Mercedes-duo verrast met snelste tijden in eerste training Miami

door Gijs Leuvenink
George Russell Amerika 2022

De snelsten in de eerste training zijn verrassend de beide Mercedes-coureurs geworden. George Russell was de snelste, Lewis Hamilton volgde. Max Verstappen werd slechts vierde. Nyck de Vries kent opnieuw een dramatische start, hij spinde en beschadigde daarbij de auto.

---LIVEBLOG GESLOTEN---

21:00

Vlag hangt, einde eerste training. Mercedes laat dan toch de tanden zien. Het team meldde het al, ze hebben hun hele eigen programma afgewerkt. Sterker, beide heren staan één en twee! George Russell voor Lewis Hamilton. 

Verder zien we Charles Leclerc op plek drie, voor Max Verstappen. Carlos Sainz is vijfde, de zesde tijd is er voor Pierre Gasly. Beide Aston Martins volgen, Fernando Alonso voor Lance Stroll. Nico Hülkenberg crashte nog, maar staat wel negende. Esteban Ocon is tiende en completeert de top tien.

20:54

Volgende (kortstondige) gele vlag komt op het conto van Alexander Albon. De Williams spinde eventjes, maar kon gewoon door rijden. Al de tweede keer dat de Britse Thai goed weg komt. De elfde tijd staat achter zijn naam. Teamgenoot Logan Sargeant doet het op een steenworp afstand van zijn geboorteplaats Fort Lauderdale een stukje minder, de Amerikaan staat vijftiende.

20:50

Nette training van Oscar Piastri overigens. De McLaren-coureur staat stevig in de top tien en laat Lando Norris echt even zijn hielen zien. Knap is het van de Australische coureur, niet eerder reed hij op deze baan. 

20:48

Er worden nu serieuze snelle tijden genoteerd. Het is 'gewoon' Max Verstappen die sneller is dan de rest. Acht tienden heeft de Nederlander op de rest van het veld, waar nog altijd de tijd van Nico Hülkenberg als tweede op de borden staat. Sergio Pérez completeert de top drie. 

Voor beide Mercedes-coureurs is het wel echt nog niet waarop ze gehoopt hebben. Dertiende staat Lewis Hamilton, na de moeilijke start van de training staat George Russell nu zestiende. Nu is het wel zo dat deze tijden op de mediums gezet zijn, maar goed. Het gat is wel groot.

20:44

Miami is ook voor veel coureurs om hun eigen creatieve vrijheid te uiten. Velen van hen hebben andere helmdesigns. Zo ook Pierre Gasly, die een opvallend roze helm meegenomen heeft. 

20:42

Groene vlag is weer uit. Bij AlphaTauri is er een probleem, want Nyck de Vries staat op de bokken in de pitbox. De Vries zit toch weer in de hoek waar de klappen vallen. Het zal een hele kluif worden om dit weekend iets moois te laten zien, maar goed. Liever vandaag problemen dan zaterdag of zondag.

20:38

Verstappen heeft ondertussen ruzie met de headrest. Ook in Bakoe had de Nederlander er al moeite mee en het euvel is meegevlogen naar Miami. Opmerkelijk, niet vaak is dat het probleem waar de coureurs over klagen. Hopelijk voor de regerend kampioen wordt dit snel opgelost.

20:35

Een flinke crash. Het is Nico Hülkenberg die zijn Haas de muur indrukte. Rode vlag, alles en iedereen dus weer terug naar de pitboxen. Dat is best jammer, want de Duitser stond nog altijd op plek twee. 

Hülkenberg verloor hem op dezelfde plek als Nyck de Vries en klapte best hevig de muur in. Een kostbaar foutje. Zure gezichten bij de monteurs van Haas, die hebben nog een lange middag in het warme Miami voor de boeg om de wagen van Hülkenberg klaar te maken voor de tweede training.

20:30

Terug naar de actie op de baan. Beide Haas'en staan in de top drie, mede mogelijk gemaakt door de softs die onder de auto geschroefd zijn. Mooi voor het Amerikaanse team om in het thuisland even in de schijnwerpers te staan. Er rijden nu overigens een stuk meer op de zachte banden, dus het zal geen lang leven hebben dat Haas daar staat.

20:26

Even buiten Miami kijken, sinds dit jaar wordt er vanuit het opleidingsprogramma van de Formule 1 een vrouwenklasse gehouden, de F1 Academy. Deze klasse had vorige week zijn eerste races en ook dit weekend wordt er gereden. Marta Garcia is daar de beste tot nu toe. Emely de Heus doet als Nederlandse deelneemster mee en zit in het middenveld. 

De klasse hoopt vrouwelijke coureurs naar de Formule 1 te leiden, net als de ter ziele gegane W Series. Jamie Chadwick die daar alle titels scoorde rijdt nu in de Verenigde Staten in de Indy Lights. Een soort van Formule 2 voor de Indycar. 

20:23

We zien nog steeds coureurs hier en daar wat grip verliezen. We zagen bijvoorbeeld Alexander Albon zijn Williams ternauwernood uit de muur houden. Minder hevig dan we bij Nyck de Vries zagen, maar de hartslag zou wat naar boven geschoten zijn bij de Britse Thai.

20:20

Er is geluisterd naar George Russell. De Brit riep in het begin dat het sturen onmogelijk is en dat er gewerkt moet worden om dat aan te passen. Zijn Mercedes is de pits in gestuurd en het team sleutelt flink om weer te kunnen rijden. Russell is daarmee de enige zonder tijd op het bord. 

20:15

Meerdere geluiden vanuit de coureurs dat het wel erg vuil is. Verstappen noemt zelfs dat als je één millimeter langs de ideale lijn zit direct al gripproblemen opspelen. Na een kwartier is het de Nederlander die de leiding heeft. Lewis Hamilton volgt.

20:12

Een serieus momentje voor Nyck de Vries zojuist. De achterkant van zijn AlphaTauri brak uit en de Nederlander hield hem nét uit de muur. Dat is niet echt een lekkere start, maar op zich is dit wel het moment om deze foutjes te maken. We zijn benieuwd hoe het geboren Fries dit weekend zich profileert. 

20:10

Er zijn wat tijden, maar echt representatief zijn ze nog niet. Ook de Alfa Romeo-mannen zijn begonnen. In Azerbeidzjan zaten ze er echt niet goed bij en de verwachtingen voor Miami zijn niet hoog. Er is een hoop werk aan de winkel voor het Zwitserse team. 

20:05

Direct alles en iedereen de baan op, alleen Alexander Albon heeft z'n gezicht nog niet laten zien. Dat helpt het schoon blazen van de baan, het stof vliegt de coureurs net niet om de oren. Bij Mercedes roepen de beide coureurs nu al dat er flinke vibraties in hun auto zitten. Dat is geen lekkere start.

20:02

Het is overigens nu bloedheet in Miami. De baantemperatuur is bijna 50 graden en de luchttemperatuur zit rond de 30 graden. En dan brand de zon ook volop, dus de gevoelstemperatuur is een tikje hoger. Zweten dus voor de coureurs. 

20:00

Lampen op groen! Gaan we! Een uur trainen rondom het Hard Rock Stadium. Oscar Piastri is er weer klaar voor, vorig weekend was de Australiër goed beroerd en had het weinig gescheeld of we hadden een vervanger van hem gezien. Nu voelt Piastri zich een stuk beter gelukkig.

19:57 

Het zonnetje is uit in Miami. Niet gek natuurlijk, we kennen de stad van de films en series (en de race van vorig jaar) met name als een zonovergoten paradijs. Maar voor zondag lijkt er wat regen te komen. Dat zou direct een twist zijn waar je u tegen zegt, het semi-stratencircuit in het nat rijden is best interessant.

19:55

Red Bull rijdt dit weekend in een andere kleurstelling. Er werd hoog van de toren geblazen dat het wel eens heel anders kon zijn, maar met een paar getrokken lijnen over de wagen vallen de aanpassingen wel mee. 

19:53

Verse nieuwtjes? Er is naast Andretti nog een team druk bezig om op de grid te komen. LKY Sunz heeft zich aangemeld. Er schijnt al een aardig team samengesteld te zijn door het Aziatische team. Wie weet dus een elfde of twaalfde team op de grid!

19:47

Goedenavond volgers en Welcome to Miami. We staan klaar voor de eerste training hier. Is het weer Red Bull dat vliegend uit de startblokken schiet of pakt Charles Leclerc de voorsprong? En wat kan Nyck de Vries na een paar toch enorm dramatische weekends?

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden