Marquez vindt zijn magie terug in MotoGP Duitsland

images_MotoGP_2015_juli_150712_GER_MotoGP_Marquez

Regerend MotoGP-kampioen Marc Marquez vond dit weekend op de Sachsenring zijn magie terug. De Spanjaard won de MotoGP van Duitsland afgetekend voor zijn teamgenoot Dani Pedrosa en klassementsleider Valentino Rossi, die door die podiumplaats steviger aan de leiding kwam.

De Sachsenring staat bekend als een circuit dat de Honda’s goed ligt en dat bleek ook wel. Marquez was het hele weekeinde in Duitsland sterk en ook Pedrosa leek weer helemaal de oude na de problemen met zijn onderarm. De Spaanse wereldkampioen domineerde in de trainingen en begon vanaf pole position aan de race die hij de afgelopen vijf jaar ook steeds op zijn naam schreef. Na een goede start wist Jorge Lorenzo eventjes de leiding te grijpen in de wedstrijd, maar al snel moest de Yamaha-coureur eerst de Honda’s van Marquez en Pedrosa en uiteindelijk ook zijn teamgenoot Rossi voor laten.

Na een reeks moeilijke wedstrijden en crashes besloot Marquez kort voor de Dutch TT in Assen terug te grijpen op het chassis van vorig jaar. Daarmee voelt hij zich veel prettiger. In Assen was dat al duidelijk en Marquez greep daar de tweede plaats na een hevig duel met Valentino Rossi. “Ik ben niet alleen blij met deze zege, maar vooral met het feit dat ik weer plezier heb op de motor, dat ik er weer mee kan doen wat ik wil,” vertelde Marquez. “Ik wist dat ik weer kon meedoen voor de winst, maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen.”  

Marquez en zijn teamgenoot Pedrosa, die een aantal races miste wegens een armblessure, beloonden met hun een-tweetje in Duitsland Honda voor het harde werken. Dat gaat ondanks de zomervakantie nog even door: het team test volgende week een paar dagen in Misano. “We hebben nu de tijd om rustig aan verbeteringen te werken,” sprak Marquez. “In het WK sta ik weliswaar een eindje achter, maar we gaan er alles aan doen om die achterstand zo veel mogelijk in te lopen.”

Rossi gaat dankzij zijn derde plaats – de Italiaan is de enige coureur die in alle negen races tot nu toe op het podium eindigde – als leider in het klassement de zomerstop in. De MotoGP gaat op 9 augustus verder met de GP van Indianapolis. “Ik ben wel toe aan een paar weken vakantie,” zei de 36-jarige Rossi. “Op mijn leeftijd begin je het te voelen als je zo ontzettend hard werkt. Maar het is het tot nu toe meer dan waard geweest, met negen podiumfinishes.”

De Italiaan probeerde in de wedstrijd nog wel de aanval te openen op de tweede plaats van Pedrosa, maar toen bleek dat die missie kansloos was, besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en liet hij de twee Spanjaarden gaan. Pedrosa was gelukkig met zijn tweede plaats. Van zijn arm had hij op de korte Sachsenring – met tien linker- en slechts drie rechterbochten – weinig last. “Ik heb amper nog pijn,” vertelde Pedrosa voor de wedstrijd. “Alleen mijn schouder (Pedrosa onderging vorig jaar drie operaties wegens een gebroken sleutelbeen, red.) geeft me nog hinder. Ik kan daardoor niet op mijn zij slapen en daar heeft mijn nachtrust onder te lijden, zodat ik eigenlijk nooit meer helemaal fit ben.” 

Moto2: Simeon pakt eerste Belgische zege in 32 jaar

In de Moto2-klasse noteerde Xavier Simeon de eerste Belgische overwinning in 32 jaar. De Brusselaar versloeg de Fransman Johann Zarco in een bloedstollend duel, waarin Zarco uiteindelijk koos voor het veilig stellen van de punten die hem steviger in het zadel van de WK-stand brachten. Alex Rins kreeg de derde plaats in de schoot geworpen toen in de laatste ronde Tito Rabat en Franco Morbidelli hun onderlinge duel met een crash moesten bekopen.

Voor Rabat betekende de crash een nieuwe tegenslag. Een week geleden brak de regerend wereldkampioen bij een training op het circuit van Almeria zijn sleutelbeen. Dat hij toch kon meedoen om de podiumplaatsen was al bijzonder. Rabat bleef ongedeerd bij de spectaculaire crash, maar twee van de schroeven waarmee een plaatje op zijn sleutelbeen waren vastgezet, kwamen los. Rabat wordt maandag opnieuw geopereerd om het plaatje weer vast te zetten en heeft daarna bijna vier weken om te herstellen.

Met de tweede plaats verstevigde Zarco de leiding in het klassement. Hij kon met een gerust hart Simeon diens eerste overwinning in de Moto2 gunnen, aangezien de Belg geen bedreiging is in het kampioenschap. “Er was geen noodzaak om risico’s te nemen,” analyseerde Zarco. “Ik zat te denken in de laatste bocht nog iets te proberen. Met een uiterste inspanning had ik misschien wel kunnen winnen, maar het kampioenschap is belangrijker. Het is rot voor Tito dat hij is gevallen, maar daardoor ben ik vandaag ondanks mijn tweede plaats toch de grote winnaar.”

Simeon vond het uiteraard al lang best dat de Fransman er zo over dacht. Hij genoot met volle teugen van zijn zege. “Ik heb er al een paar keer dichtbij gezeten en nu viel alles op zijn plaats,” vertelde hij. “De andere keren dat ik vanaf de eerste startrij mocht beginnen, pakten niet zo goed uit, maar nu kon ik het eindelijk verzilveren. Het was het hele weekend al goed gegaan, dus nu moest het maar eens gebeuren.” Pas vier ronden voor het einde kon Simeon zijn Franse rivaal passeren.    

Moto3: Kent heerst ook op de Sachsenring

Het seizoen is nog maar halverwege, maar het moet wel heel gek lopen wil de wereldtitel in de Moto3 Danny Kent nog ontgaan. Met zijn vijfde zege van het seizoen heeft de Brit inmiddels een voorsprong van 66 punten opgebouwd op de nummer 2 in het kampioenschap, Enea Bastianini. Kent stak in Duitsland opnieuw met kop en schouders boven alles en iedereen uit.

In de trainingen al waren de verschillen tussen Kent en de rest enorm, zeker voor Moto3-begrippen. Ondanks een val in de kwalificatie – de eerste schuiver van Kent dit seizoen – was het gat meer dan een halve seconde. Het was dan ook te verwachten dat de Leopard-coureur er als een haas vandoor zou gaan en de rest op grote achterstand zou zetten. Dat gebeurde inderdaad. Teamgenoot Efren Vazquez kon nog het langst in het spoor blijven, maar op de meet was het verschil toch dik zeven seconden. Daar weer bijna vijf seconden achter ontspon zich een spannende strijd om de derde plaats, die uiteindelijk werd gewonnen door Bastianini, een halve lengte voor Romano Fenati en Niccolo Antonelli.

De jonge Italiaan, vorig jaar de beste rookie in de Moto3, had zich aanvankelijk als tweede gekwalificeerd, maar was één van de in totaal elf rijders die door de wedstrijdleiding werden gestraft wegens te langzaam rijden op of dichtbij de ideale lijn tijdens de kwalificatie. Voor de Dutch TT had de racedirectie de Moto3-rijders nog gewaarschuwd dat het afgelopen moest zijn met wachten op een slipstream en dat degenen die toch in cruisetempo zouden rondrijden daarvoor zouden worden gestraft. Elf rijders gingen de fout in en werden drie plaatsen terug gezet. Onder wie dus Bastianini, die daardoor niet vanaf plaats 2 maar vanaf plaats 5 moest vertrekken. 

Livio Loi profiteerde van die strafmaatregel, die hem juist een plaats winst opleverde. De Belg in dienst van het Nederlandse RW Racing GP mocht daardoor vanaf P14 starten, maar kon die goede uitgangspositie niet verzilveren. De gok op zachte banden te starten pakte door de iets hogere temperatuur verkeerd uit en Loi verloor al gauw de aansluiting bij de eerste groep van dertien man. In de laatste ronde kon hij wegens te versleten banden ook de koppositie van de achtervolgende groep niet vasthouden. De Belg finishte net buiten de punten als zestiende. 

Red Bull Rookies Cup: Winst en crash voor Bendsneyder

Na zijn overwinningen in Jerez en Assen was Bo Bendsneyder ook op de Sachsenring op weg naar een dubbelslag in de Red Bull Rookies Cup, het opstapstation naar de Moto3. De wedstrijd van zaterdag won hij na een spannende strijd en ook in de tweede race op het circuit in de buurt van Dresden was de Rotterdammer verwikkeld in een mooi duel om de winst. In de laatste bocht voor de finish vergde Bendsneyder echter net iets te veel van zijn banden en werd zijn gretigheid afgestraft met een crash.  

In het kampioenschap gaat Bendsneyder nog ferm aan de leiding met 125 punten tegen 109 voor zijn Italiaanse concurrent Fabio Di Giannantonio, die race 6 op zijn naam schreef. Qua puntverlies kon de 16-jarige coureur zich wel een schuiver veroorloven, maar ‘Bad Bo’ had er toch flink de smoor over in. “Al die moeite voor niks,” sipte hij. “Het was een mooie race en ik dacht dat ik Di Giannantonio wel kon hebben op de streep. Echt balen!”

Robert Schotman finishte zaterdag als elfde en zondag als negende. De 15-jarige Walid Soppe kwam beide races niet aan de streep.  

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden