Sergio Pérez wint lange Grand Prix van Singapore, Verstappen P7

door Gijs Leuvenink
Sergio Perez Singapore

Sergio Pérez wint na een lange zit de Grand Prix van Singapore. Na een uur vertraging door het slechte weer, is er dan toch voor twee uur geracet. Het podium wordt compleet gemaakt door beide Ferrari's. Verstappen eindigt na een ongelukkige race op de zevende plek.

-LIVEBLOG GESLOTEN-

Update 17:20 

Het verslag van de race voor de Grand Prix van Singapore verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update 17:18

En hier dan de uiteindelijke uitslag van de top 10. 

Update 17:12

Sergio Pérez komt na twee uur als eerste over de finish! Het gat naar Leclerc heeft hij vergroot naar ruim zeven seconden. Verstappen heeft op het laatste moment nog Vettel ingehaald.

Update 17:10 

De laatste ronde is ingegaan! Pérez vergroot zijn voorsprong op Leclerc, met nu bijna zeven seconden. Verstappen doet er alles aan om Vettel nog te pakken, maar de Duitser geeft niet makkelijk toe.  

Update 17:08

Hamilton schiet door dus Verstappen pakt de achtste plek! Nu zit de Nederlander achter Vettel, met nog ruim een minuut op de klok.

Update 17:07

Nog 2 minuten te gaan. Verstappen is ondertussen met Hamilton én Vettel in gevecht, waarbij de Nederlander de laatste in het rijtje is. Alle drie zouden ze graag op de zevende plek eindigen. George Russel pakt ondertussen, vanaf de laatste positie, de snelte raceronde. De Brit is net wederom de pits ingekomen, en rijdt momenteel op de zachte band.

Update 17:05

Nog 4 minuten te gaan. Ondertussen heeft Pérez de snelste raceronde overgenomen van zijn teamgenoot. Hij trekt ook een gat van bijna vier seconden naar Leclerc. 

Update 17:02

Nog 7 minuten te gaan. Verstappen zit ondertussen in de DRS van Hamilton. Hij zal er nu dan ook alles aan doen om deze achtste plek te veroveren. Daarna komt hij beide Aston Martins tegen.

Update 17:00

Nog 9 minuten te gaan. Het incident van Pérez onder de safety car wordt na de race onderzocht. Hij zou een te groot gat geslagen hebben naar de safety car. Leclerc wordt dan ook vertelt dat hij binnen vijf seconden van de koploper moet blijven, voor het geval dat.

Update 16:58 

Nog 11 minuten te gaan. Verstappen heeft Bottas ingehaald! Hij rijdt hiermee in de punten, maar Verstappen wil meer dan dat. Ondertussen is hij ook Gasly voorbij. De Fransman ging vrij makkelijk aan de kant. De volgende op de baan is Hamilton, met een voorsprong van een kleine vijf seconden ten opzichte van de Nederlander.

Update 16:55 

Nog 14 minuten te gaan. Even voor de duidelijkheid; op het moment dat de klok op nul staat, wordt er nog één ronde achteraan geplakt. Door de uitvalbeurt van Tsunoda, is Gasly de enige die voor zijn team nog punten binnen kan slepen. En daar doet hij momenteel alles aan.

Update 16:53

Nog 16 minuten te gaan. Hamilton jaagt vanaf de achtste plek op de Aston Martin van Vettel. Hij zit wel binnen de DRS, maar lijkt niet aan de Duitser voorbij te komen. 

Ondertussen is Verstappen aan het jagen op Bottas, voor de positie waar de eerste punten worden uitgedeeld. 

Update 16:50

Nog 20 minuten te gaan. De vierde tot aan de zevende plek zijn in handen van McLaren en Aston Martin. Voor McLaren werd het weer eens tijd dat zij zich in de voorhoede zouden laten zien. Voor Aston Martin zijn dit verrassende posities. 

Update 16:47

Nog 22 minuten te gaan. Verstappen heeft nu de snelste raceronde in handen, maar hij rijdt nog wel buiten de punten. Zolang bij op deze twaalfde plek blijft rijden, is die snelste raceronde ook niets waard.

Update 16:45

Nog 24 minuten te gaan. Pérez meldt over de boordradio dat hij moeite heeft met de motor. Hij ligt voor nu nog wel op de eerste plaats en zijn snelheid lijkt niet af te nemen. Leclerc zit binnen een seconde van de Mexicaan, en op dit moment is ook de DRS vrijgegeven. 

Hier nog even de beelden van de grote lock up van Verstappen tijdens de inhaalpoging bij Norris. 

Update 16:40

Nog 30 minuten te gaan. George Russell ervaart een touché met Mick Schumacher en krijgt daardoor een lekke band. Hij neemt hierdoor de laatste plek op de baan over van Verstappen, en is nu ook genoodzaakt de pitstraat in te duiken.

Update 16:37

Verstappen probeert Norris in te halen bij de eerste mogelijkheid, maar hij schiet rechtdoor! Hij raakt geen muur dus draait direct de baan weer op. Hij komt als achtste terug, achter beide Aston Martins, en net voor Hamilton. Maar nu duikt hij de pits in en krijgt een nieuwe set softs. Hij komt als veertiende, en daarmee laatste, terug op de baan.

Update 16:35

Het is nu officieel dat we onder de klok gaan finishen, in plaats van het gereden aantal ronden. De klok geeft nu nog 34 minuten aan. De safety car is ondertussen van de baan en Pérez bepaalt het tempo.

Update 16:30

Safety car nog steeds op de baan. Ondertussen zitten we in ronde 38 van de 61. Daniel Ricciardo is de race als zestiende gestart. Ook hij heeft, net als zijn teamgenoot, zojuist mooi gebruik kunnen maken van de safety car voor zijn pitstop. Hij rijdt daarmee momenteel op een zesde plek. 

Update 16:27

Yuki Tsunoda in de bandenstapel! Verstappen en Sainz zijn net de pits uit, dus kunnen uit deze safety car geen voordeel halen. Norris wel tijdens deze safety car naar binnen. Hij komt ruim voor Verstappen de baan op. 

Update 16:23

Meerdere coureurs schakelen nu over naar de slicks. Ook Leclerc en Hamilton, tot nu toe zijn zij de enige coureurs uit de voorhoede die zich eraan wagen. Pérez wordt nu naar binnen geroepen.

Update 16:20

Hamilton is kort van de baan geschoten. Het gevecht met Sainz kan hij nu wel vergeten. Hij komt terug op de baan, precies tussen Norris en Versrappen. Zijn voorvleugel hangt los. Verstappen geeft aan dat er bij Hamilton zodanig veel loshangt, dat het gevaarlijk wordt. 

Update 16:18

De kans is groot dat de race niet geheel uitgereden gaat worden, door het maximum van 2 uur racen. We zitten nu in ronde 33 van de 61. Door de vele (virtual) safety car situaties, verloopt de race langszamer dan gewoonlijk.

Update 16:15

De virtual safety car is voorbij dus de baan is weer vrij! Max Verstappen kreeg een break test van Norris, waardoor hij onder de virtual safety car aan hem voorbij is gegaan. Of dit gevolgen gaat hebben, is onzeker.

Update 16:10

Ferrari staat klaar met nieuwe inters, maar beide coureurs kachelen gewoon door. Russell zijn opwarming van de banden wordt ook telkens gedwarsboomt. Wel een flinke plof bij Ocon trouwens.

Update 16:08

En de volgende staat langs de kant. Esteban Ocon is kapot. De Fransman zijn Alpine is kapot. Einde verhaal. Beide Alpines dus met een kapotte motor en beide Williams die zelf er een einde aan maakten. Weer VSC.

Update 16:05

En de volgende Williams in de problemen. Albon glijdt met de Williams de muur in. Nieuwe vleugel is minstens nodig, en gaan ze bij het team nog een gokje wagen met de softs? Albon mist gewoon de lijn en plopt hem de muur in. VSC weer. Allemaal wel erg voorzichtig van de wedstrijdleiding.

Albon gaat inderdaad voor slicks, maar de Williams is te beschadigd. Einde verhaal voor het team van Williams, dat lekker kan inpakken.

Update 16:00

Met rasse schreden nadert Verstappen Lando Norris. De McLaren is echt langzamer, maar goed. Inhalen hier, zonder DRS en zonder een droge lijn lijkt schier onmogelijk. Hamilton zit op zijn beurt Sainz echt enorm op de hielen en kan er ook niet echt voorbij.

Russell is ondertussen echt geslachtofferd, want de Mercedes is kansloos. Hij blijft maar glijden. Russell roept wel dat het wat regent, of sputtert. 

Update 15:55

Alonso valt uit, het is einde verhaal voor de Spanjaard in race 350. Dat levert Verstappen plek zes op, maar het is wel zuur voor de recordhouder in aantal racestarts. Norris is het volgende die de prooi moet worden, maar dat zal even duren. De virtual safety car is van kracht. Alonso zijn Alpine motor begeeft het.

Tsunoda knalde ondertussen in de anti stall na een drift. En Russell gaat voor een grote gok en zet mediums eronder. Ineens een beetje spanning. Russell glijdt en glijdt de baan over, lijkt wel net te vroeg te zijn.

Update 15:50

Pérez zet nu de snelste rondetijd in de 1:58'ers. Dat is niet snel genoeg voor de slicks. Wel maakt Ferrari zich op, want Carlos Sainz wil het gokje wel wagen. Daarentegen roept Verstappen dat een switch veel te vroeg is. Verder is het in de race een probleem om in te halen, want Alonso kan Verstappen achter zich houden en rond plek veertien vechten ocon, Bottas en Russell met elkaar, zonder dat er echt ingehaald kan worden.

Update 15:45

Oké het spektakelstuk wat zich aandiende is het nog niet. Vijf minuten opwinding met het Zhou-Latifi incident en het Bottas-Russell incident. Verstappen zit nog altijd vast achter Alonso, die vanzelfsprekend met hand en tand verdedigd. Wel krijgen we vaker te horen dat de droge lijnen zichtbaar worden en dat de inters hard opgerookt worden.

Update 15:40

No further action voor Verstappen en Magnussen. Wel zit Verstappen nog altijd achter Alonso, die op zijn beurt Norris ziet vertrekken. Vooraan rijdt Pérez moeiteloos aan de leiding. Sainz heeft op zijn beurt Hamilton in de nek. De Spanjaard kan de top niet volgen. 

Update 15:35

Wel zien we nu Verstappen under investigation na het contact met Kevin Magnussen in ronde één. Zegt nog niks, maar het kan zomaar een kleine straf opleveren. Ondertussen sluit de Nederlander achter Alonso aan, die op zijn beurt Norris in het vizier heeft.

Update 15:32

Herstart! Hamilton lijkt Sainz sneller af te zijn, maar de Ferrari is buitengewoon snel. Verstappen prutst ondertussen zijn Red Bull op een mooie manier langs Sebastian Vettel. Plek acht dus, alleen maar terug naar de startplek. Niet heel veel later schuift hij ook Pierre Gasly voorbij. Hij is weer in topvorm vandaag!

Update 15:30

Ondertussen zien we dat George Russell de dood of de gladiolen actie had op Valtteri Bottas. De Brit verremde zich, schoof Bottas voorbij en het mag een wonder wezen dat Bottas oplette, want anders hadden die twee in de muur gezeten. Russell blijft achter Bottas hangen nu tijdens de safety car-situatie.

Update 15:25

Nou de 100% score safety car is verlengd, want die is de baan op. Latifi komt op zijn beurt kruipend de pits in, krijg een setje nieuwe banden én een nieuwe vleugel, maar het mag niet baten. De Williams is te beschadigd. Einde verhaal.

Update 15:24

Sebastian Vettel rijdt richting Pierre Gasly, waarachter Max Verstappen meesluipt.

Guanyu Zhou staat naast de baan en Latifi rijdt langzaam. Die hebben elkaar geraakt, dat kan niet anders. De Canadees heeft een lekke band, Guanyu Zhou staat teleurgesteld naast de baan. Familie Zhou kijkt gedesillusioneerd toe.

We zien nu wat er gebeurd is en het is Latifi die de Chinees volledig de pas af snijdt. De ophanging van de Alfa houdt er mee op. Het lijkt zo zwaar terecht dat Nicholas zijn stoeltje kan vergeten, want dit is onvergeeflijk.

Update 15:20

Qua snelheid zit het goed bij de Red Bulls. Verstappen komt met rasse schreden dichterbij Vettel, die op plek acht rondrijdt. Vooraan is Sergio Pérez de snelste, Leclerc kan hem aardig bijhouden. Carlos Sainz op plek drie moet al ruim vijf seconden toegeven.

Update 15:15

Het was een verschrikkelijke start van Max Verstappen die flink stond te malen. Sainz en Hamilton hadden een kleine touché. De Brit klaagt over de radio, maar no further investigation.

Verstappen ging vanaf plek twaalf ronde één in, maar komt nu als negende door. Tsunoda was de laatste die gepasseerd is door de Nederlander.

Update 15:10

Het mocht even duren, maar: we zijn van start! Chaos alom in bocht één, met name Max Verstappen kwam dramatisch weg. Sergio Pérez pakt daarentegen de kop, waarachter Leclerc en Sainz rijden. 

In het achterveld schoof Alexander Albon even de baan af, zonder erg.

Update 15:05

Even een update over de bandjes, allen staan op de inters. Niemand durft de slicks en niemand is zo bang dat er full wets onder gezet zijn. Nou, de formation lap is ook onderweg. We gaan beginnen! De safety car start is er dus niet, dat kan wel een spannende start worden!

Update 15:00

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg dit liveblog!

Update 14:55

Och en wee. George Russell zijn dag kan nog slechter worden, want er is een snelheidsovertreding in de pits geconstateerd tijdens de verkenningsrondjes. Onhandig, zeker met het feit dat hij al helemaal achteraan van start gaat. Toch kruipt hij door het oog van de naald, 100 euro boete.

Update 14:50

In alle hectiek helemaal nog niet gemeld. George Russell start vanwege het breken van de parc fermé regels in de pits. De Brit had gisteren een matige dag met een elfde kwalificatietijd, maar toch. In Singapore is inhalen niet makkelijk, het zal een zware dag worden.

Update 14:45

We maken ons op voor een spannende race, want het droogt wel rap op ondertussen. Het moment van wisselen van de intermediates naar de slicks kan wel eens een belangrijke zijn. De bandenkeuze zal ook afhangen van of er achter de safety car gestart gaat worden. Dat is nog niet bekendgemaakt door de FIA, dus dat is even afwachten. Achter de safety car ben je namelijk verplicht om de full wets te monteren.

Update 14:35

Het is nog wel nat hoor. In de 'opwarmrondes' probeert Verstappen even de intermediates uit en komt buiten de baan. Daarna pakt de Nederlander een mooie drift mee. 

Update 14:25

Het is niet te geloven, maar! De pitstraat is GROEN!!!

Update 14:20

Heugelijk feitje van de dag. Fernando Alonso gaat zijn 350e start (!) maken. Ja, want die start komt langzamerhand dichterbij!

Update 14:07

Kritiek is er volop op Twitter. Het is droog, het staande water wordt op dit moment weggeveegd. Waarom moet het zo lang duren? Edoardo de Freitas, de grote baas van de wedstrijdleiding, staat bekend als een iemand die nogal conservatief is. 

Update 14:00

Even een huishoudelijke mededeling, het liveverslag van Olav en Jack begint ook later in verband met het startuitstel. Maar wees niet bang, over een uur zijn ze helemaal warmgedraaid voor het verslaan van de race!

Je kan al wel genieten van de voorbeschouwing met Robin Lefeber en Frans Verschuur, zeker ook de moeite waard!

Update 13:56

BERICHT!

Update 13:55

Verschillende bronnen melden nu dat het droog is. Nu nog maar even afwachten hoe snel de baan droogt, maar dat kan even duren hier. Gisteren bleek dat in de kwalificatie ook al, de baan droogde niet snel op. Druk op de baan wordt er geveegd om de waterstromen weg te krijgen. 

Update 13:50

Er sijpelen wat voorzichtige berichten door dat er om 15:00 wel gestart gaat worden. De ergte regen is achter de rug. Dan kunnen we zien of Max Verstappen de titel pakt of dat volgend weekend in Japan de slag geslagen wordt.

Of je twijfelt of het nat is? Nu niet meer.

Update 13:45

Regen, regen en nog eens regen. De FIA heeft besloten de start uit te stellen. Wanneer er signalen komen van een update, dan hoor je het hier! 

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens  de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg dit liveblog!

 

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen