Max Verstappen weet na een spannend einde de overwinning binnen te halen op Imola

door Shakyra van den Heuvel
10-sunday-imola

Max Verstappen wint de Grand Prix van Emilia Romagna na een spannende eindstrijd met Lando Norris. Tot aan de finishlijn moest hij er hard voor vechten. Charles Leclerc wist het podium compleet te maken. 

--------------

Driver of the day:

Lap 63/63

Yuki Tsunoda weet ook nog een punt mee te nemen naar het team van VCARB. Goed gedaan!

Lap 63/63: Verstappen wint

Verstappen weet de Grand Prix van Imola te winnen na een spannende eindstrijd!

Lap 63/63: Laatste ronde

Laatste ronde is ingegaan en Norris in de DRS.

Lap 62/63

Norris kruipt steeds dichterbij.

Lap 61/63

Het blijft spannend! Verstappen weet Norris vooralsnog uit de DRS te houden, maar hij blijft inlopen. 

Lap 58/63

Het gat tussen Verstappen en Norris is inmiddels 1,5 seconden.

Lap 56/63: Eerste uitvaller

Alex Albon moet zijn auto binnen zetten en is daarmee de eerste uitvaller van deze race. 

Lap 55/63

Verstappen wordt eraan herinnerd dat hij geen track limits meer mag rijden. Norris rijdt inmiddels binnen vijf seconden van zijn voorganger. Mocht Verstappen een penalty krijgen, kan hij deze overwinning niet binnenhalen. 

Lap 53/63

Russell besluit voor de laatste tien ronden zijn banden te wisselen naar de medium banden. Hij komt terug op P7, net voor Pérez. 

Lap 50/63

Lando Norris loopt in op Verstappen. Momenteel is de voorsprong van de Nederlander zo'n 5 seconden. Zou hij weer de overwinning kunnen binnenhalen? 

Lap 49/63

Fernando Alonso heeft inmiddels de snelste tijd in handen. Hij krijgt hier geen punt voor aangezien hij niet in de top 10 zal gaan finishen. 

Lap 48/63

Leclerc heeft zijn achtervolging op Lando Norris moeten staken. Inmiddels rijdt hij al meer dan 2 seconden achter de Brit. 

Lap 43/63

Leclerc zit inmiddels aan de staart van Norris. Hij weet in de DRS van de Brit te rijden. Norris liet eerder al weten niet tevreden te zijn met zijn snelheid. 

Lap 41/63

De huidige top 3 bestaat uit:
1. Verstappen
2. Norris ( + 7.172)
3. Leclerc ( + 8.782)

Lap 38/63

Pérez komt naar binnen en gaat wisselen naar de medium banden. Hiermee moet hij nog 25 ronden gaan rijden, dit wordt nog een flinke uitdaging. Ook Magnussen heeft gewisseld. 

Lap 36/63

Max Verstappen houdt zijn voorsprong op een stabiele 6,5 seconden. Het gat wordt niet groter, maar ook niet kleiner. 

Lap 35/63

Lando Norris laat via de boordradio weten dat hij teleurgesteld is over zijn snelheid. Hij krijgt als antwoord dat andere coureurs hun banden veel heviger aan het gebruiken zijn, dan hijzelf. 

Lap 33/63

Oscar Piastri zit inmiddels in de DRS van Charles Leclerc. Hij is flink aan het jagen op P3. 

Lap 32/63

Als we verderop kijken in het veld, dan weet Alonso geen wonderen te verichten. Hij rijdt momenteel op P18. Beide Alpines rijden eigenlijk weer stijf achteraan, zeker nadat Gasly voor de tweede keer in de pitstraat te vinden is. 

Lap 28/63

Sainz en Hamilton zijn één van de laatsten die zijn gewisseld. Sainz is teruggevallen naar de zesde positie, achter Piastri. Hamilton is teruggevallen naar P9. Alleen Pérez, Stroll en Magnussen moeten nog gaan wisselen. 

Lap 26/63

Er gebeurt veel op de baan. Verschillende coureurs zijn bezig met hun pitstop. Hierdoor vinden er een aantal verschuivingen plaats in de posities. Sainz rijdt momenteel op P1, Hamilton op P2 en Verstappen op P3. 

Lap 24/63

Verstappen gaat ook wisselen naar de harde band. Hij komt net voor Lando Norris weer terug de baan op. Ook zijn teamgenoot Oscar Piastri heeft ook al gewisseld. 

Lap 24/63

Max Verstappen heeft het maximaal aantal waarschuwingen gehad over de track limits. Hij heeft daarom een black and white flag gehad. Nog één track limit en hij krijgt een penalty. 

Lap 23/63

Lando Norris gaat richting de pitlane en gaat zijn banden wisselen. Ook hij gaat naar de harde band. 

In de tussentijd krijgt Alex Albon een penalty van 10 seconden vanwege een unsafe release. 

Lap 20/63

We zouden het bijna vergeten, maar ook de Mercedessen doen nog mee. Ze rijden momenteel op P6 en P7 maar geen concurrent waar ze op kunnen jagen, maar ook geen andere coureur die druk op hen aan het zetten zijn. 

Lap 19/63

Piastri heeft een aantal ronden al zijn systemen opgeladen en heeft de aanval weer ingezet. Dit is het gevecht voor P4. 

Lap 18/63

Ocon rijdt momenteel op P10 en dat zou betekenen dat hij een punt kan meenemen naar het team van Alpine. Dat zou het eerste punt van dit seizoen zijn. 

Lap 15/63

Piastri is nog steeds niet voorbij aan Sainz. Hij moet hem zelfs een beetje moeten laten gaan. Hij zit telkens op de rand van de DRS. 

Lap 14/63

Op het moment dat Fernando Alonso de pitstraat wil uitrijden, gaan zijn remmen branden. Door de wind weet hij zelf deze brand weer te 'blussen'. 

Lap 12/63

Verstappen is inmiddels 3,3 seconden los van Lando Norris. Deze voorsprong wordt steeds groter. 

Lap 10/63

Albon heeft een probleem met zijn auto nadat hij uit de pitstraat komt. Hij geeft via de boordradio aan dat zijn banden niet helemaal goed bevestigd zijn. Momenteel rijdt hij rustig terug naar de pitstraat, hier verliest hij veel tijd mee. 

Lap 8/63

Opvallende actie van Alonso. Hij rijdt momenteel in de pitstraat en is gewisseld naar de harde band. Ook Albon, Gasly en Bottas hebben inmiddels hun banden gewisseld.

Lap 7/63

Sainz laat via de boordradio weten dat de McLaren heel snel is. Momenteel rijdt Piastri achter Sainz, maar de Australiër komt wel steeds dichterbij. 

Lap 6/63

Beide VCARBs hebben een slechte start meegemaakt en zijn wat plekken verloren. Hülkenberg had juist wel een hele goede start en rijdt momenteel op P8. Alonso is inmiddels aangesloten bij het veld nadat hij moest starten vanuit de pitlane. 

Lap 5/63

Verstappen zet de snelste tijd neer en is inmiddels 1,8 seconden weg bij Lando Norris. 

Lap 4/63

Oscar Piastri volgt de beide Ferrari's vrij makkelijk, maar kan er nog niet voorbij. 

Lap 2/63

Lando Norris kan de snelheid van Verstappen nog niet bijhouden en rijdt inmiddels uit de DRS van de Nederlander. 

Lap 1/63

Iedereen is goed weg en er zijn geen grote ongelukken gebeurd. Pérez heeft één plekje goed kunnen maken en rijdt nu op P10. 

Lap 1/63

Verstappen is goed weg! Ook Lando Norris weet goed weg te komen. Beide Ferrari's gaan gelijk het gevecht met elkaar aan. 

15:03

De auto's staan klaar voor de start. 

15:00

De formatieronde is van start! Galsy en Alonso starten op de zachte band. Perez, Zhou en Sargeant zullen gaan starten op de harde band. Alle andere coureurs zullen starten op de medium band. 

14:56

Dit is de opstelling waarmee de Grand Prix van Emilia-Romagna van start gaat. 

14:54

Als we gaan kijken naar de strategieën, zijn er niet heel veel mogelijkheden. In Imola doen de coureurs lang over hun pitstop, maar liefst 28 seconden en dat is het langste tijdens het gehele seizoen. 

14:50

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Wie pakt er de overwinning? Wordt het Red Bull, McLaren of de thuishelden van Ferrari? 

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden