Masi wil flexibiliteit bij slechte weersvoorspelling

door Jacobine van den Berg
Michael-Masi-

De Formule 1-organisatie overweegt om flexibelere starttijden van grands prix in te voeren om zo in de toekomst situaties zoals tijdens de Grand Prix van België te voorkomen. Volgens Michael Masi worden er binnenkort discussies gevoerd om hier goede afspraken over te maken.

Door hevige regenval duurde de race op Spa-Francorchamps in augustus slechts twee rondjes achter de safety car nadat een normale staande start niet mogelijk bleek op het natte Belgische circuit. Uiteindelijk heeft de wedstrijdleiding besloten de race af te vlaggen en halve punten werden als resultaat daarvan uitgedeeld.

Problemen bleven beperkt in Rusland

Tijdens de Grand Prix van Rusland in Sotsji was er opnieuw bijna sprake van een rampscenario. Volgens de weersverwachtingen was er zware regenval gedurende het hele weekend op komst. De FIA besloot daarop een van de Formule 3-races van de zaterdag naar de vrijdag te verplaatsen en op zaterdagochtend werd de derde vrije training voor de Formule 1 afgelast. Grote problemen in Rusland bleven echter beperkt omdat het weer in de loop van het weekend opklaarde.

'Naar achteren schuiven is mogelijk'

Toch wil de FIA meer flexibiliteit gaan creëren om zo gemakkelijker met het raceprogramma te kunnen schuiven. De starttijden van de verschillende sessies liggen namelijk al aardig vast. Naar achteren opschuiven is mogelijk, maar eerder starten niet en dat heeft alles te maken met televisie-uitzendingen en commercie. Toch zijn die twee zaken niet heilig, zei wedstrijdleider Michael Masi na afloop van de Russische Grand Prix. "Het is niet zozeer afhankelijk van het tv-schema, maar dit is iets dat we in de komende weken zullen bespreken. We hebben na Spa gezegd dat er duidelijk een heleboel strategische discussies moeten plaatsvinden tussen de FIA, de Formule 1 en de tien teams en dit zal een van de discussies zijn."

Grand Prix van België / Safety Car / Max Verstappen
Foto: Red Bull Content Pool / Lars Baron (Getty Images)

Tegemoetkoming Amerikaanse F1-fans

Na de overname van de Formule 1 door het Amerikaanse Liberty Media werden de starttijden van de Europese races met een uur opgeschoven. Dit is vooral bedacht om de Formule 1 kijkers in de Verenigde Staten tegemoet te komen. Mocht de start weer met een uurtje vervroegd worden dan biedt dat de wedstrijdleiding meer ruimte om veranderingen in te calculeren bij extreme weersomstandigheden.

Vermoedelijk wordt het onderwerp besproken tijdens de bijeenkomst van de World Motor Sport Council op 15 oktober aanstaande.

Lees ook: Mogelijk zeven of acht sprintkwalificaties in 2022

Lees ook: Yamamoto: “Verstappen heeft groot voordeel”

Lees ook: Alex Albon: “Toekijken was een marteling”

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden