VT1 GP Spanje: Ferrari's op kop, De Vries snelste Williams

door Coert Gillissen
grand prix spanje 2021

- LIVEBLOG GESLOTEN -

De tweede vrije training vindt plaats om 17:00 uur. Volg VT2 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg het liveblog.

15:05

1) Charles Leclerc, 1:19.828
2) Carlos Sainz, +0.079
3) Max Verstappen, +0.336
4) George Russell, +0.762
5) Fernando Alonso, +0.940
6) Lewis Hamilton, +0.983
7) Lando Norris, +1.451
8) Pierre Gasly, +1.594
9) Daniel Ricciardo, +1.909
10) Yuki Tsunoda, +1.986

15:00

Leclerc sluit de eerste vrije training als snelste af, op een fractie gevolgd door Sainz. Daarna komen Verstappen, Russell, Alonso en Hamilton. Nyck de Vries is in zijn debuutsessie knap sneller dan Latifi in de andere Williams. 

14:56

De meeste coureurs zijn bezig met raceruns. Hier en daar wordt een groene sector gereden, maar paarse sectoren blijven uit. 

14:50

Vooralsnog heeft De Vries knap een snellere tijd genoteerd dan Latifi. Kan de Canadees in de laatste tien minuten enigszins gezichtsverlies voorkomen? Beide Williams-wagens rijden nu de baan op.

14:43

Met 17 minuten te gaan leiden Leclerc en Sainz de tijdenlijst, gevolgd door Verstappen. De Mercedessen van Russell en Hamilton zijn vierde en vijfde. Opvallend is dat de zilveren pijlen amper tot geen last hebben van porpoising. Ze zijn nog wel vijf tot zeven tienden langzamer dan de Red Bull en Ferrari's. 

14:37

Na twee sectoren is Verstappen een tiende sneller dan de Spanjaard, maar hij moet in sector 3 veel verkeer navigeren en verliest daarmee zo'n vier tienden.

14:35

Carlos Sainz, ook op de zachtste band, zet een ronde van 1:19.907 neer. Dat is net geen twee seconden sneller dan de tijd van Verstappen, maar de Red Bull-coureur rijdt nu ook op de rode, zachte band naar buiten. Eens kijken of hij de tijd van zijn oude teammaat kan verbeteren.

14:30

Na een halfuur staat Verstappen comfortabel aan de kop, al hebben veel coureurs nog geen fatsoenlijke ronde neergezet. De Vries zonet wél, op de zachtste band noteert hij, voorlopig, de vierde tijd.

14:20

In 2022 moet ieder team tenminste twee rookies een sessie laten rijden. Daarom rijden nu Vips en De Vries in de Red Bull en Williams. De Vries is na 20 minuten veertiende, terwijl Vips nog geen betekenisvolle ronde heeft geklokt.

14:15

Vooralsnog gaan Charles Leclerc en Max Verstappen door met het inmiddels normale beeld in 2022: Ze wisselen elkaar af aan de top. Op het moment heeft de Nederlander de snelste ronde in handen, drie-en-een-halve tiende sneller dan Leclerc. Beide coureurs hebben die ronde op de harde band gezet.

14:08

Voor Mercedes is dit een belangrijk weekend. Tijdens de pre-season test runden ze in Barcelona conventionele sidepods. Nu kunnen ze dus een directe vergelijking doen tussen het 'zero-sidepod' concept en de meer conventionele setup. Na dit weekend kan het team besluiten om terug te gaan naar een bodywork mét sidepods, volgens Toto Wolff.

14:00

Veel teams hebben (grote) upgrades meegenomen naar het circuit in Barcelona. Mercedes heeft bijvoorbeeld een nieuwe vloer, terwijl Aston Martin met 'Red Bull'-sidepods is komen opdraven. 

13:55

Twee coureurs maken vandaag hun debuut in een officiële Formule 1-sessie: Nyck de Vries en Juri Vips. De Vries rijdt in de Williams van Alexander Albon en Vips rijdt de training in de Red Bull van Sergio Pérez. Guanyu Zhou maakt deze training plaats voor oudgediende Robert Kubica.

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden