1-2 finish voor Red Bull tijdens Grand Prix van Japan

door Shakyra van den Heuvel
Grand Prix van Japan 2024 - Max Verstappen - Suzuka

Max Verstappen wint de Grand Prix van Japan nadat hij de vorige keer uitgevallen was. Hiermee liet hij zien dat hij alsnog de beste is. Pérez zorgt voor een 1-2 finish in de thuisrace voor Honda en Carlos Sainz maakt het podium compleet.

--------------------

Finish: Max Verstappen wint de Grand Prix van Japan

Max Verstappen wint de Grand Prix van Japan. Zijn teamgenoot Pérez eindigt op P2 en Carlos Sainz maakt het podium compleet met P3. 

Lap 53/53: Yuki Tsunoda in de punten

Yuki Tsunoda eindigt op P10 en heeft daarmee 1 punt verdiend. Het is voor hem de eerste keer dat hij tijdens zijn thuisrace punten heeft gescoord, maar ook de eerste Japanner ooit die in zijn thuisrace punten weet te scoren.

Lap 53/53

Russell is alsnog voorbij aan Piastri en zal finishen op P7. 

Lap 53/53: Laatste ronde

De laatste ronde is van start gegaan!

Lap 51/53: Verstappen snelste ronde

Verstappen heeft inmiddels de snelste ronde weer in handen en zal hier het extra punt voor gaan krijgen.

Lap 50/53

Piastri is in een groot gevecht met Russel om P7. Het leek alsof Russell hem van de baan duwde, maar Piastri bleef ervoor zitten. De stewards zullen er nog naar kijken. 

Lap 48/53

Carlos Sainz heeft inmiddels de snelste raceronde in handen. 

Lap 47/53: Inhaalrace voor Stroll

De laatste stint van Stroll is op zachte banden waardoor hij nog een aantal coureurs kan inhalen. Inmiddels rijdt hij op P11 en is hij op weg naar Yuki Tsunoda op P10. 

Lap 46/53

Carlos Sainz gaat voorbij aan zijn teamgenoot en rijdt nu op P3. 

Lap 45/53: Sainz op jacht

Sainz is voorbij aan Norris en gaat nu op jacht naar een podiumplek. Hij rijdt hard in op zijn teamgenoot Leclerc. Inmiddels zit hij ook al in de DRS van zijn teamgenoot en daarnaast heeft hij veel betere banden. Leclerc krijgt te horen dat ze in de strijd zijn met Norris op P5 in plaats van zijn teamgenoot op P4. 

Lap 43/53

Sainz rijdt heel snel in op Norris en zit zelfs al in de DRS. Norris heeft oudere banden dan de Spanjaard waardoor het een kwestie van tijd is dat Sainz er voorbij kan. 

Lap 42/53 : Gele vlag in sector 2

Gele vlag in sector 2 voor Logan Sargeant. Er is een grote stofwolk aanwezig, maar hij kan nog wegrijden. Door blokkerende wielen kon hij de bocht niet meer maken en moest hij behoorlijk stof happen. Hij rijdt gelijk naar binnen voor nieuwe banden. 

Lap 41/53

Als we kijken naar hoeveel posities er door iedereen gewisseld is, zijn dit er behoorlijk veel. Het is een spannende race waar er veel gevechten gebeuren voor de positie. 

 

Lap 39/53

Lando Norris heeft moeite met de snelheid van de Ferrari van Leclerc. Zijn achterstand wordt steeds groter en zit inmiddels op twee seconden. 

Lap 37/53

Sainz heeft gewisseld naar de harde banden en komt achter Hamilton terecht op P7. Zijn teamgenoot Leclerc rijdt momenteel op P3. 

Lap 36/53: Tsunoda in de punten

Als we kijken naar de thuisheld Yuki Tsunoda, dan heeft hij een goede race. Hij rijdt inmiddels op P10 en dat bekent dus dat hij een punt kan meenemen naar het team. 

Lap 36/53

Pérez is voorbij aan Leclerc en pakt daarbij ook gelijk de snelste raceronde. 

Lap 35/53: Verstappen ook naar binnen

De Nederlander krijgt ook zijn laatste pitstop van deze race. Ook hij gaat naar de harde banden. Hij sluit aan op P2 achter Sainz. 
Een hele goede pitstop van het team van Red Bull met 2.0 seconden. 

Lap 33/53

Piastri komt naar binnen voor zijn tweede pitstop en gaat naar de harde banden. Hij valt terug naar P9. Ook Pérez komt naar binnen voor harde banden. 
Nog 20 ronden te gaan!

Lap 30/53

Bottas zit inmiddels in de aanval op Magnussen. In de afgelopen ronden was hij sneller dan de Haas-coureur. Bottas zit ook in de DRS van zijn concurrent. Hij rijdt momenteel op P14. 

Lap 29/53: Alpine valt opnieuw tegen

Als we wat verder naar achteren kijken, komen we beide Alpine-coureurs tegen op P16 en P17. In de voorgaande races wisten ze ook geen goede resultaten neer te zetten en blijven ze moeite hebben met hun snelheid. 

Lap 27/53

Norris en Leclerc gaan beide naar binnen en wisselen naar de harde band. 

Lap 26/53

Een remfout door Leclerc heeft ervoor gezorgd dat Pérez er makkelijk voorbij kon waardoor hij nu weer op P2 rijdt. 

Lap 26/53: Huidige tussenstand

Dit is de huidige tussenstand op ongeveer de helft van de race. 

 

Lap 25/53

Pérez zit inmiddels ook aan de staart van Leclerc. Zijn team adviseert hem om naar binnen te gaan, maar hij geeft niet toe en blijft nog even doorrijden. Als hij nu een stop zou maken, zou hij achter Piastri weer de baan op komen. Dat zou P8 betekenen. 

Lap 23/53: Tsunoda goede pitstop

Tsunoda heeft een hele goede pitstop gehad en wist vier andere coureurs in te halen. Hij rijdt momenteel op P11. 

Lap 22/53

Verstappen ligt inmiddels weer aan de leiding nadat hij Charles Leclerc met overtuiging heeft ingehaald. Hij heeft inmiddels weer een voorsprong van bijna vijf seconden. Kort daarna haalt Pérez Norris in op een punt waar de Brit het niet helemaal had verwacht. 

Lap 20/53

Carlos Sainz en Lewis Hamilton zijn flink met elkaar aan het vechten om P6. Ze raken elkaar zelfs nog even. Sainz rijdt inmiddels op P6 en Hamilton op P7. Hamilton klaagt vervolgens op de radio dat de strategie aangepast moet worden op de huidige situatie. 

Lap 17/53

Lando Norris met een prachtige inhaalactie op Hamilton. Hij rijdt inmiddels weer op P3 achter Verstappen en Leclerc. 

Lap 17/53

Verstappen heeft zijn eerste pitstop van de race ook gehad en is gewisseld naar de medium banden. Hij moest aansluiten op P2 achter Leclerc. 

Lap 15/53

Sainz gaat ook naar binnen voor zijn eerste pitstop. Pérez volgt hem om een undercut te voorkomen. Beide wisselen ze nogmaals naar de medium banden. Hierdoor moeten ze allebei nog een keer naar binnen. 

Lap 14/53: Zhou valt uit

Zhou is de derde uitvaller van de race en moet stoppen vanwege een probleem aan zijn versnellingsbak. Hij is daarmee de eerste uitvaller sinds 2018 die de race in Japan moet beëindigen vanwege een technisch probleem. 

Lap 13/53

Hamilton vraagt aan zijn team of het verstandig is om zijn teamgenoot voor te laten. Ze rijden momenteel op P6 en P7. Vervolgens wisselen ze van posities. 

Lap 12/53

Lando Norris gaat van de medium banden naar de harde banden en valt terug naar P10. Ook Zhou heeft met een langzame stop gewisseld naar de harde band. Alonso rijdt momenteel nog steeds op zijn zachte band. 

Lap 11/53

Sargeant is voorbij aan Gasly waarmee hij nu op P13 rijdt. 

Lap 10/53

Leclerc is aan het kijken bij Piastri. Hij lijkt een hogere snelheid te hebben, maar is nog op zoek naar het juiste moment. 

Lap 09/53

Carlos Sainz rijdt dicht achter Norris en geeft bij zijn team aan dat hij ziet dat de Brit het moeilijk heeft. Ondanks deze opmerking rijdt Sainz niet veel sneller dan Norris. 

Lap 07/53: Eerste pitstops

Ook de eerste pitstops zijn alweer geweest. Hülkenberg en Bottas hebben er allebei voor gekozen om vroeg te wisselen naar de harde band. Ook de thuisheld Yuki Tsunoda heeft zijn banden inmiddels gewisseld. 

Lap 06/53: Verstappen sterk op kop

Verstappen heeft inmiddels alweer een straatlengte aan voorsprong op zijn teamgenoot Pérez. 

Lap 05/53

Ocon heeft een kleine beuk gekregen van zijn teamgenoot Gasly en vraagt aan het team of zijn auto nog in orde is. Inmiddels heeft hij te horen gekregen dat alles in orde is. 

Lap 04/53

Zhou heeft de eerste snelste ronde van deze race. Inmiddels is deze alweer afgepakt door de Nederlander. 

Lap 04/53

Carlos Sainz heeft inmiddels de jacht geopend op de derde positie van Lando Norris. 

Lap 03/53

Iedereen heeft de eerste paar ronden overleefd en de race is van start! Leclerc is inmiddels voorbij aan Hamilton. 

Lap 03/53

Verstappen heeft weer een goede start en ook Norris is deze keer beter weg. 

Lap 02/53

De formatieronde is weer van start en iedereen rijdt naar zijn startplek. 

Lap 02/53

De lichten gaan alweer bijna op groen! Charles Leclerc heeft ervoor gekozen om met nieuwe medium banden te starten. Zhou rijdt met nieuwe softbanden en de Mercedessen zullen met nieuwe harde banden van start gaan. 

Lap 02/53

De coureurs stappen allemaal weer in hun auto. Nog 7 minuten te gaan voordat ze weer gaan racen!

Lap 02/53

De FIA heeft inmiddels laten weten dat de race over 11 minuten van start zal gaan. Het is dan 14:32 lokale tijd in Japan. Het is nog even afwachten op de coureurs ervoor kiezen om dezelfde banden te gebruiken dan tijdens de eerste start. 

Lap 02/53 

Verschillende coureurs vragen gelijk na de crash of het goed gaat met de betrokken coureurs. Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat ze beiden oké waren en dat ze snel uit de auto konden. 

Lap 02/53

De FIA heeft inmiddels laten weten dat de herstart een staande start zal zijn. Dit bekent dat het een normale start zal zijn in plaats van bijvoorbeeld achter de safetycar. 

Lap 02/53

Weer een tegenslag voor het team van Williams. Eerder hebben ze al bekend gemaakt dat ze geen reservechassis hebben tot Miami. Dit weekend is Logan Sargeant ook al gecrasht, maar kon het chassis gerepareerd worden. Ook nu is weer de vraag of ze het kunnen repareren. 

Lap 02/53

Inmiddels zijn alle auto's weer terug in de pitstraat. Daar wordt er gewacht totdat de baan weer volledig gerepareerd is. 

Lap 01/53: Rode Vlag!

Gelijk in de eerste bocht liggen zowel Alexander Albon als Daniel Ricciardo uit de race. Ze hebben een harde crash gehad. Daniel Ricciardo ervaarde een goede start en wilde gaan inhalen. Vervolgens had hij niet gezien dat Albon dicht achter hem zat. 

Lap 01/53

Lichten op groen! Goede start voor Max Verstappen, maar ook Carlos Sainz heeft een goede start. 

07:03 uur 

De coureurs rijden langzaam de grid op. 

07:00 uur

De opwarmronde is van start! De meeste coureurs gaan van start op de medium band, terwijl Alonso ervoor kiest om op de zachte band te vertrekken. 

06:59 uur

De grid opstelling voor de Grand Prix van Japan

06:57 uur

Volgens Pirelli zijn dit de mogelijkheden wat betreft de banden. Teams zoals Aston Martin, Red Bull, Ferrari en Magnussen hebben nog maar één set aan harde banden. Deze teams moeten dus een andere strategie bedenken. 

06:50 uur

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Japan. De komende tijd houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alles wat er op en rondom het circuit van Suzuka gebeurt. 

door Shakyra van den Heuvel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden