Verstappen veruit de snelste tijdens eerste training Oostenrijk

door Gijs Leuvenink
Max Verstappen 2022

De eerste training van de Grand Prix van Oostenrijk is een prooi geworden voor Max Verstappen. De Nederlander was op het circuit in Spielberg voor een oranje-massa iedereen te snel af. Charles Leclerc in zijn Ferrari kwam tweeënhalf tienden te kort. George Russell completeert de top drie.

-LIVEBLOG GESLOTEN-

14:38

De vlag hangt uit voor het einde van de training. We kunnen de balans opmaken! De kwalificatie komt eraan die uiteraard te volgen is via Grand Prix Radio! Olav Mol en Jack Plooij verzorgen het commentaar of volg het liveblog!

De top 10 van de eerste training is:

1. Max Verstappen 1:06.302

2. Charles Leclerc +0.255

3. George Russell +0.400

4. Sergio Pérez +0.537

5. Lewis Hamilton +0.607

6. Kevin Magnussen +0.663

7. Carlos Sainz +0.737

8. Fernando Alonso +0.798

9. Mick Schumacher +0.944

10. Yuki Tsunoda +0.944

14:26

Behalve wat irritaties rondom het in de weg zitten van coureurs vlak voor start/finish gebeurd er weinig spannends. Met name Verstappen krijgt de ene na de andere voor zich, waar hij erg ontevreden over is.

Wel horen we dat Peter Bonnington, ook wel Bono, niet aanwezig is voor hem dit weekend. Bonnington zit in de fabriek in Engeland te werken. Marcus Dudley neemt dit weekend de honneurs waar als engineer.

14:16

Groene vlag maar weer. Wel wéér wat nieuws rondom Valtteri Bottas. Ditmaal is de Fin met een veel te hoge snelheid de pits door geknald. Maar liefst 23 kilometer per uur reed de Alfa te snel. Dat gaat veel kosten!

14:15

Mooi moment om heel even de stand erbij te pakken en opvallendheden te noemen. Allereerst zit Haas er prima bij. Magnussen pakt voorlopig plek vier en Schumacher doet plek negen aan. Aan de andere kant, Hamilton en Pérez staan slechts veertiende en vijftiende. 

14:10

Nog eens een rode vlag. Het is wat troep dat zorgt voor de rode vlag. We gaan dus weer even in de pits zitten met z'n allen.

14:06: BREAKING

De budgetcap wordt verhoogd met ongeveer 4 miljoen dollar. Daarnaast worden de regels rond het inperken van porpoising verlegd naar België. Verder nieuwe afspraken voor de wintertests en Bahrein kan zomaar een nieuwe wintertest krijgen.

14:04

Niet alleen Norris heeft problemen, maar McLaren heeft een wapperende DRS op de auto van Daniel Ricciardo. Nog niet helemaal het weekend voor de Britse renstal.

Ferrari hadden de snelste rondjes neer op de softs voordat Verstappen dat doet, maar de Nederlander is als een vis in het water op de baan. Hij is veel sneller dan Leclerc en zet zijn Red Bull op drietienden voor de concurrentie.

13:58

Volgens mij is de rode vlag weer pleiten, dus de coureurs zijn de baan weer op. Dat is fijn, want het was eventjes stil. 

13:51

De limp home mode was slechts een begin van de problemen voor Lando Norris en zijn McLaren, want Norris staat stil aan de kant van de baan. De rode vlaggen zijn uit, dus iedereen zoekt de pits op. Er staat iets in de brand. Voor dit weekend is dit wel een lastige hoor, zeker omdat er maar één training is. Kan wel eens een dure zijn dit. 

Het is overigens een nieuwe power unit die achterin de McLaren ligt. Ook dat is nou niet echt bevorderlijk want wisselen zou desastreus zijn voor de rest van het seizoen, qua gridstraffen. 

13:47

Alpine doet (wéér) leuk mee. De Franse wagens bezetten plek twee en vier nu, met Alonso op de tweede. Wel moet hij zeventiende toegeven op Verstappen, die ook lekker zijn rondjes aftikt. 

13:45

Nieuws uit het 'gridstraffenkamp', Valtteri Bottas moet aanstaande zondag achteraan beginnen. Voor de sprintrace heeft het geen invloed, daar kan de Fin dus met een goede kwalificatie en sprintrace punten veiligstellen. 

13:42

Over Sergio Pérez gesproken. De Red Bull-coureur rijdt ook met een speciale helm. De rode elementen vallen in ieder geval goed op. 

13:40

Wel bijzonder, heel veel grind ligt er niet maar Sergio Pérez weet toch een grindbak even te vinden. In bocht vier schoot de Mexicaan even van de baan, zonder erg. Hij kan gerust zijn training voortzetten.

13:35

En vroeg in de training lijkt er een McLaren in de problemen te zijn. Norris stond tijdelijk in limp home mode maar lijkt gewoon door te kunnen. Bijzondere start voor Norris, die hier wel eens een podium gepakt heeft.

13:34

Volgens mij zijn er veel Nederlanders die de reis naar Spielberg hebben afgelegd. De oranje-fakkels zijn weer goed zichtbaar. 

13:30

Lampjes groen? Lampjes groen! We gaan er een mooie training van maken. Williams is er als de kippen bij en is de baan op. Ook Verstappen is de baan al op gereden.

Sebastian Vettel, sowieso erg bezig met het milieu, heeft een speciale helm dit weekend, gericht op het preserveren van de bijenpopulatie. Wat mij betreft een leuke!

13:28

Even voor de goede orde: we hebben een sprintweekend! Dat betekent dat dit de eerste én enige training is voordat er gekwalificeerd gaat worden. Die wordt vanavond om 18:00 afgewerkt. Morgen gaan we dus sprintracen en zondag de hoofdrace. Er liggen dus een flink aantal punten in het verschiet dit wekeend.

13:25

De teams maken zich gereed voor de eerste training. Zo ook Mercedes!

13:20

Er is groot overleg in Oostenrijk. Er wordt al tijden gespeculeerd over een verhoging van de budgetcap en ook het motorenreglement voor na 2026 wordt bediscussieerd. De teambazen zijn dus nog in gesprek zo kort voor de training!

13:18

Het zonnetje schijnt in Spielberg. De weersvoorspellingen zijn lastig te peilen, dus of het de hele tijd droog blijft dit weekend is nog lang niet zeker. Voor nu is het mooi weer.

13:15

Welkom bij het liveblog voor de eerste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk. Viert Verstappen een voorzichtig eerste feestje voor het grotendeels oranje publiek of steekt Ferrari daar een stokje voor? En wat kan Pérez? En wat denken we van Mercedes? We zullen het allemaal meemaken!

Volg de training mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! Nu tijdens de training verzorgt Koen Bakker het commentaar!

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden