Ferrari met Sainz weer bovenaan tijdens VT3 op Monza

Sprintrace-italie-2021

Carlos Sainz rijdt voor Ferrari de snelste tijd tijdens de derde vrije training voor de GP van Italië. In de slotfase van de sessie dook hij met een 1:20.912 vlak onder de tijd van Max Verstappen. Lewis Hamilton sluit de top drie op een halve seconde afstand. 

---LIVEBLOG GESLOTEN---

13:37

Maar het is Ferrari bovenaan, op eigen terrein. Dit is de complete rangorde voor de derde vrije training van de Grand Prix van Italië.

13:31

Carlos Sainz is misschien wel de snelste vandaag maar wordt last-minute nog op zijn vingers getikt. Hij krijgt de zwart-witte vlag voor het hinderen van Piastri bij de eerste chicane.

De McLaren-coureur is niet blij. "Is Carlos blind of zo?" klinkt hij over de boordradio.

13:30

Alonso probeert het nog maar verbetert niet. Hij komt als vijfde over de finish terwijl de vlag uitgaat.

13:27

Leclerc is weer onderweg, maar is langzamer dan zijn teamgenoot. En wel een halve seconde als hij over de streep komt. Au!

13:24

Daar zijn de Ferrari's! Sainz duikt met 0.086 van een seconden onder de tijd van Verstappen. Hij is de trots van de Tifosi, terwijl Leclerc zijn ronde, ondanks een paarse eerste sector, moet afbreken na een fout bij de Lesmos.

13:22

Ondanks een nieuwe livery, is het een zware sessie voor Alfa Romeo. Ze bungelen onderaan en tot overmaat van ramp komt Bottas het grind op bij Ascari.

13:20

De kwalificatieruns zijn nu volop bezig en de top vijf blijft veranderen.

Alonso sluit aan achter Russell op P4, Magnussen rijdt twee tienden onder de tijd van Albon en pakt daarmee P5.

Maar het is Max Verstappen die de glorie van Mercedes afpakt. Hij is een halve seconde sneller, duikt als eerste coureur onder de 1:21s en staat weer bovenaan.

13:17

Mercedes gaat ervoor zitten. Lewis Hamilton topt de pikorde en rijdt twee tienden onder de tijd van Verstappen. George Russell sluit aan op de derde plek.

Wat een nieuw contract niet voor je snelheid kan doen.

13:13

Op de zachte band komt ook Nico Hülkenberg dichterbij. Hij klokt een 1:22.459 en pakt daarmee een P7.

13:10

Verkeer is altijd een ding op Monza. Alonso wordt opgehouden en Norris gaat door het grind om een Alfa Romeo te ontwijken.

Ook teamgenoot Piastri maakt later een uitstap bij de tweede chicane. Hij moet naar binnen om eventuele schade te checken, maar krijgt al snel een duim omhoog en mag weer verder.

13:08

Herhalingen laten zien dat Sargeant wijd gaat door de tweede chicane. Zijn linkerspiegel krijgt een tik van opkomend grind en verbrijzeld daardoor.

13:05

Met nog 25 minuten te gaan, kijken we naar de top vijf.

1) Verstappen 1:21.687

2) Albon 1:22.114

3) Pérez 1:22.192

4) Magnussen 1:22.258

5) Hamilton 1:22.279

Daarachter sluiten Sainz, Norris, Piastri, Alonso en Russell de top tien.

13:04

De teams van Red Bull en Ferrari zijn bezig met de longruns, allebei op de zachte band. 

Alex Albon is daarentegen nog bezig met kwalificatieruns op de gele band. De Williams-coureur zet een paarse eerste sector één, maar verliest als hij door Ascari heen gaat. Geen perfecte ronde, maar alsnog goed voor een indrukwekkende P2, vier tienden achter Verstappen.

13:00

Kevin Magnussen laat verrassend de kracht van de Haas zien. Hij zet een 1:22.258 neer en rijdt daarmee de top drie binnen.

12:55

Coureurs zijn vandaag meer op de zachte band aan het rijden, terwijl tijdens de trainingen op vrijdag de mediums meer aan het werk gezet werden. 

Na voor het eerst in Hongarije te zijn uitgeprobeerd, zal het nieuwe bandenformat voor de kwalificatie hier op Monza terugkeren. Elke coureur rijdt één type band per kwalificatiesessie; hard voor Q1, medium voor Q2 en de zachte band voor het beslissende deel, Q3.

12:52

Een korte gele vlag in sector drie bij de Ascari-chicane, maar wie er een fout maakte wordt niet getoond.

Tegelijkertijd laat herhaling wel zien dat ook Lewis Hamilton last heeft van verkeer en maar net een Williams weet te ontwijken.

12:48

McLaren probeert de, op Monza oh zo belangrijke, slipstream uit. Piastri volgt zijn teamgenoot Norris op het rechte stuk maar wint er nog niet veel mee. De Australiër klokt een 1:23.108 en eindigt op P11.

12:45

Yuki Tsunoda is niet blij met Carlos Sainz als zijn voorganger. Hij komt de Ferrari-coureur tegen midden in de Curva Grande en moet zijn weg eromheen zien te vinden.

Tegelijkertijd kijken we, na 15 minuten rijden, naar de top vijf.

1) Verstappen 1:21.687

2) Pérez 1:22.192

3) Hamilton 1:22.279

4) Sainz 1:22.415

5) Norris 1:22.515

12:43

Charles Leclerc sluit aan achter zijn teamgenoot na zijn snelle ronde. Lewis Hamilton probeert het nog een keer en met succes nu. Hij rijdt zich naar een P3, met een tijd van 1:22.279.

12:41

Lewis Hamilton maakt een kleine inschattingsfout bij de eerste chicane, blokkeert rechtsvoor en haalt de bochtencombinatie niet. Hij breekt gelijk zijn snelle ronde af. De Britse coureur staat momenteel op P7, voor zijn teamgenoot Russell.

12:39

Max Verstappen begint aan zijn snelle ronde en zet gelijk een paarse sector twee neer. De Nederlander is rap en rijdt 0.677 onder de tijd van Norris.

12:36

En daar komen beide Ferrari's naar buiten.

Pérez klokt ondertussen de snelste tijd 1:22.662, maar daar komt Lando Norris die de leiding overneemt met een verschil van 0.147 seconden.

12:33

Meerdere coureurs zijn nu begonnen aan deze belangrijke training voorafgaand aan de kwalificatie, waaronder Sergio Pérez die op vrijdag in de slotfase van VT2 crashte en in de vangrail eindigde.

12:30

De derde vrije training op de Temple of Speed is van start! Valtteri Bottas gaat op de mediums als eerste de baan op.

12:25

Volg VT3 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie later vandaag en de race op zondag te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! Tijdens VT3 zitten Olav Mol en Jack Plooij voor je klaar om je van commentaar te voorzien.

12:22

Mocht je het gemist hebben: na maanden speculatie maakte Mercedes donderdag het nieuws bekend dat zowel Lewis Hamilton als George Russell tot en met 2025 blijven rijden voor de Duitse grootmacht.

12:20

Welkom bij het liveblog van de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië! Komend uur houdt Grand Prix Radio je hier op de hoogte van alle actie op de baan.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden