Marquez verschalkt Dovizioso in laatste ronde MotoGP Thailand

181007_THA_finish

In bocht 5 van het Chang International Circuit deed Marc Marquez het: Andrea Dovizioso passeren om de winst te pakken in de zinderende eerste MotoGP van Thailand. Met een wheelie kwam de Spanjaard over de streep, een tiende voor de Italiaan, in de wetenschap dat de wereldtitel van 2018 hem nauwelijks nog kan ontgaan. Maverick Viñales kwam als derde over de streep, net voor zijn teamgenoot Valentino Rossi.

Dovizioso reed het grootste deel van de wedstrijd - 15 van de 26 ronden - aan de leiding, maar de Ducati-rijder werd met eigen middelen verslagen. Vorig jaar nog was hij het meestal die in de laatste ronde Marquez van de winst wist af te houden. Dit jaar zijn de rollen omgekeerd. Het was al de zevende overwinning van het seizoen voor Marquez en de tweede waarin hij Dovizioso in een direct duel in de laatste ronde versloeg.

“Het is niet ons circuit”, vertelde Dovizioso. “En het is niet leuk om in de laatste ronde te verliezen, maar ik ben meer dan tevreden. Door de hitte (asfalt 55 graden Celsius, luchttemperatuur 36 graden, red) was de bandenslijtage groot en om dan toch tweede te worden, pas in de laatste sector, is meer dan we hadden mogen hopen.”

https://twitter.com/i/status/1048843672685559809

Marquez had twintig ronden de tijd gehad om achter Dovizioso te kijken waar zijn kansen lagen en opende de aanval met twee ronden te gaan. Hij probeerde het in bocht 1, maar die poging mislukte. In bocht 5 lukte het wel. “Ik moest alles geven om er voorbij te komen”, erkende Marquez. “Geweldig om hier te winnen en weer een stap dichterbij de titel te zijn.”

Met nog vier races te gaan (Japan-Australië-Maleisië-Valencia) is de marge van Marquez op Dovizioso 77 punten. Door de afwezigheid van Jorge Lorenzo kroop Valentino Rossi naar de derde plaats in het kampioenschap.  Zie ook Nieuwe horrorcrash voor Lorenzo

Rossi net niet op podium

Zes ronden lang leek er een wonder te geschieden voor Valentino Rossi. In de voorgaande veertien races had hij in totaal vier ronden aan de leiding gereden. In Thailand passeerde Rossi in ronde 5 zijn grote rivaal Marquez, die in die ronde van één naar drie ging.

https://twitter.com/i/status/1048834945148485632

De veteraan kon de kop niet vasthouden: bij het ingaan van de twaalfde ronde maakte hij zo’n wiebel met zijn Yamaha bij het uitkomen van de eerste bocht, dat zowel Dovizioso als Marquez er langs konden piepen. Gaandeweg moest Rossi ook de derde plaats opgeven, aan zijn teamgenoot Maverick Viñales, die een moeilijk begin had, maar sterk terugkwam.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen