Marquez pakt belangrijke zege in Rossi’s achtertuin

170910_RSM_Marquez_Petrucci

Onder luid gejoel en gefluit nam Marc Marquez zijn trofee in ontvangst. Wie er ook mocht winnen in de achtertuin van Valentino Rossi: niet uitgerekend hij. Het applaus van de massaal voor het podium samengeschoolde Italianen was voor Danilo Petrucci en Andrea Dovizioso, maar de winnaar van de GP van San Marino op het Misano World Circuit bleef toch die ene Spanjaard. Daar kon geen Italiaan iets aan veranderen.

Het had Marquez pijn gedaan dat hij zo werd uitgefloten op het podium. "Dat is niet leuk nee. Maar erger vind ik het als ze klappen als er iemand onderuit gaat. Ik hoop dat mijn fans dat niet doen, een andere coureur uitjoelen of klappen als er iemand crasht." Ook Danilo Petrucci veroordeelde het gefluit en gejoel. "Dat hoort niet. Natuurlijk is het fijn dat ze voor mij en Andrea juichen, maar Marc heeft verdiend gewonnen. Hij was gewoon de sterkste, punt uit."

Rossi met de kat op de bank

Met zijn gebroken been omhoog en de kat op de rugleuning keek Valentino Rossi 5 kilometer verderop thuis op de bank naar de race die door het weer werd bepaald. In de openingsfase was het Jorge Lorenzo die met zijn Ducati een seconde per ronde sneller was dan de rest. Maar Lorenzo was een fractie uit zijn concentratie toen hij een van de instellingen van zijn machine wilde veranderen, vergat de achterrem te gebruiken en in een linkerbocht de grip verloor. Vervolgens leek het er lang op dat Danilo Petrucci zijn eerste GP-overwinning zou pakken, maar de door griep geteisterde Ducati-coureur kon in de laatste ronde de deur niet dicht houden voor de aandringende Marquez.

P-20170625-00861_News-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Marquez had getwijfeld of hij een aanval op Petrucci zou inzetten, wetend dat het een risico was waarmee hij alles kon vergooien. “Ik was sneller dan Danilo, maar ik hield me in omdat ik het te gevaarlijk vond. Na mijn misser in Silverstone kon ik me niet nog een DNF veroorloven en in dit kampioenschap zijn 20 punten veel waard.”

Marquez toch voor extra punten

Pas toen Andrea Dovizioso besloot genoegen te nemen met de derde plaats en de strijd min of meer opgaf, en met nog één ronde te gaan, besloot Marquez het er toch op te wagen. Na de nul punten van Silverstone kon hij die extra 5 punten immers goed gebruiken. “Het gat met Dovi was groot genoeg om het erop te wagen. Ik wist dat het kon en die 5 punten extra waren meer dan welkom.” Met Dovizioso op de derde plaats staan de twee nu exact gelijk: 199 punten en allebei vier overwinningen.

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156104710425769/

Dovizioso had een paar ronden eerder al besloten om zijn verstand te gebruiken en genoegen te nemen met het podium. “Onder zulke rare omstandigheden moet je geen risico’s nemen als je bovenaan staat in het kampioenschap”, vond hij. Het regenen was toen opgehouden en er ontstond een voorzichtige droge lijn op het Misano World Circuit. Al na de vijfde ronde had Marquez een seintje gegeven aan zijn pitcrew ervoor te zorgen dat er een tweede motor op slicks gereed stond voor het geval het snel zou opdrogen. Maar zover kwam het niet. Het betekende echter wel dat de regenbanden van de heren ver op waren bij het ingaan van de laatste paar ronden.

Petrucci overwoog Dovizioso voor te laten

Danilo Petrucci bekende dat hij even had overwogen om op Dovizioso te wachten om hem voor te laten gaan. "Maar hoewel ik een collega-Ducati-coureur de punten meer dan gun, leek het me niet verstandig. Het zou niet goed zijn voor het imago van de MotoGP om het zo te spelen en bovendien zat Dovi te ver achter me om nog op hem te wachten, want tot zeker halverwege de laatste ronde heb ik nog geprobeerd om bij Marc te komen." Dovizioso was blij dat zijn land- en merkgenoot het niet had gedaan. "Zo wil ik het kampioenschap niet winnen."

P-20170625-00861_News-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Petrucci baalde uiteraard dat hij niet had gewonnen, maar zei ook nergens spijt van te hebben. Al een paar dagen geplaagd door griep had hij vooraf getekend voor de tweede plaats. “Maar als je zo dicht bij een overwinning bent, is het toch niet leuk. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben. Ik hoef me nergens voor te schamen, want ik heb het tot de laatste ronde geprobeerd. Ik was al een paar keer bijna gecrasht, dus ik durfde het niet aan om nog een keer te proberen Marc voorbij te gaan.”

Zarco duwt motor over de streep

Tot en met de laatste ronde gingen er coureurs onderuit. Eerst door de regen, later vooral door de opdrogende baan en de opgevreten regenbanden. Johann Zarco ging in de laatste bocht bijna onderuit toen hij zonder benzine viel. Uit alle macht duwde hij zijn Yamaha te voet over de streep, op het laatste stuk nog voorbijgestoken door drie man. Toch pakte Zarco nog het laatste puntje mee.

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156104783380769/

Foto's: MotoGP.com en Sky Sports MotoGP

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen