Leclerc te snel voor Verstappen tijdens Grand Prix van Oostenrijk

Leclerc- rijdend - oostenrijk 2022

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. Aan het einde van de race moest de Monegask dealen met een probleem met zijn gaspedaal. Het kon er echter niet voor zorgen dat Verstappen in de positie kwam om een aanval te wagen.

 

-- Liveblog gesloten -- 

Update 16.32

Dit is hem weer! Charles Leclerc loopt zes punten in op Max Verstappen in het kampioenschap. We krijgen een weekje rust voordat we afreizen naar Frankrijk. Tot dan! 

Update 16.30 

Achter het podium eindigt Russell als vierde voor Ocon. Mick Schumacher zet zijn positieve lijn door met een zesde positie voor Norris en Magnussen. Ricciardo en Alonso vervolledigen de top 10. 

Update 16.28 - Finish

Charles Leclerc wint de Grand Prix van Oostenrijk! De Monegask eindigt uiteindelijk twee seconden voor Verstappen. Ook Hamilton mag mee naar het podium. 

Update 16.26 - Ronde 69/71

Het probleem vloeit nu ook door naar de aandrijfas. Het systeem merkt op dat er gas wordt gegeven en dus minder makkelijk schakelt. ''Bocht drie is zo moeilijk'', zegt Leclerc over de langzame bocht boven op de berg. Toch loopt Verstappen niet veel in op Leclerc. 

Update 16.24 - Ronde 68/71

Het verschil is nu onder de drie seconden. Het probleem met het gaspedaal van Leclerc is niet te verhelpen waardoor het gas gedeeltelijk blijft hangen en niet meer helemaal terug komt naar zijn originele stand. 2,7 seconden is het verschil nu. 

Update 16.22 - Ronde 66/71

Het gaspedaal blijft zo nu en dan hangen van Leclerc. Hij krijgt de opdracht om hier mee te dealen voor de laatste vijf ronden van de race. Het verschil blijft met 0,2 seconden slinken wat dus niet genoeg gaat zijn voor een aanval van Verstappen. 

Update 16.20 - Ronde 64/71

Er is nog steeds iets niet goed met het gaspedaal van Charles Leclerc. Verstappen wordt hierover geïnformeerd door zijn team. Het gat blijft boven de drie seconden, maar voor hoelang houdt Leclerc dit vol? 

Update 16.18 - Ronde 63/71

Verstappen blijft de snelste raceronde verbteren. Elke ronde snoept de Nederlander 0,2 seconde van het gat naar Leclerc voor hem. Als die zo doorgaat heeft Verstappen niet genoeg om een aanval te wagen. 

Update 16.16 - Ronde 61/71

Tien ronden te gaan. Leclerc zegt dat hij wat geks voelt bij het gaspedaal. Of het een rol speelt weten we niet, maar Verstappen is beduidend sneller dan de Ferrari. Het gat verkleint naar 3.8 seconden met de snelste raceronde voor Verstappen. 

Update 16.15 - VSC ending - Ronde 59/71

We gaan weer racen. Een sprint naar de finish zal volgen waarbij iedereen op verse gele banden staat. Het gat tussen Verstappen en Leclerc: 4,2 seconden.

Update 16.11 - DNF Sainz - Ronde 57/71

De Ferrari-motor van Sainz begeeft het! Devlammen komen uit de Ferrari terwijl Sainz nog in de auto zit. Omdat hij op een heuveltje op zet rolt de auto naar achter terwijl Sainz eruit probeert te klimmen. Hij komt gelukkig op tijd uit de auto. 

De gele vlag hangt uit en iedereen zal nu een stop maken voor de mediums

Update 16.08 - Ronde 56/71

Wederom laat Fernando Alonso zien dat hij bij de twintig beste coureurs ter wereld hoort. De Spanjaard startte als negentiende en ligt nu zevende binnen schootsafstand van George Russell voor hem. 

Update 16.05 - Ronde 53/71

Leclerc heeft het gat binnen een mum van tijd dicht gereden. Wederom gaat Leclerc voorbij aan de Nederlander en pakt hij weer de leiding van de Grand Prix. 

Update 16.03 - Ronde 50/71

Ook Carlos Sainz komt naar binnen. Net als zijn teamgenoot gaat van harde banden, naar harde banden. 

Achteraan het veld komt Latifi naar binnen en parkeert zijn Williams. De twee uitvaller van de race is een feit. 

Update 16.02 - Ronde 49/71 - Pitstop Leclerc

Charles Leclerc komt binnen voor nieuwe harde banden. Hij komt terug op de baan achter Verstappen op P3. Het gat naar Verstappen is 6,3 seconden. 

Update 16.00 - Ronde 48/71

Waar de gaten vooraan groot zijn is dat precies het tegenovergestelde in het middenveld. Er wordt hard en fair geracet. Bij Aston Martin pakken ze er zelfs de popcorn bij. 

 

Update 15.56 - Ronde 44/71

Verstappen lijkt te consolideren voor plaats drie. Hij rijdt op 20 seconden achter Leclerc en heeft dus nog niet dichterbij kunnen komen na zijn stop. Daarbij werd hem wel verteld om het rustig aan te doen met de banden. Een safety car zou nog wat leven in de race om de overwinning kunnen brengen. 

Update 15.51 - Ronde 40/71

Sebastian Vettel staat in het grind bij bocht vier. Hij krijgt beuk van Gasly. Het is vrijwel een kopie van de botsing tussen Pérez en Russell. Ook Vettel kan zijn weg wel vervolgen. Gasly krijgt hier, net als Russell, een vijf-secondenstraf voor. 

Update 15.49 - Ronde 39/71

Verstappen krijgt te horen dat hij de tijden van Hamilton moet matchen. Daar is de Nederlander het niet mee eens, maar hij zal zijn banden moeten sparen om later in de race een gooi te kunnen doen naar de overwinning ten koste van Leclerc. 

Update 15.47 - Ronde 38/71

We zitten over de helft van de race. Verstappen komt naar binnen. Ferrari dwingt hem tot een actie. De Nederlander gaat verder op de hards

Intussen krijgen Pierre Gasly en Lando Norris een vijf-secondenstraf voor het te vaak overschreiden van de track limits

Daarachter vecht Alonso om het hardst met Tsunoda. Bij het ingaan van bocht vier zien we het vingeretje in afkeurende richting naar de Japanner. 

 

Update 15.43 - Ronde 33/71 

Leclerc neemt de leiding over van de Grand Prix van Oostenrijk. Verstappen ziet de Monegask aankomen en kan niets doen om de leiding te houden. Verder klaagt de Nederlander over de balans in de auto. ''De auto is zo onvoorspelbaar. Het is echt heel raar.'' 

Update 15.41 - Ronde 32/71

Leclerc rijdt de afgelopen ronde een seconde sneller dan Verstappen. Als hij dit tempo kan volhouden krijgt Verstappen een lastige middag. Een safety car zou de Nederlander nu goed uitkomen. Het gat tussen Verstappen en Leclerc is nu 0,4 seconde. 

Update 15.36 - Ronde 29/71

Ook Carlos Sainz komt binnen. Een goede stop van de Ferrari-monteurs waardoor Sainz weer aansluit als derde. 

Verstappen gaat proberen om de race uit te rijden op deze banden. Daarvoor moet hij nog 42 ronden rijden. Leclerc geeft een teken af aan Red Bull dat ze zich zorgen moeten gaan maken. Hij zet de snelste raceronde neer. 

Update 15.34 - DNF Pérez - Ronde 26/71

Pérez moet zijn auto parkeren in de pitstraat. Zijn Red Bull heeft teveel schade. 

In dezelfde ronde komt Leclerc naar binnen voor nieuw rubber. Hij komt terug op de baan als derde vlak voor Lewis Hamilton. 

 

Update 15.32 - Ronde 25/71

Dan even een blik op het middenveld. Daar blijft het erg close. Veteraan Alonso gaat het gevecht aan met rookie Zhou en verliest dat waardoor Magnussen, Norris en Schumacher kunnen aansluiten. Met vijf man gaan ze door bocht drie heen. De run naar bocht vier wordt gewonnen door Norris die vervolgens uitloopt. Hier wordt mooi geracet hoor! 

 

Update 15.28 - Ronde 22/71

Verstappen is aan het pushen. Hij rijdt op de hards de snelste raceronde. Hij verkleint het gat naar 17 seconden. Leclerc komt vooralsnog niet naar binnen en zal dus met een overcut proberen om straks achter Verstappen op de baan te komen, maar met versere banden te rijden. Een mooi strategisch steekspel tussen Ferrari en Red Bull. 

Update 15.25 - Ronde 18/71

Verstappen ligt even in de mangel met Hamilton die nog een stop moet maken. Uiteindelijk komt de Nederlander er voorbij en kan hij richting de Ferrari's gaan rijden. Het gat met Leclerc is nu 20,6 seconden. 

Update 15.22 - Ronde 15/71 

Verstappen heeft de pitstopdans geopend. Een voor een komen er nu auto's binnen. 

Hamilton is inmiddels voorbij aan Schumacher en Magnussen. De Deen duikt hierna direct naar binnen voor vers rubber. Verstappen schuift op naar P5 en zit zo'n twintig seconden achter Leclerc. Een pitstop wordt gerekend op precies die twintig seconden. 

Update 15.20 - Ronde 13/71

Verstappen komt direct naar binnen voor de undercut. Hij gaat van mediums naar de harde compound. Een vroege stop voor de Nederlander, maar het lijkt erop dat Red Bull geen andere keuze heeft om tegen de Ferrari's te kunnen vechten. 

Update 15.17 - Ronde 12/71

Leclerc gaat voorbij aan Verstappen. Een goede inhaalactie van de Monegask in bocht vier zorgt voor de leiding voor Ferrari. Verstappen kan het tempo niet volgen. Leclerc trekt direct een gat van één seconde. 

 

Update 15.15 - Ronde 11/71 

Leclerc probeert het met een mega late uitremactie op Verstappen in bocht 3! Verstappen weet de leiding te houden, maar roept over de radio dat hij dit niet lang kan volhouden. 

Russell wordt als schuldige aangewezen bij de botsing in de eerste ronde met Pérez. De Brit krijgt een 5 seconden straf. 

 

Update 15.13 - Ronde 9/71

Leclerc blijft de druk hoog houden op Verstappen. Als in een treintje rijden ze achter elkaar aan. Sainz moet afmaken. Het gat met de kemphanen voor hem loopt uit naar 2,5 seconden. 

Het veld achter Russell op P4 zit dicht bij elkaar. Tot aan Hamilton op de achtste plaats zitten de coureur binnen een seconde achter degene voor hen. 

 

Update 15.10 - Ronde 7/71

Het gevecht Hamilton - Schumacher gaat vandaag verder waar het gisteren is opgehouden. Hamilton maakt een fout bij het uitkomen van de eerste bocht. Daar maakt Schumacher gebruik van en gaat er voorbij. 

 

Update 15.07 - Ronde 3/71

Pérez komt direct binnen en gaat naar de harde band. Verstappen komt in zijn element aan de leiding. Achter hem binnen een seconde rijdt Charles Leclerc. Voorlopig kan de Monegask aardig volgen. 

 

Update 15.04 - Ronde 1/71

Verstappen is goed weg en houdt de leiding. Teamgenoot Pérez zit naast Russell en krijgt een tik. Hij gaat door het grind maar kan zijn weg wel vervolgen.

Update 15.00 uur 

De coureurs warmen hun banden op. Over een paar minuten gaan de lichten uit. Wie maakt de beste start naar het heuveltje op richting bocht 1? 

 

Update 14.55 uur

We komen steeds dichterbij de start van de Grand Prix van Oostenrijk. Luister hier live naar het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij.

Nog even een rondje langs de velden:

- Valtteri Bottas heeft de onderdelen van zijn Alfa Romeo dermate moeten vervangend dat hij begint vanuit de pitstraat.

- Slecht nieuws voor Richard Verschoor. Zijn auto had na de gewonnen race te weinig brandstof in de tank waardoor hij gediskwalificeerd is.  

- Tijdens de zes-uursrace op Monza in het World Endurance Championship heeft er een zware crash plaatsgevonden. Coureur Henrique Chacves is gelukkig niet gewond. 

 

Update 14.50 uur

Welkom bij deze liveblog voor de Grand Prix van Oostenrijk! Wij van Grand Prix Radio houden je op de hoogte van de gebeurtenissen op de Red Bull Ring. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden