Lando Norris wint zijn eerste Grand Prix in Miami

door Shakyra van den Heuvel
liveblog kwalificatie miami

Lando Norris heeft zijn eerste Grand Prix in zijn carrière gewonnen. In Miami had hij geluk tijdens de safetycar, maar wist hij een groot gat te slaan met Verstappen. Verstappen en Leclerc maken het podium compleet. 
--------------------------------------

Finish: Lando Norris wint de Grand Prix van Miami

Lando Norris wint de Grand Prix van Miami! Zijn eerste overwinning in zijn carrière. Het podium wordt compleet gemaakt met Max Verstappen en Charles Leclerc. 

Lap 57/57

De laatste ronde is van start gegaan! 

Lap 56/57

Met nog twee ronden te gaan, lijkt het bijna niet meer fout te gaan. In 2021 was hij ook dichtbij, maar werd het door de regen verpest. Dit zal zijn eerste overwinning zijn in de Formule 1. 

Lap 54/57

Albon schiet hard rechtdoor maar kan verder rijden. Hij is zijn positie wel kwijt en rijdt momenteel op de laatste plaats. 

Lap 52/57

De huidige top 3 ziet er als volgt uit:

1. Lando Norris

2. Max Verstappen

3. Charles Leclerc

Lap 50/57

Hamilton heeft inmiddels zijn zinnen gezet op P5. Hij rijdt dicht achter Pérez.

Lap 49/57

Esteban Ocon rijdt voor de eerste keer dit seizoen in de punten. Hij rijdt op P10 nadat hij werd ingehaald door Fernando Alonso. 

Lap 47/57

Met nog tien ronden te gaan, heeft Norris een voorsprong van meer dan vijf seconden. Alle ogen zijn op hem gericht. Lukt het hem om zijn eerste overwinning binnen te halen?

Lap 45/57

Ricciardo heeft een lastige race. Hij komt niet verder dan P16, terwijl zijn teamgenoot op P7 rijdt. Ondanks zijn sterke sprint, lukt het niet tijdens de race. 

Lap 44/57

Oscar Piastri, die inmiddels op de laatste positie rijdt, verbetert elke ronde de snelste ronde. 

Lap 42/57

Norris lijkt onwijs goed te gaan. Hij scherpt nogmaals de snelste ronde aan en zet Verstappen op 3.3 seconden. 

Lap 41/57

Zhou heeft een zwart/witte vlag gekregen omdat hij te vaak track limits heeft gereden. 

Lap 40/57

Na een lange strijd heeft Piastri deze verloren. Hij heeft ook schade opgelopen aan zijn vleugel die hij moet gaan wisselen. Hij was posities verloren aan Sainz, Pérez en Hamilton. Hij valt ver terug in het veld. 

Lap 40/57

Verstappen meldt problemen via de radio. Hij geeft aan dat hij zijn auto niet meer kan insturen in bepaalde bochten. Inmiddels heeft hij ook het zicht verloren op de McLaren van Norris. 

Lap 39/57

Sainz blijft de druk houden op Piastri. Vooralsnog kan hij er nog niet voorbij. 

Lap 37/57

Lando Norris lijkt goed weg te rijden bij Verstappen. Inmiddels is het al meer dan twee seconden. 

Lap 36/57

Sainz en Piastri zijn flink met elkaar aan het vechten voor P4. Piastri lijkt Sainz van de baan af te rijden, waar de stewards ook naar gaan kijken. Sainz is gefrusteerd over de situatie. 

Lap 35/57

Veel coureurs zijn met elkaar om verschillende posities aan het vechten. Dankzij de safetycar is het hele veld weer samen gekomen.

Lap 35/57

Verstappen rijdt een seconde langzamer dan Lando Norris. 

Lap 34/57

Leclerc kruipt steeds dichter bij de Red Bull van Verstappen. 

Lap 33/57

De race is weer van start en Verstappen kijkt gelijk bij Norris. Leclerc kijkt ook bij de Nederlander, waardoor hij kort in gevaar komt. Norris rijdt gelijk uit de DRS bij Verstappen. 

Lap 32/57: Safetycar naar binnen

De safetycar gaat weer naar binnen en dat betekent dat de race weer van start gaat. Kan Lando Norris aan de leiding blijven?

Lap 31/57

Magnussen krijgt een tien seconden penalty voor het veroorzaken van een crash met Logan Sargeant. Dit is opvallend aangezien het in eerste instantie leek alsof Sargeant degene was die de crash had veroorzaakt. 

Lap 30/57

Lando Norris rijdt na zijn pitstop alsnog aan de leiding. De safety car is voor Verstappen gaan rijden, waardoor Norris een gratis ronde kreeg. 

Lap 30/57

Het is druk in de pitstraat. Heel veel coureurs kiezen ervoor om onder de safety car gelijk naar binnen te gaan voor nieuwe banden. 

Lap 30/57: Safety car

Er is een safety car vanwege een incident met Logan Sargeant en Kevin Magnussen. Dit is een mooie meevaller voor Norris die nog moest wisselen. 

Lap 29/57

Piastri en Sainz zijn binnen geweest en zijn gewisseld naar de harde band. 

Lap 28/57

Verstappen lijkt tijd de verliezen op degenen die voor hem rijden. Is dit bandenmanagement of zou er iets aan de hand zijn?

Lap 27/57

Er zijn nog steeds een aantal coureurs die hun pitstop moeten maken. Beide McLarens, Sainz, Tsunoda en Zhou zijn degene in de top 10 die nog moeten wisselen. 

Lap 26/57

We zijn inmiddels bijna halverwege en dit is de huidige stand. 

Lap 25/57: Piastri aan de leiding

Verstappen is naar binnen geweest en dat betekent dat Oscar Piastri de nieuwe leider is van de race. Dit is de eerste keer in zijn carrière.

Lap 24/57: Virtual Safety Car

De wedstrijdleiding heeft ervoor gekozen om alsnog een virtual safety car in te zetten. Hierdoor hebben een aantal coureurs voordeel gehad om een snelle pitstop te kunnen doen. Verstappen was niet meer op tijd voor de vsc, maar gaat alsnog naar binnen. 

Lap 22/57

Verstappen heeft een paaltje geraakt op het circuit en nog een aantal meter meegenomen op zijn auto. Het paaltje is inmiddels op de baan gerold en dus is het is nog even afwachten of dit een virtual safety car gaat worden. 

Lap 21/57

Piastri verliest veel tijd op de Nederlander. Op dit moment is het ongeveer een halve seconde per rondje dat hij langzamer rijdt. 

Lap 20/57

Pérez is inmiddels binnen geweest voor nieuwe harde banden. Ook Leclerc gaat naar de harde banden. Beide teams weten een snelle pitstop neer te zetten van 1,9 seconden.

Lap 17/57

Norris is nog steeds aan het vechten met Pérez, maar kan er nog niet voorbij. Dit betekent wel dat de achterstand op Sainz steeds groter wordt. 

Lap 15/57

Verstappen houdt Piastri op ongeveer 3 seconden. De Australiër is voornamelijk bezig met het achter zich houden van Leclerc. 

Lap 14/57

Norris zit ineens heel erg dicht achter de Red Bull van Pérez. McLaren lijkt een hele goede snelheid te hebben, aangezien Piastri nog steeds op P2 rijdt. 

Lap 13/57

Er zijn nu verschillende coureurs die hun banden al hebben gewisseld. Volgens de voorspelling van Pirelli zijn dit hele vroege pitstops. 

Lap 11/57

Alex Albon is de eerste die zijn banden gaat wisselen. Hij gaat naar de harde band. 

Lap 10/57

Lewis Hamilton is weer voorbij aan Nico Hülkenberg. Nadat hij het al een keer eerder had geprobeerd, was hij zijn plek verloren. Nu rijdt hij op P7. 

Lap 09/57

Pérez heeft nog een onderzoek lopen naar een eventuele valse start. Hier wordt nog naar gekeken door de stewards. 

Lap 08/57

Beide Ferrari's zijn met elkaar in gevecht voor de derde positie. Sainz heeft via de radio laten weten dat hij meer snelheid heeft dan zijn teamgenoot. 

Lap 06/57

Bottas lijkt vooralsnog geen voordeel te halen uit zijn zachte banden. Hij blijft steken op P18. 

Lap 05/57

Verstappen rijdt inmiddels al 2 seconden voor op Piastri. De McLaren lijkt een hele goede snelheid te hebben. Kan hij wat doen ten opzichte van Verstappen?

Lap 04/57

Piastri maakt een mooie inhaalactie op Leclerc en rijdt momenteel op P2. 

Lap 03/57

Piastri heeft een goede start gehad en rijdt momenteel op P3. Ook heeft hij de eerste snelste ronde in handen. 

Lap 01/57

Leclerc heeft na de kwalificatie laten weten dat hij graag in de DRS wil blijven zitten van de Nederlander. Tot nu toe is dat nog niet gelukt aangezien hij al op 1,5 seconden van zijn voorganger zit. 

Lap 01/57

Ook Norris, Piastri en de beide Ferrari's zijn goed weg. Bottas, ondanks zijn zachte banden, heeft een slechte start gehad. 

Lap 01/57

Verstappen is goed weg! Pérez schiet eraf in de bocht en verliest een aantal plekken. 

22:00

Verstappen rijdt langzaam naar zijn startpositie. De rest volgt.

22:00

De formatie ronde is van start gegaan en iedereen is bezig met het opwarmen van de banden. 

22:00

Valtteri Bottas maakt een interessante keuze met zijn banden. Hij kiest ervoor om op de zachte band te starten, dit als enige in het veld. Voor de rest zijn er nog een aantal die voor de harde band hebben gekozen, maar het grootste deel op de medium band. 

21:58

Als we kijken naar de eerdere edities in Miami, heeft Verstappen deze allemaal gewonnen. Kan hij vandaag nog een keer winnen?

21:52

Dit is de startgrid voor de Grand Prix van Miami. Verstappen mag vanaf pole position starten, maar kan hij deze positie behouden?

21:50

Goedenavond! Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Miami. Deze avond houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alles wat er gebeurt op en rondom het circuit in Miami.

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden