171022_AUS_Marquez-win

Het zou goed kunnen dat het MotoGP-kampioenschap in Australië is beslist. Met zijn zesde overwinning van het seizoen sloeg Marc Marquez een belangrijke slag, vooral omdat zijn enig overgebleven rivaal Andrea Dovizioso niet verder kwam dan de dertiende plaats. Met een comfortabele marge van 33 punten en twee races te gaan, kan Marquez zijn vierde titel nauwelijks nog ontgaan.

Valentino Rossi en Maverick Viñales werden na een spannend gevecht waarin ook Johann Zarco was betrokken, tweede en derde.

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156231065170769/

De drie op het podium hadden meer rubber op hun pak dan er op de baan van Phillip Island lag, zo vaak raakten ze elkaar. De race was vergeven van de duels op het scherp van de snede, van begin tot eind. Niet alleen in de kopgroep van acht die al na een paar ronden was ontstaan, met naast Marquez, Rossi, Viñales en Zarco ook Andrea Iannone, Jack Miller, Cal Crutchlow en Alex Rins, ook wat verder achterin werd er met het mes tussen de tanden gereden.

De opening was voor Jack Miller, die ruim twee weken nadat hij zijn been brak bij een val op de fiets brutaal de leiding nam in zijn thuiswedstrijd. Langer dan vier ronden kon Miller dat echter niet volhouden, zeker niet tegen Valentino Rossi die de leiding overnam maar onder voortdurende druk stond van met name Zarco en Marquez.

Dovizioso maakt cruciale fout

Kubica-1-700x467
Robert Kubica lijkt even te zijn gespind (c) www.racingline.hu

Dat het tussen Rossi, Marquez, Viñales en Zarco zou gaan, werd halverwege de race duidelijk. Andrea Dovizioso was toen al lang geen onderdeel meer van het spel. Hij maakte in de eerste bocht van de tweede ronde al een remfout, die hem terugwierp naar de twintigste plaats. Zijn opmars werd daarna gestuit door Dani Pedrosa, die er alles aan deed de rivaal van zijn teamgenoot Marquez zo lang mogelijk op te houden. Pas in ronde 17 wist Dovizioso zich langs Pedrosa te wurmen naar de elfde plaats, maar op de finishlijn werd hij nog gepasseerd door de Spanjaard en door Scott Redding. De 3 punten die Dovizioso met de dertiende plaats behaalde, zijn bij lange na niet genoeg.

Voorin zat Marquez voortdurend om te kijken om te zien waar de Ducati-rijder bleef. Pas toen hem overduidelijk was dat zijn rivaal geen bedreiging vormde, ging Marquez er eens goed voor zitten. In ronde 21 pakte hij de leiding van de wedstrijd en sloeg meteen een gaatje, dat opliep tot meer dan 2 seconden, om zo zijn zesde overwinning van het seizoen bij te schrijven.

“Dit was een heel belangrijke dag”, wist Marquez zelf ook. “Ik voelde me hartstikke goed en wist dat ik kon winnen, maar ik besloot te wachten. In deze fase van de titelstrijd zou het dom zijn om meer risico’s te nemen dan nodig. Een crash zou rampzalig zijn voor het kampioenschap. In de laatste drie, vier rondes heb ik alles gegeven en dat leverde een mooi overwinning op. Ik heb het niet cadeau gekregen. Overal zit rubber, we hebben elkaar ik weet niet hoe vaak geraakt, maar het was een geweldige race.”

Rossi 'de grootste idioot'

Kubica-1-700x467
Robert Kubica lijkt even te zijn gespind (c) www.racingline.hu

Dat waren ook de woorden van Valentino Rossi, die had genoten van de strijd met Marquez, Viñales en Zarco. “Ik heb het zo naar mijn zin gehad”, jubelde de veteraan. “Iedereen reed agressief en dan moet je een net iets grotere idioot zijn dan de anderen om ze te verslaan. Zeker met die jonge gasten als Zarco en Iannone. Maar dit is het spel en dan moet je meedoen. Dat kan ik nog wel, ouderwets knokken. Het was een heerlijke race! Het was heel belangrijk voor mij, na de moeilijke periode die achter me ligt, om op zo'n manier te kunnen doen voor het podium.”

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden