Red Bull-adviseur dreef Hamilton in de armen van Mercedes

1329478941168-1223768952_hires_jpeg_24bit_rgb

Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft er in 2012 mede voor gezorgd dat Lewis Hamilton bij Mercedes is gaan rijden. De Oostenrijker deed dat om McLaren te verzwakken. De Engelsman was tot en met 2012 in dienst van die stal, indertijd een grotere concurrent van Red Bull dan Mercedes dat nog niet echt potten kon breken.

In een interview met Motorsport-Total herinnert Marko zich een gesprek met de eerder dit jaar overleden Niki Lauda, zeven jaar geleden adviseur en mede-aandeelhouder van Mercedes: "Lewis was niet gelukkig bij McLaren en wij hadden geen stoeltje voor hem. Ik dacht dat het een goed idee zou zijn wanneer hij naar Mercedes zou gaan en ik zei tegen Lauda om achter hem aan te gaan."

Gezien de dominantie van Mercedes en Hamilton vanaf 2014 was het advies achteraf misschien niet heel handig, aldus Marko nu: "McLaren was in die tijd [2012] onze grootste concurrent, maar het was misschien beter geweest als hij daar was gebleven. Zo zie je maar weer hoe je jezelf met een bepaalde tactiek voor de gek kan houden."

Mercedes werd zeven jaar geleden nog niet echt voor vol aangezien. Het reed in de seizoenen 2010, 2011 en 2012 met Nico Rosberg en Michael Schumacher en behaalde in dat laatste jaar slechts één overwinning. Halverwege 2012 bleek dat Schumacher zijn contract niet wilde verlengen waarop Mercedes op zoek moest naar een vervanger. Daarvoor was Hamilton aanvankelijk nog helemaal niet in beeld, beschrijft Nick Fry in zijn binnenkort te verschijnen boek 'Survive. Drive. Win.' Volgens de toenmalig CEO van de Zilverpijlen wilde het team eigenlijk Nick Heidfeld of Paul di Resta een contract geven. Ook Jacques Villeneuve stond volgens Fry op de shortlist: "In eerste instantie kon ik Mercedes er niet van overtuigen Lewis aan te trekken. Om welke reden dan ook werd ons keer op keer verteld om naar coureurs als Nick Heidfeld te kijken. Die wilde heel graag: hij stuurde me meerdere malen foto's van hemzelf, zijn familie en zijn hond in een vergeefse poging om mijn interesse te wekken."

Toen Mercedes in september 2012 echter Lauda als adviseur aantrok veranderde er het een en ander. Volgens Fry drong de Oostenrijkse oud-coureur er vanaf dag één bij hem op aan om voor Hamilton te gaan: "Doe het gewoon en ik zal Mercedes later om vergeving vragen", zou Lauda hebben gezegd. Nog diezelfde maand werd Hamilton aangekondigd als opvolger van Schumacher. Met een beetje hulp dus van Red Bull en Marko.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen