Max Verstappen snelste in VT1 Grand Prix van Qatar

door Olav van Boxtel
SI202111190446_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen weet de snelste tijd in de eerste vrije training in Qatar neer te zetten. Met ruim vier tienden voorsprong op de verrassende Pierre Gasly op P2. Beide Mercedesbolides sluiten aan op plek drie en vier, met Bottas op bijna vijf tiende van Verstappen, terwijl Lewis Hamilton na problemen met de auto zeven tienden moest toegeven aan de Nederlander.

-Liveblog gesloten-

Update 12:30

De eerste vrije training zit erop, met goede klasseringen voor de mannen met de Honda motoren in de bolide. Max Verstappen heeft de snelste tijd genoteerd met een 1:23:723. Pierre Gasly staat verrassend tweede op een gat van ruim vier tiende op Verstappen. Ook te vinden in de top 5: Yuki Tsunoda!

Om 15:00u Nederlandse tijd is vrije training twee natuurlijk ook weer te volgen via Grand Prix Radio! Graag tot dan!

Eindklassering VT1 in Qatar:

Update 12:23

Oei. Pijnlijke boordradio vanaf de auto van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. "Car issue", luidt het vanaf de engineer van Hamilton. Peter Bonnington verteld Lewis dat hij problemen heeft met de bolide en in 'modus 5' de pitsraat in moet rijden. Ook dit lijkt einde training voor de Mercedes van de Brit, iets wat we niet vaak zien bij het Duitse team en Hamilton.

Update 12:15

Een duidelijke uitleg vanuit de wedstrijdleiding onder leiding van Michael Masi. In een gesprek tussen Red Bull Racing en Masi over de radio wordt vanuit het team van Max Verstappen en Sergio Pérez gevraagd wat er nu precies wordt gedaan met de tracklimits. Een duidelijk antwoord hierop vanuit de wedstrijdleiding: "We laten ze eerste de baan leren kennen, we beslissen na afloop over de rest van het weekend."

Ondertussen heeft de Nederlander Max Verstappen voor Red Bull Racing de snelste tijd geklasseerd. 1:23:723.

Update 12:10

Opvallend dit weekend is ook Lewis Hamilton. Tot op heden nog niet zozeer op de baan zelf, maar wel daarnaast. Zo sprak hij voorafgaand aan dit weekend al uit dat meer coureurs zich zouden moeten uitlaten over de mensenrechten in Qatar. Hierbij heeft de Brit ook nog een visuele daad bij het woord gevoegd en zijn helmkleuren veranderd in regenboogkleuren, wat staat voor gelijkheid.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WTF1 (@wtf1official)

Update 12:05

Een opvallende boordradio vanuit de bolide van Lance Stroll. Zijn engineer geeft aan dat de Canadees niet mag schakelen door een probleem aan boord van de Aston Martin. We zien Stroll langzaam rijdend de pitstraat ingaan. Betekent dit einde training voor hem?

Ondertussen heeft Valtteri Bottas een zachte compound band onder zijn auto laten monteren en rijdt hiermee de snelste tijd tot nu toe met een 1:24:194. Enige onduidelijkheid hangt echter wel nog in de lucht wat betreft het overtreden van de tracklimits. Deze liggen in bochten vier, twaalf, dertien, veertien en zestien.

Update 12:00

Max verstappen blijft zijn tijden verbeteren. Nog altijd op de harde band rijdend klasseert hij zich bovenaan de lijst met een tijd van 1:24:855. De Red Bull onder de kont van de Nederlander lijkt goed te gaan in VT1, wanneer we vergelijken dat de concurrentie op dezelfde band drie tienden laat liggen of zelfs een zachtere compound band gebruikt.

Update 11:55

McLaren maakte in Monaco in 1966 haar eerste Grand Prix start. Dit weekend wordt een jubileumweekend voor het Britse team. Zondag wacht de 900e Grand Prix voor het team van huidige teambaas Zak Brown. De beide coureurs lijken tot op heden snel te zijn op het circuit in Qatar. Wellicht een mooi cadeau op zondag in het verschiet?

Update 11:45

Veel coureurs op de baan met een andere bandenkeuze. De mediumband hielp Lando Norris naar de snelste tijd, die op dit moment staat max Verstappen met de harde band bovenaan de tijdklassering. Dit met een tijd van 1:24:998. Veel anderen zijn bezig met een persoonlijk snelste tijd. Zowel Valtteri Bottas, Pierre Gasly, de Ferrari's als de McLarens lijken snel onderweg te zijn en de baan in Qatar goed te liggen.

Update 11:40

Na de eerste tien minuten zien we wie tot op heden het beste uit de baan en de banden heeft kunnen halen. Dit is Pierre Gasly. De Fransman noteert een tijd van 1:26:233. Bijna iedereen heeft de harde band gekozen voor het begin van VT1. Beide Alpines zien we beginnen met een zachte band.

Update 11:34

Het is warm en droog in Qatar. Monteurs lopen allemaal in korte mouwen en korte broek. Een uitdaging ook voor de coureurs. De baan is weinig bereden en dus redelijk glad. Er zijn ook geen hoogteverschillend te bekennen op het circuit.

De eerste boordradio van de dag komt van Daniel Ricciardo, die duidelijk zijn mening na het eerste aantal ronden te hebben gereden. "This is fun", klinkt het vanuit de cockpit van 'The Honey Badger'.

Update 11:30

Het licht staat op groen! De eerste bolides die de baan betreden zijn Kimi Raïkönen, de twee Haas auto's gevolgd door Daniel Ricciardo. Hierachter volgt de rest van het veld.

Update 11:25

Dit weekend staat de Grand Prix van Qatar op het propgramma. De laatste van een mooie zogenoemde 'tripple header'. Bijna niemand heeft tot op heden op dit circuit gereden. Alleen Sergio Pérez en Nikita Mazepin hebben in een andere klasse en een hele tijd geleden de baan in Qatar kunnen verkennen.

De overige mannen zullen om 11:30 voor het eerst het asfalt op het Losail International Circuit betreden.

Update 11:20

Welkom bij het liveblog van de eerste vrije training op het circuit van Losail International Circuit in Quatar, waar de Formule 1 coureurs om 11:30 hun eerste meters gaan maken tijdens VT1.

 

Lees meer: F1 aan Tafel: “Straf van Tsunoda was te zwaar”

Lees meer: Beslissing over herziening actie Verstappen in Brazilië vertraagd

Lees meer: Mercedes: “Voordeel nieuwe motor blijft niet lang”

door Olav van Boxtel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden