170701_GER_Marquez

Voor de achtste keer op een rij heeft Marc Marquez de poleposition veroverd op de Sachsenring. De Spaanse Honda-coureur troefde in de kwalificatie voor de MotoGP van Duitsland Danilo Petrucci af, die dus alweer tweede werd. Op de opdrogende baan in het oosten van Duitsland reed Marquez’ teamgenoot Dani Pedrosa de derde tijd.

Het verschil tussen Marquez en Petrucci bedroeg slechts 0,160, maar daar achter waren de verschillen groter, zeker gezien het relatief korte circuit. Dat is onlangs van nieuw asfalt voorzien, waardoor de grip in elk geval geen probleem was. Dat het asfalt opdroogde precies tijdens de kwalificatie, maakte het wel moeilijk. “Het was lastig om de goede lijn te kiezen”, legde Dani Pedrosa uit. “Op de opdrogende lijn werden de (regen)banden warmer, waardoor het gevoel en de grip veranderden.”

“Op een natte baan was de grip uitstekend”, vond Marquez. “Op een droge ook, maar als het er ergens tussenin is, met een opdrogende lijn, is het lastig om te bepalen wat je precies kunt.” De regerend wereldkampioen deed het daarom de eerste paar ronden een beetje kalm aan, om te kijken en om ritme op te bouwen. “Pas de laatste twee ronden ben ik vol gaan pushen.”

Fabriekscontract voor Petrucci

montreal1-700x270
(c) The Weather Channel
Juist in die twee ronden reed Marquez niet ver achter Danilo Petrucci, die – net als in Assen een week geleden – maar net tekort kwam voor de poleposition. “Wéér niet”, verzuchtte Petrucci. “En het was nog mijn eigen schuld ook, want Marc zat achter me en dus heb ik hem geholpen.” Toch was Petrucci niet ontevreden. Integendeel zelfs. De veranderende omstandigheden kwamen hem goed uit. “Als het droog was geweest, had ik niet op de eerste rij gestaan”, dacht de Italiaan. “Het was ook een voordeel dat ik eerst door Qualifying 1 moest. Daardoor had ik een goed ritme.”

Zijn podiumplaatsen in Mugello en Assen en zijn kwalificaties op de eerste rij in Barcelona en Assen hebben ‘Petruz’ ondertussen geen windeieren gelegd. Zaterdagmiddag werd bekend dat hij een fabriekscontract heeft gekregen bij Ducati, terwijl hij kan blijven rijden voor het Octo Pramac Ducati-satellietteam – eenzelfde constructie als Cal Crutchlow heeft bij Honda en LCR.

Moeilijk weekend voor Rossi en Viñales

montreal1-700x270
(c) The Weather Channel
Voor de glorieuze winnaar van de TT van Assen ziet het er een week later allemaal heel anders uit. Valentino Rossi heeft het lastig op de Sachsenring, evenals zijn teamgenoot Maverick Viñales. Met respectievelijk de negende en elfde plaats lijkt een goed resultaat in Duitsland ver weg voor beide Yamaha-coureurs. “We hebben problemen met de balans, vooral in natte omstandigheden”, verklaarde Rossi. “Dat is opvallend, want meestal zijn we dan juist goed. In het laatste deel van het circuit heb ik bijna geen gevoel in de voorkant van de machine. Dat is een groot probleem, want hier zo ver naar achteren starten is een nachtmerrie.”

Bendsneyder moet iets terrein prijsgeven

montreal1-700x270
(c) The Weather Channel
In de derde training voor de Moto3 reed Bo Bendsneyder een veelbelovende tweede tijd, maar in de kwalificatie moest de Rotterdammer iets terrein prijsgeven. Aron Canet, winnaar van de Moto3-race in Assen, pakte de poleposition, voor Joan Mir en Nicolo Bulega. Bendsneyder begint zondagochtend om 11.00 uur vanaf de achtste plaats.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden