Pole voor Verstappen in Abu Dhabi tijdens laatste kwalificatie van seizoen

door Frederique van Grinsven
Abu Dhabi op de zaterdag Grand Prix Abu Dhabi 2021

Max Verstappen pakt pole position tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Voor de laatste keer dit seizoen domineert Verstappen de zaterdag en blijft Charles Leclerc voor. De tweede startrij is voor de McLaren van Oscar Piastri en de Mercedes van George Russell. Lando Norris maakt de top vijf compleet.

--- LIVEBLOG GESLOTEN ---

16:12

Hier de volledige uitslag van de laatste kwalificatie van het jaar.

Maar.. Er wordt nog gekeken naar Oscar Piastri vanwege het mogelijk hinderen van Pierre Gasly tijdens de laatste run in Q3.

16:05

Verstappen pakt zo de 32e pole uit zijn carrière en de 12e dit seizoen. Zijn uiteindelijke marge op Leclerc is 0,139 seconden.

Piastri, Russell en Norris maken de top vijf compleet. Ze worden gevolgd door Tsunoda, Alonso en Hülkenberg. Pérez en Gasly sluiten het rijtje.

16:02

Russell wordt vierde, terwijl de tijden van Pérez en Gasly worden geschrapt wegens track limits in bocht 1.

16:01

De vlag is uit en hoewel hij niet verbetert is het Max Verstappen die pole position heeft voor de laatste Grand Prix van 2023!!

16:00

Norris gaat als eerst, hij zit op de limiet. Maar door een kleine glijder is hij geen bedreiging voor pole, hij verbetert niet.

Piastri daarentegen wel en pakt een eerste startrij af van zijn teamgenoot. Maar ook Leclerc is sneller en voegt zich vóór de McLaren!

15:58

Leclerc moet op de rem voor Alonso die zich tussen de auto's mengt tijdens het verlaten van de pits. "We hebben dat gezien", meldt de engineer van Leclerc over de radio.

15:57

Nog vier minuten te gaan en iedereen komt weer de baan op.

15:54

Oscar Piastri pakt P3 na zijn eerste poging met Russell en Pérez achter hem, terwijl Leclerc er niet bij komt. Hij blijft steken op de achtste plek.

15:52

Hülkenberg blijft bij en sluit achter aan Verstappen, maar Tsunoda is sneller dan de Duitser.

Daar is Norris, hij pakt de tweede stek. 0.371 is het verschil met Verstappen.

15:51

Een 1:23.445 is de benchmark die Verstappen neer ligt. Maar Norris is snel onderweg.

15:50

Verstappen opent de jacht. Het is paars in sector 1.

15:48

Nog een paar seconden en Q3 gaat van start. Voor de laatste keer dit seizoen wordt er voor pole position gestreden. Wie pakt hem?

15:47

15:46

Het is pas voorbij wanneer de vlag valt.

15:41

De vlag valt en Hamilton wordt uitgeschakeld op de elfde plek! Russell lukt het wel door te gaan naar Q3, en klimt van vijtien naar vier.

Ook Ocon, Stroll, Albon en Ricciardo redden het niet.

15:39

Ook Hülkenberg weet nog wat te vinden en rijdt naar P4. Ondertussen, pakt Leclerc P3 en ook Gasly verbetert zich om de plek van Hülkenberg te pakken.

15:37

Vanaf de dertiende plek weet Albon op te klimmen naar de vijfde plaats. Netjes.

15:35

Hamilton balanceert weer op de rand van de gevarenzone. De Mercedes-coureur staat P10, een tiende van een seconde voor Ricciardo op de 11e plaats. Gasly, Albon, Ocon en Hülkenberg zitten achter de Australiër.

15:34

Ook Norris zet een geweldige tijd neer op gebruikte banden. De Brit zet zichzelf twee tienden achter Verstappen.

Pérez staat op de derde plek en Piastri sluit aan op P4.

15:32

Tsunoda rijdt zich weer de top vijf binnen op de derde stek. Leclerc sluit achter hem aan. 

15:30

Albon zet de eerste tijd neer van 1:24.965. Russell, Hamilton en Stroll zijn momenten later allemaal. Maar Verstappen gaat als enige onder de 1.24 seconden. Hij is zeven tienden sneller dan Russell.

15:27

Alex Albon en beide Mercedes-coureurs zijn als eerste de baan op.

15:25

Het is weer groen! Nog vijftien coureurs voor vijftien minuten Q2.

15:20

En de vlag valt. Wie haalt het niet? Sargeant heeft geen tijd weten neer te zetten, maar de grotere shock is voor Ferrari. Carlos Sainz redt het niet op de zestiende plaats, de Spanjaard klaagt over verkeer tegen zijn team, terwijl Pérez naar P2 rijdt!

15:18

De rest van het veld komt dichterbij terwijl de baan verbetert.

Het is een P4 voor Hülkenberg, Hamilton sluit even later achter de Duitser aan. Maar Tsunoda is sneller. Het is een P2 voor de AlphaTauri-coureur.

En ook Russell rijdt zich de top vijf binnen, hij pakt de vierde snelste tijd. Tegelijkertijd rijdt Alonso zich naar een tiende plek, de Spanjaard is vooralsnog veilig.

15:16

Sargeant pakt de vierde stek voordat zijn tijd wederom word afgepakt. Pijnlijk!

15:15

Logan Sargeant begint aan zijn tweede ronde, hij moet verbeteren en een tijd neer zetten. Het begin staat in ieder geval, het is een paarse eerste sector voor de Williams-coureur. Ook Albon verbetert en pakt P2, een tiende van een seconde achter Verstappen.

15:13

Hamilton, Stroll en Alonso zullen een tandje bij moeten zetten. Ze bevinden zich momenteel net boven de gevarenzone.

15:12

De eerste runs zijn gedaan, maar ook Hulkenberg en Zhou zijn hun tijden kwijt. Verder bij de laatste vijf staan Magnussen en Gasly.

15:10

Leclerc sluit aan op de derde plek. Achter de Ferrari-coureur zien we Albon, Tsunoda en Pérez. 

15:09

Het is een 1:24.160 voor Verstappen. Lando Norris komt met twee tienden achter de Nederlander te staan. Sargeant zijn tijd is afgenomen wegens tracklimits in bocht 1.

15:05

Logan Sargeant opent de wedstrijd, gevolgd door Max Verstappen en de rest van het veld. Iedereen is op de zachte band, tijd voor de eerste runs. 

15:02

Doe het rustig aan. Het is bijna vakantie.

In de tussentijd; het schattigste duo op de F1-grid.

15:00

En daarmee gaat het licht op groen en is Q1 voor de Grand Prix van Abu Dhabi onderweg!

Maar iedereen blijft nog rustig in zijn garage zitten...

14:57

Voor de laatste keer. Nog een paar minuten tot de start van Q1...

14:53

George Russell zette tijdens de derde vrije training de benchmarktijd neer van 1:24.418, 0.095 seconden sneller dan Lando Norris achter hem. Max Verstappen moest het voor de tweede dag op rij stellen met een onbalans in zijn Red Bull, hij zette uiteindelijk de zesde snelste tijd neer.

14:50

Welkom bij het liveblog voor de kwalificatie van de Grand Prix van Abu Dhabi. Welke coureur zal pole position pakken voor de laatste race van het seizoen?

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden