende te winnen: Sergio Pérez en Charles Leclerc vechten bijvoorbeeld nog om P2 in het kampioenschap. Ook Aston Martin, McLaren en Mercedes maken nog kans om hun positie in het constructeurskampioenschap te verbeteren.

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden