Marquez wint krankzinnige TT van Assen

180701_TT_MotoGP_finish

Marc Marquez heeft na een volslagen krankzinnige race de TT van Assen op zijn naam geschreven. Er gebeurde zoveel in de MotoGP-wedstrijd en er waren zoveel positiewisselingen en aanvaringen dat pas in ronde 23 van de 26 de kaarten geschud werden. De Spaanse Honda-coureur bleef zijn landgenoten Alex Rins (Suzuki) en Maverick Viñales (Yamaha) op de streep voor.

De Dutch TT was een spektakelstuk van de hoogste orde, met meer dan honderd inhaalacties. Het was zo close, dat het wel een Moto3-race leek, waarbij ook iedereen elkaar raakte. Dat er niemand van de kopgroep ergens achterin de grindbak belandde, mag een klein wonder heten.

De race was een aaneenschakeling van verrassingen. De grootste was nog wel dat Jorge Lorenzo, gestart vanaf de tiende plaats, zich halverwege de eerste ronde ineens vooraan meldde en in de Stekkenwal de kop pakte. Het was het begin van een bruut gevecht, waarbij een beetje geweld niet werd geschuwd: Marquez pakte Lorenzo terug in de volgende ronde in de Ramshoek, waarop Lorenzo de Honda-rijder weer opzij zette in de naamloze turn 7 tussen de Ruskenhoek en de Stekkenwal. Het ging er zo hard aan toe dat Valentino Rossi, die zich in die fase steevast bij de eerste vier bevond, met het voorwiel van zijn Yamaha de achterkant van de Ducati van Lorenzo ramde.

Met zes man (Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Andrea Dovizioso, Alex Rins, Valentino Rossi en Cal Crutchlow) binnen een seconde was niet te voorspellen wie er zou winnen of zelfs maar wie de finish zou halen en in welke positie. Voortdurend werd er van positie gewisseld. Dan zakte Rossi weer terug naar plaats 6, om een paar ronden later toch weer aan kop te komen. Marquez en Viñales reden elkaar er bijna af, Rins en Marquez gaven elkaar over en weer een beuk of wat.

Ronde 23 was de eerste (!) waarin eigenlijk niet veel gebeurde, behalve dan dat Marquez een klein gaatje kon slaan. Valentino Rossi probeerde nog een aanval te plaatsen, maar was iets te enthousiast, waardoor hij in de Haarbocht even naast de baan kwam. Hij zou uiteindelijk als vijfde over de streep komen.

Achter Marquez vochten Viñales en Rins nog een spannend duel uit met de tweede plaats als inzet. In de Geert Timmer-chicane besliste Rins dat gevecht in zijn voordeel, waarmee de Suzuki-coureur zijn beste resultaat tot nu toe boekte in de MotoGP. Eén keer eerder stond hij op het podium: in Argentinië werd hij derde. Voor Maverick Viñales was het ook alweer sinds Austin geleden dat hij op het podium stond.

Marquez deed goede zaken voor het kampioenschap, waarin hij met 140 punten aan de leiding gaat. Valentino Rossi behield zijn tweede plaats, maar zag het verschil oplopen naar 41 punten. Viñales kroop wat dichter naar zijn teamgenoot toe en staat (met 93 punten) op nog maar 6 punten achter Rossi.