Marko voorziet geen protest ondanks waarschuwing Wolff

SI202105090175_hires_jpeg_24bit_rgb

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko denkt niet dat Mercedes een protest gaat indienen tegen de achtervleugel van het Oostenrijkse team. Na afloop van de Grand Prix van Monaco waarschuwde Mercedes-teambaas Toto Wolff tegenover Skysports dat er een protest zou volgen als Red Bull de flexibele achtervleugel tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan gebruikt.

Vanaf de Grand Prix van Frankrijk gaat de FIA nieuwe flexibiliteitstests uitvoeren voor de achtervleugel. Volgens Toto Wolff moet dat veel eerder, omdat Red Bull anders tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan een oneerlijk voordeel heeft. "We veranderen onze vleugel zodat het de vereiste nieuwe tests van de FIA haalt", zei Helmut Marko tegenover F1 Insider. "Maar dat is niet mogelijk voor Bakoe. We kunnen dat niet op tijd doen omdat we de hele achterkant aan moeten passen. Je kan niet gewoon een nieuwe vleugel bouwen."

DAS-systeem

Helmut Marko stoort zich aan de houding van Mercedes. "Dat de teams goed kijken als de competitie iets speciaals aan de auto heeft, is een deel van Formule 1. We deden hetzelfde toen Mercedes vorig jaar aankwam met het innovatieve DAS-systeem (Dual Axis Steering, red.). De FIA heeft het systeem niet legaal verklaard, maar ze (Mercedes, red.) mochten het gebruiken tot aan de laatste race. Dat hebben we geaccepteerd. Waarom accepteert Mercedes nu niet dat het op dezelfde manier gaat met onze achtervleugel?"

SI202105070050_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Helmut Marko duidt ook op de flexibele voorvleugel van Mercedes. "We verwachten dat de tests voor de voorvleugels nu ook worden aangescherpt, dat zou eerlijk zijn. De voorvleugel van Toto Wolff’s team  beweegt het meest op dat gebied. Er is in ieder geval ook kans op protest." Marko denkt niet dat Mercedes echt een protest in gaat dienen na de Grand Prix van Azerbeidzjan. "Mercedes zou protest in moeten dienen tegen acht auto’s. Naast ons is het ook van invloed op Ferrari, Alfa Romeo en Alpine. Willen ze dat echt doen en een groot schandaal veroorzaken? Ik denk van niet", aldus de Oostenrijker.

Lees ook: Tom Coronel: "Enige doel familie Verstappen is kampioen worden"

Lees ook: Masi over crash Leclerc: "We gaan naar regel kijken"

Lees ook: Max van Splunteren: "Niet de seizoensopener die ik had gewild

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen