alonso sprint imola

Met Alfa Romeo Racing keert komende week een brok historie terug op de Formule 1-grid. De autosportafdeling van het Italiaanse merk wordt al in de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht door Enzo Ferrari die later echter met ruzie vertrekt. Alfa blijft succesvol en is in 1950 een van eerste deelnemers aan het net opgerichte WK voor Formule 1.

In de loop der jaren verdwijnt en verschijnt Alfa meerdere malen in verschillende gedaantes, vorig jaar nog als titelsponsor van Sauber en vanaf dit seizoen als fabrieksteam. Het nieuwe Alfa Romeo is dus geen rechtstreekse voortzetting van het oorspronkelijke Alfa uit de jaren vijftig. Dat geldt overigens voor een heleboel teams: van de huidige tien zijn er slechts vier in een rechte lijn terug te voeren op hun oorspronkelijke oprichters.

Scuderia Ferrari (1950)
De langst meedingende en ook succesvolste renstal. Om Alfa Romeo te treiteren besluit Enzo Ferrari in 1950 een Formule 1-auto te ontwikkelen en mee te doen aan het nieuwe kampioenschap. Alfa stopt na twee jaar en dan pakt Ferrari de macht. De rest is historie: zestien constructeurs- en vijftien rijderstitels. Opmerkelijk dat Ferrari nu Alfa Romeo weer terugbrengt in de Formule 1.

McLaren F1 (1966)
McLaren wordt in 1963 opgericht door de Nieuw-Zeelandse coureur Bruce McLaren. Drie jaar later maakt het team voor het eerst zijn opwachting in de Formule 1. Hoewel het team tegenwoordig wat is weggezakt, is het nog altijd de tweede succesvolste stal in de Formule 1 met twintig wereldtitels.

Williams Racing (1977)
Frank Williams is al in de jaren zestig actief in de Formule 1 met Frank Williams Racing Cars. Dat avontuur kent geen groot succes en na wat omzwervingen wordt in 1977 het huidige Williams Racing opgericht. Het team kent zijn grootste successen in de jaren tachtig en negentig met in totaal zestien wereldtitels.

Haas F1 (2016)
Ook Haas F1 heeft een makkelijke - want korte - geschiedenis. Die begint in 2016 met een gedenkwaardig debuut in Melbourne: Gutierrez is betrokken bij het heftige ongeval van Alonso en Grosjean wordt verrassend zesde. Haas F1 van eigenaar Gene Haas heeft geen enkele relatie met het Haas-Lola Team van Carl Haas dat in de jaren tachtig actief is.

Tot zover de vier teams waarvan we de stamboom makkelijk kunnen natrekken, maar vanaf hier wordt het wat minder overzichtelijk.

Teams1-1
(c) Grand Prix Radio

Mercedes AMG Racing (Tyrrell, 1971)
Het huidige Mercedes is geen voortzetting van het befaamde team van Fangio en Moss uit de jaren vijftig. De huidige Zilverpijlen komen voort uit Tyrrell, een team dat in 1971 wordt opgericht door Ken Tyrrell. Datzelfde jaar wordt de stal wereldkampioen, maar in 1999 gaat de boedel over in handen van BAR, alvorens het in 2006 transformeert tot Honda en vervolgens in 2009 Brawn GP. Dat team wordt in 2010 het nieuwe Mercedes.

Renault F1 Team (Toleman, 1981)
Het huidige Renault is niet hetzelfde team dat in de jaren zeventig furore maakt met de introductie van de turbo's. De stal van Ricciardo en Hülkenberg komt voort uit Toleman, dat in 1981 wordt opgericht en zijn faam dankt aan het brengen van Ayrton Senna in de Formule 1. Toleman gaat in 1984 kopje onder en wordt overgenomen door de familie Benneton. In 2002 gaat dit team verder onder de naam Renault, maar eind 2010 trekken de Fransen de stekker uit het project. Genii Capital neemt een belang en laat het in 2011 onder de naam Lotus Renault rijden en een jaar later als Lotus. Eind 2015 stapt Renault opnieuw in en sindsdien heet de stal weer Renault.

Scuderia Toro Rosso (Minardi, 1985)
Toro Rosso is weliswaar het juniorteam van Red Bull, maar de stal is veel ouder dan de grote broer. Het Italiaanse team bestaat eigenlijk al sinds 1985, maar heet tot 2006 Minardi. Het is eigendom van Giancarlo Minardi, die in 2001 zijn aandelen verkoopt aan Paul Stoddart. De Australiër gaat verder met de naam, maar zet het team in 2005 wegens financiële tegenvallers in de etalage. Red Bull hapt toe en koopt het team eind 2005 en in 2006 wordt Toro Rosso geboren.

Racing Point F1 Team (Jordan, 1991)
SportPesa Racing Point F1 Team is de nieuwe naam van wat tien jaar lang Force India was. De roots van Racing Point liggen in Ierland: daar waagt Eddie Jordan in 1991 de stap naar de Formule 1. Jordan GP is een geliefd en succesvol team, maar toch gaat het eind 2005 over in handen van zakenman Alex Schnaider die het in 2006 laat inschrijven als Midland. Dat team wordt eind 2006 verkocht aan Spyker Cars dat in 2007 onder de naam Spyker F1 Team rijdt en de boedel vervolgens overdoet aan Force India dat vanaf 2008 bestaat.

Alfa Romeo Racing (Sauber, 1993)
De naam Sauber zul je dit jaar vergeefs zoeken op de startgrid. De stal van Peter Sauber betreedt in 1993 de Formule 1. Tot 2006 doet het team aardig mee, maar dan gaat BMW zich er mee bemoeien. Van 2006 t/m 2009 is BMW-Sauber in feite het BMW-fabrieksteam, maar in 2010 trekt BMW zich terug en wordt het team weer Sauber. Tot dit jaar: Alfa Romeo neemt een meerderheidsbelang en dus is de situatie eigenlijk dezelfde als die onder BMW, maar nu met een Alfa Romeo-badge (en vooral Ferrari-onderdelen).

Red Bull Racing (Stewart Grand Prix, 1997)
Red Bull Racing is inmiddels zo'n gevestigde naam in de Formule 1 dat wel eens wordt vergeten dat die stal voortkomt uit twee mislukte projecten. Het eerste is Stewart GP, het team van Jackie Stewart dat in 1997 wordt opgericht. De stal gaat in 1999 over in handen van Ford. Dat besluit in 2000 om een fabrieksteam te lanceren onder de merknaam Jaguar. Ook dat avontuur mislukt en in 2005 wordt Jaguar verkocht aan Dietrich Mateschitz, eigenaar van Red Bull. De rest is geschiedenis.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen