Masi reageert op Norris en naleven dubbel geel

Michael-Masi-

Michael Masi heeft gereageerd op de uitspraken van Lando Norris over diens straf na de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De wedstrijdleider van de FIA gaf aan dat de regels rondom een rode vlag zelfs bij zes jarigen bekend zijn. Daarnaast was Masi niet te spreken over de manier waarop de coureur omgingen met de dubbele gele vlaggen tijdens de race in Bakoe.

Norris kreeg op zaterdag na de kwalificatie in Azerbeidzjan een straf, omdat hij niet de pitstraat was ingereden toen de rode vlag gezwaaid werd nadat Antonio Giovinazzi gecrasht was. De McLaren-coureur liet later weten dat hij het een oneerlijke straf vond en dat de FIA over de manier van straffen moest gaan nadenken. Masi heeft daar op zijn beurt weer op gereageerd en vindt dat Norris beter had moeten weten.

“Om eerlijk te zijn gelden van karting tot Formule 1 dezelfde regels, als er een rode vlag wordt gezwaaid is het duidelijk wat dat betekent. Afremmen en direct naar de pitstraat komen”, liet Masi weten tegenover RacingNews365. “Voor alle races op een circuit geldt hetzelfde. Op die manier is er geen onduidelijkheid. Niet voor een zesjarige die zijn eerste kartwedstrijd rijdt en niet in de Formule 1.”

Masi ging ook in op de situatie rondom de straffen die Norris kreeg. De Brit ontving een gridstraf van drie plaatsen en drie strafpunten op zijn licentie. Hierdoor komt Norris op acht strafpunten. Masi gaf echter aan dat de straf nog hoger had kunnen zijn.

“De stewards kunnen elke straf uitdelen die zij geschikt achten bij een incident en daarbij ook strafpunten uitdelen. Daarbij gelden richtlijnen. In dit geval hebben ze besloten de richtlijn niet toe te passen en een minder zware straf gegeven (drie plaatsen gridstraf in plaats van vijf red.). Wat de strafpunten betreft vonden ze dat die terecht waren, omdat het een overtreding van een rode vlag betrof.”

Niet genoeg afgeremd onder dubbel geel

Tijdens de race in Bakoe was Masi niet blij met het rijgedrag van de coureurs. Volgens de wedstrijdleider remden de coureurs niet genoeg af onder de dubbele gele vlag na de crashes van Lance Stroll en Max Verstappen.

McLaren-teammanager Paul James wees Masi er via de radioverbinding tussen de teams en de FIA op dat Yuki Tsunoda niet genoeg afremde. Daarop antwoorde de wedstrijdleider dat het hele veld in zijn ogen fout bezig was.


“Ik vind dat het hele veld bestraft moet worden voor onvoldoende afremmen voor de dubbele gele vlaggen. Het is allemaal duidelijk. Alleen liften is niet voldoende”, antwoorde Masi over richting de McLaren-teammanager.

Dubbel geel wordt niet voor niks gebruikt. Onder dubbel geel moeten de coureurs aanzienlijk vertragen en voorbereid zijn om plotseling van de (race)lijn af te kunnen wijken, daarbij hoort ook stoppen indien mogelijk. Masi liet weten dat hij alle coureurs hierop zal aanspreken tijdens de volgende driversbriefing voorafgaande aan de Grand Prix van Frankrijk.

Lees ook: Dontje tevreden met derde plaats 24 uur van Nürburgring

Lees ook: Max Koebolt: “Top-5 had er zeker ingezeten”

Lees ook: Fernando Alonso tevreden met zesde plaats na sprint race

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden