Marquez op topsnelheid in kwalificatie MotoGP Tsjechië

170805_brno_marquez

De zomervakantie heeft Marc Marquez niets van zijn snelheid gekost. De regerend wereldkampioen en leider in het kampioenschap was al de snelste in de derde en vierde vrije training voor de MotoGP van Tsjechië en trok die lijn door in de kwalificatie. Dat leverde hem in Brno zijn vierde poleposition van dit seizoen op.

Dat de snelheid er is, maakte niet dat de kwalificatie vanzelf ging voor Marquez. Er waren weer een paar typische Marquez-saves nodig om de Honda op de baan te houden. Eerst was de Spaanse coureur de motor bijna kwijt door een glijdend voorwiel in bocht 3, daarna werd hij er bijna af geknikkerd door een glijdende achterband in bocht 11. “Door de warmte was het best tricky”, vertelde Marquez. “Het was nog niet eerder zo warm als nu. Met een nieuwe band heb je dan net even andere referentiepunten en dat kan zomaar mis gaan. Brno is over het algemeen niet de meest gemakkelijke baan voor mij, dus ik ben wel heel blij met dit resultaat en ik denk dat ik zeker voor het podium kan meedoen morgen.”

Rossi tevreden met tweede plaats

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit
In die strijd heeft Marquez het meest te vrezen van Valentino Rossi en Dani Pedrosa, die respectievelijk de tweede en derde plaats op de eerste rij bezetten en daar allebei dik tevreden mee waren. Rossi reed een foutloze snelste ronde, maar was net niet snel genoeg om de poleposition op te eisen. “Beetje jammer”, vond de veteraan, die 21 jaar geleden in Brno zijn eerste GP-overwinning behaalde. “In mijn eerste run had ik al een goed gevoel, maar moest ik nog wat ritme opbouwen. In de tweede run had ik vrij baan, kon ik net iets later remmen en net iets eerder het gas erop zetten. Dat was gelukkig genoeg voor de eerste rij, maar net niet genoeg voor pole.”

Rossi’s teamgenoot Maverick Viñales, nog altijd tweede in het kampioenschap, kwam niet verder dan de zevende plaats, en begint dus vanaf de derde startrij.

Pedrosa wacht af

Marquez’ teamgenoot Pedrosa, die met een nieuwe kuip met nieuwe aerodynamica op zijn Honda reed, liet een tiende liggen in de tweede sector van het veeleisende Automotodrom van Brno. “Niet mijn beste sector, maar derde worden op slechts tweetiende van Marc is prima. Het zal erg afhangen van het weer wat mijn kansen morgen zijn, maar dat geldt voor iedereen, denk ik.” De verwachtingen voor zondag zijn nogal wisselvallig: mogelijk gaat het eind van de ochtend regenen.

Mogelijk rugblessure voor Crutchlow

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit
De vierde plaats is voor Andrea Dovizioso, de vijfde voor Cal Crutchlow. Het is de vraag of Crutchlow morgen aan de start kan komen. De Brit kwam in de derde vrije training hard ten val als gevolg van een oliespoor op de baan. Daarbij zou hij mogelijk een scheurtje in de zesde ruggenwervel hebben opgelopen, maar omdat er geen gelegenheid was om in het ziekenhuis een scan te laten maken, dus reed Crutchlow gewoon de kwalificatie.

Rodrigo van dokter naar pole

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit
In de Moto3 greep Gabriel Rodrigo zijn eerste poleposition. Dat is te opmerkelijk omdat de Argentijn halverwege de kwalificatiesessie nog langs het medisch centrum moest na een forse crash in bocht 14 van het circuit van Brno. Terwijl hij bij de dokter zat voor een check-up, maakte het team vliegensvlug de motor weer gereed. Rodrigo had nog niet eens een tijd neergezet toen hij met een paar minuten te gaan de baan weer opkwam en meteen naar de poleposition schoot.

RBA-teamgenoot Juanfran Guevara pakte de derde plaats op de eerste rij. De middelste plek is voor Romano Fenati, die de poleposition stevig in handen leek te hebben totdat Rodrigo zich ermee ging bemoeien. Bo Bendsneyder legde beslag op de zesde plaats en begint dus vanaf de tweede rij aan de Moto3-race in Brno.

Pasini pakt eerste pole sinds tien jaar

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit

Tien jaar geleden (Phillip Island 2007) was het alweer sinds Mattia Pasini voor het laatst een race vanaf poleposition startte. In Brno mag de Italiaan morgen eindelijk weer eens vanaf die eerste plaats beginnen aan de Moto2-race; in zijn 200ste Grand Prix, ook dat nog. "Ik weet dat ik snel kan zijn hier, maar onder deze omstandigheden - heel anders dan gisteren en vanochtend - was het moeilijk. Het wordt zeker een lastige race, omdat we geen idee hebben wat het weer gaat doen."

Pasini is gebrand op een podiumplaats. Na de GP van Duitsland - de laatste voor de zomervakantie - kreeg de veteraan te horen dat hij niet alleen zijn tweede plaats van Barcelona kwijt was, maar dat hij helemaal gediskwalificeerd werd voor die wedstrijd in juni. "Dat was erg frustrerend, en ik wil hier echt laten zien wat ik in mijn mars heb", sprak Pasini strijdlustig.

De tweede plaats was er voor Miguel Oliveira, de derde plaats voor Moto2-kampioenschapsleider Franco Morbidelli.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen