Marquez: ‘Ik hoef niet te winnen om wereldkampioen te worden’

171028_MAL_Dovizioso-Marquez

Marc Marquez was niet blij met zijn zevende startplaats voor de MotoGP-race in Maleisië, maar heel erg ongerust was hij ook niet. “De racesnelheid is veel beter dan de kwalificatie doet vermoeden”, vertelde de titelverdediger. “De crash kwam op een ongelukkig moment, maar er is niets verloren.”

Marquez ging in zijn eerste run in de kwalificatie voor de GP van Maleisië onderuit in bocht 15 van het Sepang International Circuit en moest verder op zijn tweede motor, die minder goed aanvoelde dan de eerste. “Mijn snelste ronde was daardoor niet goed genoeg.”

Voor de wedstrijd - om 08.00 uur Nederlandse wintertijd - heeft Marquez er wel vertrouwen in, al is Sepang een erg lastig circuit voor hem en de Honda. “De baan voelt nooit hetzelfde aan. Een graadje temperatuurverschil maakt al uit. Daardoor ligt de limiet ook steeds ergens anders en dat is tricky. Aan de andere kant: ik hoef niet te winnen. Ik hoef zelfs niet te finishen, al zou dat de zaken wel onnodig gecompliceerd maken.”

Door de mindere kwalificatie van Marquez en de goede startpositie van zijn enig overgebleven rivaal Andrea Dovizioso – op de derde plaats – kreeg het vertrouwen van de Italiaan een boost. Dat moet ook wel, want als hij nog iets wil, dan moet hij het nu doen. Dat beseft de Ducati-rijder ook. “Het is al heel mooi dat we tot het einde meedoen om de titel en met de tweede plaats zou ik ook zeker heel blij zijn, maar nu we zover zijn gekomen, wil ik ook elke kans proberen te grijpen. Natuurlijk ga ik alles op alles zetten, maar ik ben wel realistisch genoeg om te beseffen dat al te grote risico’s me veel kunnen kosten. Ik denk dat het verstandiger is om van mezelf uit te gaan: zorgen dat ik geen fouten maak en zorgen dat ik vóór Marc finish. Ik ben meer afhankelijk van zijn resultaat dan andersom.”

Inderdaad moet er welhaast een klein wonder gebeuren wil Dovizioso nog kans maken op de wereldtitel. Met een verschil van 33 punten, moet hij het verschil al terug zien te brengen tot onder de 25 punten, want dat is wat er in de laatste race nog te verdienen is. Is het verschil aan het einde van de race 25 punten of meer, dan is Marquez morgen wereldkampioen. De titelverdediger staat dus nog altijd op matchpoint.

Even de mogelijke scenario’s op een rijtje, met links de positie van Dovizioso en rechts waar Marquez dan moet finishen om de titelstrijd te beslechten.

Dovizioso Marquez
1 2
2 4
3 8
4 11
5 13
6 14
7 15
8 of lager  --

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen