180825_GBR_Lorenzo

Een hoosbui van een minuutje had het circuit van Silverstone onder water gezet, maar zodra een flauw zonnetje tussen de wolken door kwam, droogde de baan ook net zo snel weer op. In die verraderlijke omstandigheden was Jorge Lorenzo de snelste man in de kwalificatie voor de MotoGP van Groot-Brittannië.

De kwalificatie begon met bijna een uur vertraging nadat een hoosbui in FP4 grote problemen had veroorzaakt.

Zie ook Gebroken botten en chaos door felle regenbuien op Silverstone

In de tussentijd was het circuit van Silverstone grotendeels opgedroogd, maar er waren nog zoveel min of meer natte plekken dat regenbanden echt nog wel nodig waren, hoewel het rubber in een mum van tijd werd opgevreten door het opdrogende asfalt. Lorenzo wist die omstandigheden het beste te managen en zodoende zijn 41ste poleposition te pakken, voor Ducati-teamgenoot Andrea Dovizioso en Yamaha-satellietrijder Johann Zarco.

https://twitter.com/i/status/1033362882023575554

Op de vochtige baan zette Jack Miller in de eerste run de snelste tijd neer en nam het risico om in zijn tweede run op slicks de baan op te gaan. Op de droge stukken was dat prima te doen, maar in de secties die nog nat waren, verloor Miller bijna 3 seconden. Miller kon zich dat risico veroorloven, maar het was dus geen goed idee. De Australiër start op P9 vanaf de derde rij.

https://twitter.com/i/status/1033365109933060096

In de box bij Valentino Rossi duurde het te lang om een andere achterband te steken, waardoor de veteraan te laat was om nog een vliegende ronde neer te zetten. Hij begint morgenmiddag vanaf plaats 12, met teamgenoot Maverick Viñales naast zich op de elfde plaats. Zo goed als de Yamaha’s uit de verf kwamen onder droge omstandigheden in de vrije trainingen, zo gingen ze knullig de mist in toen het erop aan kwam. "Ik denk dat de strategie goed was, maar er ging iets mis bij het wisselen, waardoor ik te laat was", vertelde Rossi geërgerd. "Ik miste de finishlijn op twee seconden. De tijd die ik daarna reed was goed geweest voor de vijfde plaats, maar die telt niet."

Alle drie de rijders op de eerste rij vertelden hoe lastig de omstandigheden waren. “Het was heel tricky”, vertelde Lorenzo. “De regenbanden werden heel warm, zodat ik ze eerst moest laten afkoelen voordat ik nog eens kon aanzetten. In de tweede sector was het nog vochtig, in de derde sector remde ik te vroeg, maar in de laatste sector ging het heel goed. Het is nog maar mijn tweede pole dit seizoen, en juist in deze omstandigheden ben ik daar dus heel blij mee.”

180825_GBR_MotoGP-front-row
De eerste rij met Dovizioso, Lorenzo en Zarco. Foto: MotoGP.com

Johann Zarco nam een risico door een ronde op te offeren om Marc Marquez en nog een paar rijders langs te laten. "Ik wilde geen snelle ronde doen met Marquez in mijn slipstream en hem op die manier aan een snelle tijd te helpen, dus ik heb het gas dichtgedraaid. Daarom, maar ook om de banden te laten koelen zodat ik de laatste ronde echt kon pushen. Ik kwam vlak achter Marquez uit en we wisselden nog een keer van positie, wat een beetje tijd kostte anders had ik wel een poletijd kunnen rijden."

Dat akkefietje kostte Marquez een plaats op de eerste rij. Met de half versleten regenband - en Zarco in zijn slipstream - kon de wereldkampioen geen snellere tijd neerzetten. Marquez bekende vrijdag al dat hij moeite heeft met het nieuwe asfalt op Silverstone, dat erg bobbelig is. Marquez start dus vanaf de tweede rij op de vijfde plaats. Naast hem staan Cal Crutchlow, die lang de poleposition in handen leek te hebben, en Danilo Petrucci.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen