180715_DUI_Marquez

Voor het negende jaar op een rij, de zesde keer in de MotoGP: Marc Marquez is onverslaanbaar op de Sachsenring. Met deze overwinning was de regerend wereldkampioen net zo blij als met de eerste. Hij vierde het op de tribune in de eerste bocht, omgeven door fans met gele Rossi-shirtjes en -petjes, die niet goed wisten wat ze daarmee aan moesten. Hun held finishte als tweede, zijn teamgenoot Maverick Viñales bracht de tweede Yamaha naar het podium.

https://twitter.com/MotoGP/status/1018477393865052161

“Ich liebe dich, Sachsenring”, riep Marquez na afloop van wat zeer waarschijnlijk de laatste MotoGP op het Oost-Duitse circuit was, aangezien het contract niet wordt verlengd. Met een marge van meer dan twee seconden leek het een gemakkelijke overwinning, maar dat was het niet. In de openingsfase moest Marquez afrekenen met eerst Danilo Petrucci en vervolgens Jorge Lorenzo, die dertien ronden lang de koppositie wist vast te houden.

https://twitter.com/MotoGP/status/1018466080682135553

Toen Marquez de Ducati eenmaal voorbij was, was het gedaan met Lorenzo, wiens soft compound-voorband finaal aan gort was. Geen bocht kwam hij meer zonder problemen door, om uiteindelijk als zesde te finishen, achter de verrassende Alvaro Bautista en Petrucci, die na de poleposition ook een podiumplaats aan zijn neus voorbij zag gaan.

https://twitter.com/MotoGP/status/1018471223196516352

De enige die het Marquez nog moeilijk leek te maken was Valentino Rossi, die zich vanaf de zesde plek op de startgrid snel een weg naar voren vocht. Maar ook hij werd opgehouden door de Ducati’s van Petrucci en Lorenzo en kon niet dicht genoeg bij Marquez komen. Die zag op zijn pitbord dat Rossi (in ronde 19) de snelste ronde tot dan toe noteerde en besloot dat dat hét moment was om het gas open te draaien. Het verschil liep rap op naar zo’n 2,5 seconden en die marge controleerde Marquez tot de finish.

https://twitter.com/MotoGP/status/1018477647146471424

Rossi was dik tevreden met zijn tweede plaats. Het eerste podium van zijn broertje Luca Marini in de Moto2 was daarbij een motivatie, zei Rossi. "Ik ben zo trots op Luca! Maar met hem op het podium, moest ik dat zeker ook doen, vond ik."

Zie ook: Topweekend voor Binder: zege en nieuw contract in Moto2

“De Sachsenring is lastig voor de Yamaha, maar vorig jaar kon Jonas Folger er tweede mee worden, dus we hebben nog eens goed naar die wedstrijd gekeken en naar zijn data. Het was een goede race, ik heb geen fouten gemaakt. Ik ben blij met dit resultaat: weer een podium en nu eens een keer tweede in plaats van derde. Dit is een goed gevoel om de vakantie mee te beginnen.”

Met Maverick Viñales op de derde plaats deed Yamaha goede zaken, al was de Spanjaard niet tevreden. “Het was weer hetzelfde probleem: de eerste helft van de race was niet goed. De start was niet goed en vervolgens verloor ik te veel tijd achter de Ducati’s, terwijl ik veel sneller was dan zij. Pas in de voorlaatste ronde kon ik naar de derde plaats komen. Toen was het al veel te laat om nog een rol van betekenis te kunnen spelen.”

De volgorde van finishen is ook de volgorde in de tussenstand van het wereldkampioenschap. Daarin vergrootte Marquez zijn voorsprong op Rossi tot 46 punten. Viñales staat 10 punten achter zijn teamgenoot.

Voor Suzuki was het een race om snel te vergeten. Alex Rins, tweede in Assen, kwam al in de tweede bocht na de start ten val, samen met Pol Espargaro (KTM) en raakte daarbij ook teamgenoot Andrea Iannone, die daardoor slechts twaalfde werd.

https://twitter.com/MotoGP/status/1018405066141765632

Voor de familie Espargaro was het al een even beroerde dag. Pols broer Aleix crashte ontzettend hard in de warming up en moest met zwaar gekneusde ribben (niets gebroken) naar het ziekenhuis in Chemnitz, waar hij ook zondagnacht onder observatie bleef.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen