Lorenzo volgend jaar teamgenoot van Marquez bij Honda

180605_Lorenzo_Marquez

Jorge Lorenzo is de komende twee jaar de teamgenoot van Marc Marquez bij Honda. Met Lorenzo en Marquez in één team zijn in totaal elf wereldtitels, waarvan zeven in de MotoGP, verenigd binnen Repsol Honda. "Samen vormen zij een bijzonder sterk team en zodoende leveren zij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de Honda", stelt HRC.

De deal zou in Mugello rond zijn gekomen, waar de topman van Honda Racing Corporation (HRC), Yoshishige Nomura, zelf aanwezig was. Gisteren maakte HRC bekend dat het niet verder gaat met Dani Pedrosa, die al achttien jaar aan het merk verbonden was.

Lees ook Dani Pedrosa vertrekt bij Repsol Honda

In Mugello bevestigde Lorenzo zondagavond na afloop van de GP van Italië dat hij na twee jaar Ducati niet verder gaat bij het merk, nota bene meteen nadat hij – eindelijk – zijn eerste race in de kleuren van Ducati had gewonnen. De aanpassingen aan de motor, waarom hij steeds had gevraagd, kreeg hij pas afgelopen weekend en dat was te laat, volgens Lorenzo. Veel eerder al waren er volop speculaties dat Lorenzo terug zou willen naar Yamaha, het merk waarop hij negen jaar reed en waarmee hij drie keer wereldkampioen werd in de MotoGP.

Te veel gedoe bij satellietteams

Daar was echter een probleem, omdat Yamaha voor volgend jaar (nog) geen satellietteam heeft en de beide officiële fabrieksmotoren al bezet zijn (Valentino Rossi en Maverick Viñales tekenden bij voor 2019 en 2020). Het huidige satellietteam, Tech3, koos voor KTM. Yamaha was ver gevorderd met Marc VDS toen daar de pleuris uitbrak met beschuldigingen over fraude aan het adres van teammanager Michael Bartholemy.

Vervolgens was er sprake van dat het Angel Nieto Team, dat een paar weken geleden net het contract met Ducati voor klantenfietsen had verlengd, zou overstappen op Yamaha en dat Lorenzo daar onderdak zou krijgen, met steun van het Maleisische Petronas. Maar die plannen waren te prematuur en onzeker, liet Lorenzo zich zondagavond ontvallen.

Sensationele stap

180605_Lorenzo99_Marquez93
(c) MotoGP.com

De overstap naar Honda is om verschillende redenen sensationeel. In de eerste plaats omdat Jorge Lorenzo op een goede motor als de grootste rivaal van Marc Marquez mag worden gezien, al heeft Marquez steeds gezegd dat hij bij voorkeur een sterke teamgenoot naast zich heeft. Sinds 2010 werden zeven van de acht wereldtitels (in 2011 werd Casey Stoner kampioen) tussen de twee Spanjaarden verdeeld. De overstap betekent voor Lorenzo wel een forse stap terug wat salaris betreft. Hij gaat naar verluidt 4 miljoen per jaar verdienen. Bij Ducati zou hij in twee jaar tijd 25 miljoen hebben opgestreken.

In de tweede plaats is het pikant omdat Marquez er in 2015 door Lorenzo's toenmalige teamgenoot Valentino Rossi – en daarmee door half Italië - van werd beschuldigd dat hij zijn landgenoot Lorenzo zou helpen in diens strijd om de wereldtitel.

Lees ook Bodyguards voor Marquez en Lorenzo bij Italiaanse Grand Prix

En tot slot is het bijzonder omdat Lorenzo hiermee de eerste zou zijn die op drie verschillende merken races wint – vooropgesteld dat het hem lukt om op Honda te winnen – sinds Eddie Lawson (Yamaha, Honda, Cagiva) dat deed in 1991. Afgelopen weekend voegde Lorenzo zich dankzij zijn zege voor Ducati juist bij een illuster rijtje van slechts zes coureurs die op twee verschillende merken MotoGP's hebben gewonnen: Rossi (Honda/Yamaha), Stoner (Honda/Ducati), Biaggi (Honda/Yamaha), Dovizioso (Honda/Ducati) en Viñales (Suzuki/Yamaha).

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen