Max Verstappen wint de Grand Prix van Saoedi-Arabië

sergio perez saoedi-arabie 2024

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Saoedi-Arabië gewonnen. Sergio Pérez en Charles Leclerc maken de top drie compleet. Debutant én Driver of the Day Oliver Bearman finishte als zevende. De race in Jeddah kende twee uitvallers: Pierre Gasly en Lance Stroll.

---Liveblog gesloten----

Raceresultaat:

Ronde 50/50: Verstappen wint de Grand Prix van Saoedi-Arabië!

Max Verstappen wint in Jeddah! Sergio Pérez finisht als tweede, Charles Leclerc als derde. Debutant Oliver Bearman finisht als zevende, wat een prestatie! De jonge Brit wordt terecht bekroond als Driver of the Day.

Ronde 49/50

De laatste twee ronden van de race zijn ingegaan. Bearman rijdt nog steeds op de zevende plek, het gat met Norris is momenteel 2.3 seconden. Daniel Ricciardo maakt in de slotfase nog een klein foutje en spint kortstondig van de baan. De Australiër kan zijn weg vervolgen en rijdt alsnog voor de beide Kick Sauber-coureurs.

Ronde 47/50

Het gat tussen wedstrijdleider Verstappen en Pérez is nog steeds ongeveer zeven seconden. Hamilton en Norris vechten nog steeds om de achtste plek. 

Ronde 45/50

Oliver Bearman is druk in overleg met zijn engineer. Hij wil weten wat er nodig is om Norris en Hamilton achter zich te houden. De Brit rijdt momenteel op P7. De snelste raceronde is inmiddels in handen van Lewis Hamilton.

Ronde 43/50: Dramatische pitstop voor Zhou

Oei, de pitstop van Zhou Guanyu duurde veel te lang. Er leek een probleem te zijn met de wheel gun. Zhou komt terug de baan op achter zijn teamgenoot op P18.

Ronde 41/50

Fernando Alonso laat het team weten dat hij in de kwalificatiemodus gaat. De Spanjaard hoopt Norris achter zich te houden die twaalf seconden achter hem rijdt. Norris wordt opnieuw bekeken door de wedstrijdleiding wegens slingeren op het rechte stuk. 

Ronde 39/50: Nieuwe snelste raceronde voor Pérez

Ook Lando Norris heeft inmiddels van banden gewisseld. De Brit rijdt met zachte banden terug de baan op na een ietwat langzame pitstop en heeft Hamilton direct vlak achter zich aan zitten. De twee Britten vechten momenteel om P8. Pérez noteert ondertussen een nieuwe snelste raceronde, een 1:32.273.

Ronde 37/50

Lewis Hamilton komt naar binnen en kiest voor de zachte band. Alleen Lando Norris moet nu nog een pitstop maken, al zal dat niet lang meer duren.

Ronde 36/50

Nico Hülkenberg heeft inmiddels een piststop gemaakt en rijdt momenteel op de elfde positie. Gaat het de Haas-coureur lukken om vandaag punten te scoren?

Ronde 34/50

Met nog zeventien ronden te gaan hoopt Lando Norris zijn huidige stint zo lang mogelijk te verlengen. De Brit is nog niet naar binnen geweest. Ook Hamilton en Hülkenberg moeten nog een keer naar binnen. Oliver Bearman rijdt nog altijd op P9 en blijft aangemoedigd worden door het team van Ferrari.

Ronde 33/50: Snelste raceronde voor Verstappen

Wederom een nieuwe snelste raceronde voor Max Verstappen: een 1:32.454. De Nederlander rijdt acht seconden voor zijn teamgenoot die het gat niet lijkt te kunnen dichten.

Ronde 30/50

Oscar Piastri rijdt al een flink aantal ronden achter Lewis Hamilton. De Australiër blijft steken op de zesde plaats en lijkt niet voorbij de zevenvoudig wereldkampioen te kunnen komen.

Ronde 27/50

We zien mooie gevechten op de baan. Magnussen, Tsunoda, Ocon, Albon en Sargeant rijden allemaal dicht bij elkaar op P12 tot P16. Ondertussen maakt Leclerc een inhaalactie op Norris en staat de Monegask daarmee momenteel op de derde plaats. 

Ronde 24/50

Verstappen blijft de snelste rondetijd verbeteren. De Nederlander noteert zojuist een 1:32.683. Zo halverwege de race rijden Verstappen, Pérez en Norris momenteel op een podiumplaats.

Ronde 22/50: Wederom een penalty voor Magnussen

Kevin Magnussen is penalties aan het sparen, lijkt het. De Haas-coureur heeft Tsunoda buiten de baan ingehaald en krijgt daarvoor een penalty van 10 seconden. Het team van Magnussen zal straks twee keer 10 seconden moeten wachten zodra de Deen een pitstop maakt.

Ronde 21/50

Bearman verzucht over de radio dat Hülkenberg te traag rijdt. De jonge Brit is inmiddels voorbij gereden aan de Duitser en rijdt op de negende plaats. Het gat met George Russell die op de achtste plek rijdt is ongeveer vijf seconden. Verstappen noteert een nieuwe snelste ronde, een 1:32.980.

Ronde 19/50

Pérez is voorbij aan Norris en rijdt nu ongeveer zes seconden achter zijn teamgenoot. Oliver Bearman rijdt al een tijdje in de top tien en vecht momenteel met Hülkenberg voor de negende plek.

Ronde 18/50

Pérez komt dichterbij Norris en is op jacht naar de tweede plek. De Mexicaan zit inmiddels in de DRS van Norris.

Ronde 16/50: Penalty voor Pérez en Magnussen

Sergio Pérez heeft een tijdstraf van vijf seconden gekregen voor de unsafe release in de pitstraat. Ook Kevin Magnussen krijgt een penalty van tien seconden voor het incident met Albon.

Ronde 14/50: Geen penalty voor Norris

Max Verstappen is zonder problemen voorbij aan Lando Norris. De Nederlander rijdt weer op kop en weet direct buiten de DRS van Norris te blijven. Norris kan onbezorgd verder rijden: de Brit krijgt geen penalty voor zijn valse start. De wedstrijdleiding heeft het druk, er wordt ondertussen ook gekeken naar een incident tussen Albon en Magnussen. De twee hebben elkaar licht geraakt op de baan.

Ronde 12/50

Op Norris, Hamilton, Hulkenberg en Zhou na heeft iedereen tijdens de safety car een pitstop gemaakt. Er wordt door de wedstrijdleiding gekeken naar een incident tussen Alonso en Pérez die elkaar bijna raakten in de pitstraat tijdens de safety car. De wedstrijdleiding kijkt ook naar de valse start van Norris.

Ronde 10/50

De safety car is weer naar binnen, de auto van Lance Stroll is van de baan af gehaald. Lando Norris leidt het veld en zal het tempo van de herstart gaan bepalen.

Ronde 8/50: Safety Car

Door de safety car is het direct druk in de pitstraat. Bijna de hele top tien kiest ervoor om een nieuwe set banden te halen. Lando Norris is een van de weinigen die doorrijdt op zijn mediumbanden. De Brit rijdt daardoor nu op kop. Verstappen staat momenteel tweede, Hamilton derde.

Ronde 7/50: Lance Stroll in de muur!

Lance Stroll schiet van de baan af en maakt een harde klapper tegen de tecpro-barriers aan! Hij laat aan het team weten dat hij in orde is. 

Ronde 5/50

Verstappen is inmiddels al 2.4 seconden weggereden bij teamgenoot Pérez. De top vijf na de eerste paar rondes is als volgt:

1) Verstappen

2) Pérez +2.445

3) Leclerc +3.808

4) Piastri +6.155

5) Alonso +7.207

Ronde 3/50

De openingsrondes van de race zijn zonder incidenten verlopen. George Russell merkt op dat Lando Norris een valse start heeft gemaakt. De Brit ging te vroeg van zijn gas, een actie die hem waarschijnlijk een straf gaat opleveren.

Ronde 1/50: Direct problemen voor Pierre Gasly

Max Verstappen heeft een goede start. De top tien blijft nagenoeg onveranderd na de start. Verstappen weet direct een klein gat te slaan met Charles Leclerc. Pierre Gasly lijkt toch niet helemaal mee te komen met de rest van het veld. De Fransman wordt naar binnen geroepen door het team en is inmiddels onderweg naar de pitstraat. Zijn race is na slechts één ronde al voorbij.

18:03

Pierre Gasly laat het team aan het einde van de formatieronde weten dat hij een probleem heeft met de versnellingsbak. De Fransman neemt wel plaats op de grid om aan de race te starten.

18:00

De coureurs zijn begonnen aan de formatieronde! Iedereen begint de race op de mediumband, behalve debutant Oliver Bearman en Valtteri Bottas. Zij starten op de zachte band.

17:57

Dit is de startopstelling voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Over een paar minuten begint de formatieronde.

17:54

Na gisteren geopereerd te zijn aan vanwege een blindedarmontsteking is Carlos Sainz vandaag alweer op het circuit te vinden.

17:50

Welkom bij dit liveblog! Over tien minuten zullen de lichten in Jeddah op groen gaan voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Gaat Max Verstappen er opnieuw met de winst vandoor? Bij Grand Prix Radio houden we je op de hoogte van alle actie op de baan.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden