Maak kennis met het nieuwste boek van Olav Mol

01 mei 2022 door de redactie van Grand Prix Radio
Kriskras Olav Mol

Kriskras voor de Formule 1 is het nieuwste boek van Olav Mol. Op de website van Grand Prix Radio lees je alvast een voorpublicatie van het boek. En natuurlijk kun je het boek hier ook bestellen.

Uit het hoofdstuk ‘Koningen van de kwalificatie’

Lewis Hamilton is op basis van absolute aantallen de onbetwiste koning van de kwalificaties. Hij is de enige die meer dan honderd keer de poleposition pakte. Hij evenaarde op 26 augustus 2017 het elf jaar oude record van Michael Schumacher van achtenzestig polepositions. Het is een record dat vaak lang stand heeft gehouden, en alleen een paar hele grote jongens hebben het in handen gehad. In de beginjaren wisselden Alberto Ascari en Juan Manuel Fangio elkaar af als recordhouder, waarna het vanaf 1954 dertien jaar van Fangio was. Hij kwam tot negenentwintig poles.

 

 

Met veel minder races dan nu hebben de coureurs van vroeger natuurlijk minder kansen om hoog in deze ranking te komen. Absolute aantallen van toen vergelijken met die van nu levert dus slechts een deel van het verhaal op. Hamilton startte in 288 wedstrijden terwijl Fangio maar eenenvijftig keer van start ging.

Op basis van polepositions gedeeld door het aantal starts komt Lewis Hamilton niet hoger dan plek vijf. Juan Manuel Fangio is dan met afstand de beste coureur in de kwalificaties, en Jim Clark, Alberto Ascari en Ayrton Senna scoren ook beter dan Hamilton. In de tabel hieronder zie je de ranking als je die baseert op het percentage pole positions van het aantal races waaraan de coureur heeft deelgenomen. 

Top tien coureurs in kwalificaties

Pos.

Coureur

Polepositions per race

1

Juan Manuel Fangio

57%

2

Jim Clark

46%

3

Alberto Ascari

44%

4

Ayrton Senna

40%

5

Lewis Hamilton

36%

6

Stirling Moss

24%

7

Michael Schumacher

22%

8

Sebastian Vettel

20%

9

Damon Hill

17%

10

Jackie Stewart

17%

En wat is dan de kunst van het rijden van het perfecte kwalificatierondje? Sommige topcoureurs zoals Alain Prost geven toe dat het hun specialiteit niet is of was. Of dat ze hun auto liever afstellen voor een heel goede race in plaats van voor de kwalificatie. Na de kwalificatie mag er immers bijna niks meer veranderd worden. Sergio Pérez, de teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull, blinkt zelden uit bij de kwalificatie maar weet dat in de race vaak weer goed te maken.

De specialist Ayrton Senna kon voor zijn gevoel buiten zichzelf treden bij een kwalificatie. In 1988 in Monaco was hij onwaarschijnlijk snel en versloeg hij teamgenoot Alain Prost met bijna anderhalve seconde. Het vervelende is alleen: het is nooit op televisie in beeld geweest omdat de regisseur niet zat op te letten.

01 mei 2022 door de redactie van Grand Prix Radio

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen