Carlos Sainz verrassend naar pole voor Verstappen

door Gijs Leuvenink
Carlos Sainz Ferrari Grand Prix van SPanje

De kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië is verrassend een prooi geworden voor Carlos Sainz. Op het juiste moment sloeg de Spanjaard toe. Verstappen snelde naar plek twee, die niet geheel foutloos was. Charles Leclerc completeert de top drie.

-LIVEBLOG GESLOTEN-

Update 17:10

Bedankt voor het volgen! Morgen zijn we er weer met de liveblog voor de race! Tot dan!

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

Update 17:07

Het is dus Carlos Sainz voor Max Verstappen voor morgen! 

De top 10:

1. Carlos Sainz 1:40,983

2. Max Verstappen + 0,072

3. Charles Leclerc + 0,315

4. Sergio Pérez + 0,633

5. Lewis Hamilton + 1,012

6. Lando Norris + 1,101

7. Fernando Alonso + 1,133

8. George Russell + 1,178

9. Guanyu Zhou + 1,736

10. Nicholas Latifi + 22,112

Update 17:02

Het is hem gelukt hoor! Carlos Sainz pakt de pole en is er ineens! Wat een prestatie! Verstappen op plek twee, voor Leclerc. Perez naar plek vier!

Update 17:00

Vlag hangt! Verstappen staat nog op pole maar het is echt nog niet gedaan. Latifi geeft wel de brui er aan en komt op plek tien op de startgrid. 

Update 16:57

Daar dan wel de voorlopige pole voor de Nederlander. Hamilton op plek twee, vlak voor Leclerc. Sainz en Peréz zijn duidelijk de tweede mannen.

Update 16:54

Gaan we weer, Verstappen is wel overall het snelst, maar maakt foutjes. In de tweede ronde ging hij in de laatste bocht de mist in. 

Update 16:52

OEI! Verstappen leek een snelle tijd neer te zetten, maar spint. Het is nu voorlopig Guanyu Zhou op P1!

Update 16:50

En we horen uit kamp-Ferrari dat er weer regen aan komt. Het is dus nu toeslaan! Verstappen komt de snelle ronde op met een grote drift. Dus het is nú of nooit!

Update 16:48

Hallo Q3! Het regent wat minder. Leclerc vat de koe bij de hoorns en is als eerste de baan op. Verstappen rijdt ook direct weg. Alles en iedereen is overigens de pitbox uit, dus we gaan het allemaal meemaken!

Update 16:45

We gaan ons opmaken voor een loeispannende Q3. Mét Latifi dus. Verstappen lijkt zonder zorgen naar de pole te gaan. Hamilton is op vier tienden de naaste belager. Pérez moet het met P8 doen tot nu toe. Die mag wel een tandje bij zetten!

Update 16:40

Dit is geen oefening, Nicholas Latifi zet, wonder boven alle wonders, zijn Williams in de derde kwalificatie neer. We nemen dan afscheid van Gasly, Bottas, Tsunoda, Ricciardo en Ocon. Ik denk dat er een klein feestje gevierd wordt bij het team van Latifi. 

Update 16:37

Wat coureurs duiken de pits in vanwege de nattigheid op het circuit. Verstappen stak even Maggots af en is ook naar binnen. Een aantal teams proberen het op nieuwe inters weer. Snelheid wordt wel lastig om nu te pakken. Norris noemt zelfs aquaplanning als probkeem. Keanu Reeves staat overigens rustig in de regen te kijken. Zonder paraplu. Genieten!

Update 16:35

Hallo regen! Het lijkt weer harder te gaan regenen. Dat is gunstig voor de huidige top tien. Weet je wie daar ook staat? Nicholas Latifi! Juiste man, juiste plek?

Update 16:30

Ontevredenheid bij Mercedes over de bandentemperatuur bij Mercedes. Beide coureurs klagen over de banden. En willen we weten wie de eerste rondjes het snelste is? Uiteraard, Max Verstappen. 

Update 16:26

Q2 is gestart, maar toch wel weer nat. Het is wat, het Britse weer. Als liveblogger nauwelijks bij te houden.

Update 16:22 

Hoe verloopt het op een opdrogende baan in Q2? We zullen het straks meemaken.

Volg de kwalificatie mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

Update 16:20

Het is achterin duwen, maar we nemen afscheid van Albon, Magnussen, Vettel, Schumacher en Stroll. Wonder boven wonder is het Nicholas Latifi die Q2 haalt in de niet geüpdate Williams. Voor teamgenoot Alex Albon dus. Daar zou Albon zuur over zijn. Beide Haas' en Aston Martin eruit. Die zijn ook zuur.

Applausje voor Nicholas Latifi!

Update 16:10

Niet alleen McLaren ziet het, maar het is echt zo: droog! DIt kan tot het einde van de kwalificatie een tombola worden. 

Update 16:08

Het is opvallend dat Alpine nu pas de baan op komt. Die hebben hun kruit droog gehouden nog. Is dat uit luxe of is dat een gok? Vooraan duikelen ze over elkaar heen. Dus qua tijden is het aan het einde van Q1 pas weer handig om een update te krijgen!

Update 16:06

Er was even kortstondig geel. Nog niet helemaal duidelijk wie het was. Ondertusen is het vooraan Leclerc die een 1:47 neergezet heeft, waar alleen Hamilton in de buurt blijft. Verstappen pakt echter de snelste tijd direct op.

Update 16:00

En daar zijn de lampen groen waar een hele rits auto's al voor de pits staan. De inters zijn zwaar favoriet in de kwalificatie tot nu toe. Het regent nog steeds, maar we gaan gewoon van start!

Update 15:57

Het is écht nat. Rode vlaggen worden al gepakt want we kennen een paar brokkenpiloten. Het lijkt overigens een korte bui te zijn, althans niet de hele kwalificatie durend. 

Alonso was in Canada verschrikkelijk snel in de regen, kan hij vandaag weer oogsten?

Update 15:52

Er komt wat regen aan, herstel, er komt een boel regen aan. De poncho's gaan aan. Dus een mix-up in de kwalificatie is te verwachten. Het risico op regen is door de FIA ook op 100% gezet, dus dat gaat zeker wat betekenen!

Update 15:50 

Welkom bij het liveblog voor de kwalificatie van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Kan Verstappen zijn dominante derde training het doortrekken en de pole pakken? Of steekt Ferrari er een stokje voor?

Volg de kwalificatie mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog!

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden