Max Mosley: 'verdeling prijzengeld F1 oneerlijk'

images_Formule1_2015_nieuws-maart_Cyril_Abiteboul_Christian_Horner

Voormalig FIA-president Max Mosley vindt dat de prijzenpot en winst van de Formule 1 oneerlijk wordt verdeeld ten faveure van de topteams. Dat draagt bij aan de huidige problemen van de sport. Hij vindt dat de FIA moet ingrijpen.

Het prijzengeld in de Formule 1 steeg in 2014 met 6,1 procent naar 658 miljoen euro. Toch zijn verschillende teams gedwongen om via betalende coureurs hun budgetten te verhogen met tientallen miljoenen. De reden hiervoor is, volgens Max Mosley, dat het prijzengeld en de winst van de Formule 1 oneerlijk wordt verdeeld. De topteams krijgen volgens hem een onevenredig groot deel.

In het afgelopen halfjaar ging Caterham F1 failliet en ontstapte Marussia, nu Manor-Marussia, tenauwernood aan datzelfde lot. Dat was mede de reden dat Sauber, Force India en Lotus een lobby zijn gestart om een groter deel van de opbrengsten te krijgen. Max Mosley steunt hen en vindt de FIA moet ingrijpen om te voorkomen dat ook zij kopje onder gaan.

"De FIA mag alleen ingrijpen als de competitie in de sport te zeer verstoord is," zegt Mosley. "Het is logisch als de FIA ingrijpt als sommige teams een grotere motor zouden hebben dan andere en daar voorzien de reglementen ook in. Echter, het effect van substantieel meer geld spenderen dan andere teams heeft hetzelfde effect als het inzetten van een grotere motor," aldus Mosley.

Om hun begroting rond te krijgen moeten teams rijders accepteren die volgehangen zijn met grote sponsorcontracten. Het gedoe rond Sauber en Giedo van der Garde is er een voorbeeld van. Marcus Erisson en Felipe Nasr klopten aan bij Sauber met 17 en 23 miljoen euro. Een ander voorbeeld is de regelmatig crashende Pastor Maldonado die met 23 miljoen euro van de Venezolaanse oliefirma PDVSA bij Lotus mag rijden. 

Hieronder een schatting van de verdeling van alle gelden (prijzengeld + winstdeling) over de Formule 1-teams na 2013. Hoe die tot stand komt is een complex verhaal, gebaseerd op de prestaties in het afgeronde seizoen, de prestaties in de afgelopen drie jaar èn gebaseerd op historische deals, waardoor onder andere Ferrari - los van de prestaties - nog eens 2,5% van de winst extra ontvangt.
N.B. Het geld gaat alleen naar de teams en niet naar individuele coureurs. Zij ontvangen salarissen van de teams en bonussen op basis van hun prestaties. Daarover volgt morgen een overzicht.

Team Euro Mio
Ferrari 192
Red Bull 186
Mercedes 129
McLaren 110
Williams 86
Lotus 82
Force India 74
Sauber 67
Toro Rosso 63
Caterham 55
Marussia 9

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden